Hoppa till huvudinnehållet

Husesyn i lokalt producerade nybygget på Odlingsgatan: ”Ett hus att växa i”

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
Camilla Sanderheim berättar om köket för Karolina Radumska och Kamyar Sahene med lille Felix, tre månader gammal.
Camilla Sanderheim berättar om köket för Karolina Radumska och Kamyar Sahene med lille Felix, tre månader gammal. Foto: Roland Svensson

Att höga räntor och ett allmänt högt kostnadsläge slår mot nybyggnationen är ingen nyhet i dessa tider. Men i Trädgårdsstaden har ändå Skövdeföretaget Sambo lyckats sälja merparten av de tre parhus som byggs i deras första etapp. Lokalt producerat med hög kvalitet är något företagets ägare Camilla Sanderheim och Jonas Almén satsar på.

Tidigare år växte radhus, villor, bostadsrätter och hyresfastigheter upp som svampar ur jorden i Trädgårdsstaden, men nu är det andra tider. På Odlingsgatan, som ligger i stadsdelens etapp tre, är det ganska lugnt och stilla. Byggmarknaden har börjat stanna av, större bostadsaktörer liksom privatpersoner avvaktar bättre tider.

Trots detta har ändå Camilla Sanderheim och sambon Jonas Almén, ägarna bakom projektbolaget Sambo samt Byggjobbarna i Skaraborg AB, fått snurr på verksamheten. Planer finns att bygga totalt 16 hus, alla uppförda som parhus. I dagsläget står två av parhusen klara och väntar på att de nya ägarna ska flytta in.

– Nu ska vi sälja det tredje parhuset i vår första etapp, säger Camilla Sanderheim, medan det snart inflyttningsklara huset fylls på med besökare.

I veckan har företaget och deras mäklarfirma bjudit in både presumtiva husköpare, branschfolk, hantverkare och representanter från kommunen på husvisning. Säljbroschyren som spekulanterna får i handen berättar om det fria läget mot grönytorna, om materialvalet och olika detaljlösningar.

Besökte öppet hus

Och det är inte utan stolthet som Camilla pratar sig varm om alla lokala hantverkare och underentreprenörer man vänt sig till under byggets gång. Byggkonceptet liknar radhusen de tidigare byggt i den nya stadsdelen.

Karolina Radumska och Kamyar Sahene var två nyblivna föräldrar som bokat in sig på visningen.

– Vi bor redan i ett parhus här i Trädgårdsstaden, men det här är ju ett hus som familjen kan växa i och så känns det luftigt med den höga takhöjden, säger paret.

Branschfolk och husspekulanter besökte visningen på Odlingsgatan. Köket är husets hjärta och ligger i fil med två rum. Väljer köparen lyxigaste alternativet ingår vin- och kaffebar.
Branschfolk och husspekulanter besökte visningen på Odlingsgatan. Köket är husets hjärta och ligger i fil med två rum. Väljer köparen lyxigaste alternativet ingår vin- och kaffebar. Foto: Roland Svensson

– Vi satsar på att bygga gedigna hus med hög kvalitet. Bottenplattan är platsgjuten betong med golvvärme, det är gjutna bjälklag och golven är extra isolerade mot stegljud. Och när det kommer till interiören har vi steppat upp ytterligare en nivå, säger Camilla Sanderheim.

Några exempel på det är bland annat 60x60 plattorna i badrummen, i samma stil som den massiva stenskivan i köksön. Tanken är att väva ihop interiörens alla olika delar, från valet av träslag till sobra färger som harmoniserar.

Köket i centrum

Husets hjärta – köket, ligger bokstavligen mitt i huset och med varsitt rum i fil på vardera sidan, ett mot gatan och ett med utsikt över grönområdet.

– Köket har vi lagt stor vikt på och är handbyggt på plats. Mobackens trähantverk har tillverkat luckor och trädetaljer i ek, träd som man tagit ned runt Tidaholm. Vi har anlitat lokala hantverkare som verkligen har brytt sig om detaljerna och det ligger mycket kärlek i deras arbete, menar hon.

Husidéerna har bollats tillsammans arkitekten Daniel Boethius, som även ritade det tidigare radhusprojekt i området.

– Redan tidigt fanns tanken på att ha tre rum i fil men samtidigt skapa privata zoner i huset. Höga fönster ger också ett fint ljusinsläpp.

Varje husdel är om drygt 200 kvadratmeter och har upp till åtta rum. I nedre delen kan köparen i stort sett välja själv viken utformning som passar. Vill man till exempel inte ha de extra sovrummen i souterrängplanet kan den delen bli helt oinredd och anpassas efter egna önskemål.

Jonas Almén blickar ut mot trädgården och uteplatsen från den övre altanen.
Jonas Almén blickar ut mot trädgården och uteplatsen från den övre altanen. Foto: Roland Svensson

Övervåningen med sov- och badrum kan bjuda på en del fiffiga lösningar; odlingslåda utanför fönstret över entrén eller ett tvättnedkast till tvättstugan. Från köket och vardagsrummet finns entréer till en altan med utsikt över trädgården och den stensatta uteplatsen i nedre markplan.

– Mellan parhusen kommer ett 1,70 meter högt staket och runt om trädgården planteras en häck. Tomterna ligger i söderläge och det kommer ingen mer byggnation på baksidan, det är strandskyddsområde ner till Mellomkvarnsbäcken, förklarar Jonas Almén.

Prislappen för husen ligger strax över 5,5 miljoner kronor. För 6,2 miljoner får man  inredd souterrängvåning samt finplanerad trädgård.
Prislappen för husen ligger strax över 5,5 miljoner kronor. För 6,2 miljoner får man inredd souterrängvåning samt finplanerad trädgård. Foto: Roland Svensson
Ett rum med utsikt, Sambos Camilla Sanderheim och mäklaren Elin Edlander på Fastighetsbyrån tittar på säljbroschyren.
Ett rum med utsikt, Sambos Camilla Sanderheim och mäklaren Elin Edlander på Fastighetsbyrån tittar på säljbroschyren. Foto: Roland Svensson
Daniel Boethius på Ritningen arkitektbyrå har bollat idéer med Sambo.
Daniel Boethius på Ritningen arkitektbyrå har bollat idéer med Sambo. Foto: Roland Svensson
Sambos första etapp ligger i slutet av Odlingsgatan. Men när övriga tomter bebyggs återstår att se.
Sambos första etapp ligger i slutet av Odlingsgatan. Men när övriga tomter bebyggs återstår att se. Foto: Roland Svensson
Harmoniska färger med sten och ek i ett av badrummen.
Harmoniska färger med sten och ek i ett av badrummen. Foto: Roland Svensson
 Karolina Radumska och Kamyar Sahene gillade takhöjden på 2,70 meter.
Karolina Radumska och Kamyar Sahene gillade takhöjden på 2,70 meter. Foto: Roland Svensson
Många besökare kom till öppet hus-visningen.
Många besökare kom till öppet hus-visningen. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

Hus och hemSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.