Hoppa till huvudinnehållet

Enat beslut om höjning av avgift för skidåkning

Publicerad:
Helene Lundqvist och Malin Wadman från kultur- och fritidsnämnden svarar om höjda avgifter för skidåkning på Billingen.
Helene Lundqvist och Malin Wadman från kultur- och fritidsnämnden svarar om höjda avgifter för skidåkning på Billingen. Foto: Erica Augustsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Billingen i Skövde är ett av de 16 officiella Vasaloppscentren i Sverige och ett av två i södra Sverige (det andra är Ulricehamn). Trots sin placering i landets södra delar råder ungefär samma klimat uppe på Billingeberget som i södra Dalarna.

Det gör att det ofta kan finnas snö uppe på berget, trots att det töar nere på stan. Vilket gav förra säsongen möjlighet till att åka längdskidor under 108 dagar. När väderförhållandena medger så är 35 kilometer längdspår preparerade för både konstsnö och natursnö. Konstsnöspåren är upplysta och både skate- och klassisk stil är tillåtet. När tillgången på natursnö blir tillräcklig spåras längdspår över Blängsmossen och är då gratis och inget spårkort krävs. I anslutning till spåren finns vallabod, värmestuga med möjlighet att värma mat, omklädningsrum med dusch och bastu att tillgå kostnadsfritt.

Vi har vid det senaste nämndmötet tagit ett enat beslut från samtliga partier att höja avgiften från denna säsong till 100 kronor för dagkort och 1400 kronor för säsongskort.

Följande jämförelsekommuner ligger till grund för beslutet: Ulricehamn 100 kronor dagkort, 1500 kronor säsongskort; Tranemo 120 kronor dagkort, 1800 kronor säsongskort; Falun 100 kronor dagkort, 900 kronor säsongskort; Högbo 200 kronor dagkort, 2000 kronor säsongskort.

Från och med 8 december utökas möjligheten att åka buss till Billingen med en ny linje (9) som går över Norra Bergvägen men den tidigare linjen (8) kommer fortsätta gå över Södra Bergvägen. Detta ger möjlighet till att inte bara åka skidor utan även besöka vårt fina berg med möjlighet att bland annat cykla i pumptracken, leka på lekplatsen, åka skridskor när isen är på plats med mera.

Vi är glada att kunna erbjuda denna fina fritidsanläggning som Skövdeborna har tillgång till.

Helene Lundqvist (M)

Ordförande kultur- och fritidsnämnden Skövde

Malin Wadman (S)

Vice ordförande kultur- och fritidsnämnden Skövde

Artikeltaggar

BillingenKulturLekplatserModeraternaMotion och hälsaSamhälleSkridskorSkövdeSnöSocialdemokraterna