Hoppa till huvudinnehållet

Ica Maxi slutar som postombud: ”Känner att nu har tiden varit för vårt ombudskap”

Publicerad:
Reporter Amelie Länsberg
Amelie Länsberg
amelie.lansberg@sla.se
Micke Petersson, butikschef på Ica Maxi Skövde, berättar att de nu slutar som postombud.
Micke Petersson, butikschef på Ica Maxi Skövde, berättar att de nu slutar som postombud. Foto: Amelie Länsberg Rylander

I många år har den funnits där, avdelningen där kunder kunnat skicka och hämta ut paket eller göra andra postärenden. Men den 31 januari 2024 är sista dagen som Ica Maxi i Skövde fungerar som postombud.

– Vi känner att nu har tiden varit för vårt ombudskap, säger butikschef Micke Petersson.

Från början hade de pakethanteringen i en lokal i anslutning till förbutiken men det blev inte bra.

– Det lilla rummet var alldeles för litet. Det har ju exploderat de senaste åren. Då gjorde vi ett test att flytta den till en egen yta, här hade vi en bra yta för att få plats med alla paket. Det har blivit bättre men långt ifrån så bra som man skulle vilja.

Den nya ytan för post och paket har gjort att det fungerat bättre men inte så bra som de skulle vilja.
Den nya ytan för post och paket har gjort att det fungerat bättre men inte så bra som de skulle vilja. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Micke betonar att nedstängningen inte har något att göra med den nya postlagen, som ger ökade möjligheter för ombud att larma när försändelser verkar misstänkta. Tankarna hade funnits i flera år.

– Den nya lagen har ingenting att göra med att vi slutar som postombud. Det beslutet tog vi vid årsskiftet och det har mest att göra med arbetsmiljörelaterade frågor. Det är en stökig miljö. Att vara ombud, med så stor påverkan på arbetsmiljön, det är det vi avslutar.

Många paket

Det är många paket som hanteras under en dag. Micke uppskattar det till i genomsnitt 300–400 paket per dag, även om det förstås varierar. Speciellt är det rejäla toppar i samband med black friday och runt jul. Över tid ser han också en tydlig utveckling, att allt fler paket skickas.

– Det har stegrats varje år kan man säga. Men folk har blivit bättre på att hämta. Det var en utmaning i början, för tio år sedan och bakåt. Nu fungerar det jättebra så hyllorna blir fulla på förmiddagen och sedan är de rätt tomma på kvällen igen.

Det är små marginaler när burarna ska in eller ut och packas ur.
Det är små marginaler när burarna ska in eller ut och packas ur. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Paketen kommer i burar, ibland är det packat högt upp i dessa. Sedan ska det packas ur och paketen ska läggas på rätt hylla. Ibland räcker inte ens burarna till och då ska det bäras in genom en vanlig dörr. Inte sällan blir det lyft över axelhöjd vilket förstås inte är bra.

Det blir också tunga lyft men de försöker jobba mycket med ergonomi och med att rotera personal. Det är dock lättare i butiken, på posten kan en person ofta vara ensam på förmiddagen när posten kommer och paketen ska tas omhand.

Kundmöten

Det blir förstås många kundmöten. Micke berättar att hans personal ibland kan mötas av personer som blir arga och otrevliga när de inte får ut sina paket, kanske på grund av trasig legitimation, utgångna pass eller något annat. Ibland kan de kräva att få prata med Micke, ibland kommer arga mail.

– Det kan bli mycket tjafs och diskussioner. Kunder ska ju ha synpunkter och tycka till. Men här kan inte vi påverka, det är inte våra regler. Det är ombudsägarens regler.

Samtidigt är Micke noga med att poängtera att de flesta kunderna är trevliga.

– Det är massa härliga kundmöten också, det ska man inte glömma. De hoppas vi fortsätta träffa i butiken, säger han och skiner upp.

Vad händer sedan?

Vad som händer med ytan framöver är inte bestämt än. Kanske blir det fler skåp.
Vad som händer med ytan framöver är inte bestämt än. Kanske blir det fler skåp. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Micke berättar att förbutiken kommer finnas kvar som idag och förhoppningsvis kommer man till exempel kunna köpa frimärken där, förutsatt att de andra ombuden i Skövde inte misstycker.

Det är inte riktigt bestämt än vad det ska bli istället på den yta de i dag tar i anspråk till posten. Kanske kommer fler skåp från instabox, budbee eller andra aktörer in. Kanske blir det mer butiksyta eller bättre plats för pantverksamheten. Det finns flera idéer och Micke vill se framåt.

– Det får växa fram vad vi gör med det.

Det får växa fram vad vi gör med det, menar Micke Petersson, butikschef på Ica Maxi Skövde.
Det får växa fram vad vi gör med det, menar Micke Petersson, butikschef på Ica Maxi Skövde. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Artikeltaggar

ButikerHandelICA ABJulMicke PeterssonSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.