Hoppa till huvudinnehållet

Bygglov för fritidshus vid Simsjön: ”Följer de regler som gäller”

Publicerad:
Reporter Anneli Malm
Anneli Malm
anneli.malm@sla.se
Bygglovsnämnden går emot tjänstepersonernas förslag och beviljar bygglov för två fritidshus i Simsjöområdet.
Bygglovsnämnden går emot tjänstepersonernas förslag och beviljar bygglov för två fritidshus i Simsjöområdet. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Två bygglov beviljas för fritidshus i Simsjöområdet. Det efter att bygglovsnämnden gått emot tjänstepersonernas förslag att avslå loven.

– Följer man de regler som gäller i dag får man bygglov, säger Gunilla Knutsson Löfvenborg (M).

Tre bygglovsansökningar har kommit in för byggnation av fritidshus i Simsjöområdet. Två av dem har nämnden beviljat bygglov för och därmed gått emot tjänstpersonernas förslag om avslag.

I handlingarna står: ”Bygglovsenheten bedömer att åtgärden strider mot områdesbestämmelsernas syfte och behöver därför prövas genom detaljplaneläggning.”

”Följer reglerna”

En ansökan rör en nybyggnation efter rivning av ett befintligt fritidshus och den andre är en utbyggnad av ett fritidshus som nämnden nu säger ja till.

– Det är på de grunderna som vi tidigare har sagt, att om man följer områdesbestämmelserna och de regler som gäller idag får man bygglov även om vi alla tycker att det borde till en detaljplan, säger bygglovsnämnden Gunilla Knutsson Löfvenborg (M).

Gunilla Knutsson Löfvenborg (M), ordförande i bygglovsnämnden Skövde kommun,
Gunilla Knutsson Löfvenborg (M), ordförande i bygglovsnämnden Skövde kommun, Foto: Per Engelbrektsson

För nära tomtgräns

Däremot så avslås en annan ansökan om att riva en befintligt byggnad och bygga ett nytt fritidshus på en fastighet Simsjöborg.

– Huset håller inte måtten, det ligger för nära grannen. Man skulle kunna smalna av huset men det vill han inte. Vill man inte ändra då följer man inte bestämmelserna och då är det nej.

Byggnadens placering är fyra meter från tomtgränsen, tillåtet är 4,5 meter.

Ja till takbyte

Byte av takmaterial är ständigt återkommande ärenden på bygglovsnämndens möte. Nu senast rörde det en fastighetsägare som ville byta takbeklädnad från svart shingel till svarta betongpannor.

Tjänstepersonernas förlag var att avslå ansökan med anledning av att byggnaden är utpekad i kulturmiljöprogram och ligger i ett välbevarat 1950-tals område.

Men bygglovsnämnden valde även här att gå emot tjänstepersonerna och sa ja till byte av takmaterial.

– De vill inte godkänna betongpannorna för att det är ett 50-tals hus men det ser inte ut som ett 50-tals hus. På 1980-talet ändrades fasaden, med bygglov, till vitt mexitegel, de har ändrat fönstrens karaktär och man har också accepterat svart tak. Det finns inget på huset som är kvar från 50-tal. Därför har vi gått emot det och godkänner det.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovFritidshusGunilla Knutsson LöfvenborgHus och hemModeraternaSimsjönSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.