Hoppa till huvudinnehållet

Bingospel fortsätter – med många tillresta: ”Lite unikt”

Publicerad:
Reporter Per Claesson
Per Claesson
per.claesson@mariestadstidningen.se
Inger Nilsson fick bingo under kvällens spel.
Inger Nilsson fick bingo under kvällens spel. Foto: Per Claesson

På många orter har bingospel lagts ner men än fortsätter det att ropas i Hantverkshuset i Hova.

– Det är trevligt att komma och träffa människor, säger en av de koncentrerade bingospelarna med färgglada pennor.

På måndagskvällar spelas det bingo i Hantverkshuset i Hova.

– Det är skoj, det är kul att träffa lite folk och sedan har man chans att vinna. Jag vann 250 kronor på bingon sist, det lever jag på än, säger Mats Nilsson och skrattar.

Han bor i Hova och är relativt ny som bingospelare. Andra deltagare har varit med längre och flera är tillresta från andra orter.

– Det är trevligt att det är i en mindre lokal, det är mer gemytligt. Det är inte så stora vinstsummor, men det är större chans att vinna, säger Agneta Gustavsson från Mölltorp som även spelat bingo på andra orter.

Stora färgglada markeringspennor är populära bland bingospelarna.
Stora färgglada markeringspennor är populära bland bingospelarna. Foto: Per Claesson

Under spelet sitter ett 60-tal personer i lokalen beredda med färgglada pennor. De lyssnar koncentrerat på utroparen Bertil Svensson som med en maskin slumpar fram nummer som spelarna markerar på sina bingobrickor.

Efter en stunds spänning ropar någon bingo och utdelning av penningvinsten sker direkt efter en snabb kontroll av siffrorna.

Bingon i Hova startades 1964 och till en början spelades det i Hovas bygdegård, innan det flyttades till Hantverkshuset.

– Det är 60 år nästa år, det får vi uppmärksamma. Det är lite unikt, många bingospel har lagts ner, säger Gunnar Hermansson i Hova IF som driver bingospelet.

Från början spelades det om varuvinster, som ägg, potatis eller kaffe, som föreningen fått till skänks av olika butiker i Hova. Men nu har man sedan länge gått över till penningvinster.

 • Agneta Gustavsson och Inger Bergström är koncentrerade på spelet, liksom Mats Nilsson som ses till höger i bild.
  Agneta Gustavsson och Inger Bergström är koncentrerade på spelet, liksom Mats Nilsson som ses till höger i bild. Foto: Per Claesson
 • Bertil Svensson läser upp nummer som slumpas fram till bingospelet.
  Bertil Svensson läser upp nummer som slumpas fram till bingospelet. Foto: Per Claesson
 • På måndagskvällarna spelas det bingo i Hantverkshuset i Hova.
  På måndagskvällarna spelas det bingo i Hantverkshuset i Hova. Foto: Per Claesson
 • Här kontrolleras en bingo av Ulf Gustavsson i mitten av bilden, innan han betalar ut penningvinsten.
  Här kontrolleras en bingo av Ulf Gustavsson i mitten av bilden, innan han betalar ut penningvinsten. Foto: Per Claesson

Tidigare har det funnits bingospel i bland annat Mariestad och Laxå. I Bergs bygdegård i Lerdala spelas det bingo under denna höst, men enligt ett meddelande på bygdegårdens hemsida har styrelsen fattat beslut om att efter höstsäsongen lägga ner bingon. Det uppges vara svårt att få ekonomi i spelet och dessutom har antalet personer som ställer upp som funktionärer blivit färre.

I Hova har antalet spelare minskat från att det brukade vara 70-80 personer till runt 60-70 idag.

– Det kommer spelare från Karlsborg, Undenäs, Laxå, Bäckhammar, Mariestad, Gullspång... Det är fler som reser in än det är Hovabor, säger Gunnar Hermansson.

I föreningen finns en grupp på runt 12-14 personer vars ideella arbete gör att bingoverksamheten kan rulla på. Bland dem finns Majlis Erlandsson, 92 år, som varit med och sålt bingobrickor i mer än 30 år.

– Jag är föreningsmänniska, säger hon om sitt engagemang.

Hova IF:s supporterklubb är även på plats på bingokvällarna och säljer lotter. Sammantaget får föreningen in runt 100 000 kronor på ett år från bingon och lottförsäljningen, vilket är ett betydande tillskott för föreningen.

En annan variant av bingo är bilbingo som på somrarna anordnas i Otterbäcken på bandyplanen i samhället, i regi av Otterbäckens bandyklubb och Gullspångs IF.

Artikeltaggar

BingoGullspångs IFGunnar HermanssonHovaHova IFLaxåMariestadSpel

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.