Hoppa till huvudinnehållet

Svensson efter segrarna mot topplagen: ”Kvar med fötterna på jorden”

Publicerad:
Reporter Mattias Olsson
Mattias Olsson
mattias.olsson@sla.se
Kristian Svensson och IFK Skövde har visat stark form på slutet och besegrat de fyra tippade topplagen.
Kristian Svensson och IFK Skövde har visat stark form på slutet och besegrat de fyra tippade topplagen. Foto: Mattias Olsson

Kristian Svensson gör den här säsongen sin första säsong som huvudtränare, och han gör det i ett IFK Skövde som presterat på topp fyra gånger i rad mot seriens förväntade topplag.

Hur har starten varit som huvudtränare. Har det varit som du förväntade dig?

– Det tycker jag ändå. Vi har hittat ett sätt att jobba och vi har haft väldigt mycket hjälp av Agne Bergvall med den fysiska biten. Tiden på handbollsplanen är som förväntat, sedan är det mycket mer man inte behövde tänka på som spelare, som teambuilding och andra gemensamma aktiviteter.

Storspelade mellan stolparna i toppmötet: ”Är en trygghet”

– Sedan har det varit jätteskönt att ha med Robert Arrhenius på den här resan och vi har hittat en bra dynamik och jobbar prestigelöst mellan varandra. Dessutom har vi blivit väldigt bra mottagna av spelargruppen.

Fyra i tabellen

Så här långt in i säsongen har IFK Skövde tagit 11 poäng på åtta matcher och ligger i nuläget fyra i tabellen. Och framför allt har man vunnit sina fyra senaste matcher och då mot de på förhand fyra tippade topplagen Sävehof, Ystad, Hammarby och Kristianstad.

– Det har väl blivit lite bonuspoäng jämfört med kalkylerna inför i de matcherna, samtidigt kanske vi kunde tagit fler poäng i matcherna innan. Men vi är nöjda med de poäng vi har tagit och tänker inte be om ursäkt för dem. När vi spelar bra handboll och är strukturerade, då är vi väldigt bra. Men vi lever efter devisen en match i taget. Det blir lättast så mentalt, säger Kristian Svensson.

Många förklaringar

Svensson hittar flera förklaringar till att det gått så bra i de senaste matcherna mot topplagen.

– Vi har haft lite småskavanker, men ändå varit relativt skadefria och har kunnat träna så som vi har velat träna. Vi har fått till ett fantastiskt bra försvar där vi känner ett lugn. Så vi har byggt upp ett självförtroende och en tro på det vi gör. Självförtroendet är A och O, säger Svensson och fortsätter:

IFK Skövde slog ännu ett topplag: ”Vi rider på vågen”

– Jag upplever även att spelarna fått ett ökat förtroende för varandra och sig själva, samtidigt som vi lyckats med små taktiska grejer. Vi har haft många spelare som tagit stora steg. Vissa handbollsmässigt, och vissa i sitt ledarskap. De äldre spelarna har tagit ett stort ansvar och de yngre har kommit in med en jäkla fightingspirit och energi. Nu är vi på ett bra ställe, men sådant kan ju ändras snabbt, det är jag medveten om.

Höjs förväntningarna nu efter de senaste insatserna?

– Om förväntningarna kommer så är det något vi har förtjänat. Men det är en lång säsong, och vi har bara spelat åtta matcher än. Jag hoppas och tror att vi kan stå kvar med fötterna på jorden och ta en match i taget. Men vi har gett oss själva ett bra fundament att bygga vidare på.

Kristian Svensson har flera förklaringar till varför laget gått så starkt.
Kristian Svensson har flera förklaringar till varför laget gått så starkt. Foto: Mattias Olsson

Han räknar dock med att det kommer komma svackor under säsongen.

– Man vet att det kommer en dipp även för oss och då handlar det om att den dippen ska bli så kort som möjligt. Det är nog i motgång som man märker hur långt man verkligen har kommit. Samtidigt så tror jag att vi klarar en motgång bättre nu än om vi hade legat tia i tabellen och varit pressade.

Målet detsamma

Inför säsongen satte IFK-tränaren en sjätteplats som målsättning. Det håller han fortfarande fast vid.

– Det är inget vi reviderar nu. Det blir lätt att sväva iväg, men vi måste fortsätta att vara ödmjuka. Vi ska vara stolta över våra senaste insatser men det är viktigt att jobba vidare och inte bli helt nöjda nu. Det handlar om att vara ärelysten och fortsätta att bli bättre.

Kort uppehåll

Nu väntar ett litet uppehåll för IFK Skövde innan man möter Aranäs den 15 november.

– November bjuder på en liten annan typ av matcher, så det handlar för oss om att orka och kunna följa upp det här. Att inte bli ”fat and lazy” utan att orka ladda om, säger Kristian Svensson.

Artikeltaggar

HandbollIFK Skövde HKKristian Svensson

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.