Hoppa till huvudinnehållet

Med Lasse blir allt så mycket bättre

Publicerad:
Reporter Johanna Beijbom
Johanna Beijbom
redaktion@sla.se

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Mina föräldrar, släktingar, lärare, kompisar och helt utomstående personer har genom min uppväxt fått stå ut med mycket hopprepssång. Jag uppträdde på varenda tillställning vi hade med släkten. Var det kalas så bjöds det på show eller var det tacokväll med grannarna bjöds det även då på show.

Jättegulligt och mysigt tänker ni med en glad liten sprallig tjej som sjöng sång på sång. Om man frågar mina föräldrar så svarar de givetvis också att det var mysigt men kanske till en viss gräns. För jag slutade ju aldrig sjunga och jag växlade enbart mellan tre låtar. Vem vet med Lisa Ekdal, I Will always Love You med Whitney Houston och sist men inte minst Främling med Carola.

Det var inte så att jag inte kunde några andra låtar men dessa tre var mina absoluta favoriter. På den tiden hade man kassettband, och jag hade givetvis alla tre låtar på tre helt olika band så mamma eller pappa fick snällt agera som bandbytare. Och hade de riktigt otur ville jag ta samma låt igen direkt efter att jag var klar och då var det bara att snällt sitta och spola tillbaka till början.

Jag glömmer aldrig när mamma visade bilder på en ung Carola Häggkvist i sin gula dress i Melodifestivalen. Jag ville bli som hon sa jag. Hennes kända slutpose övade jag in så att den satt som ett smäck varenda gång. Främling vad döljer du för mig i dina mörka ögon, ja det är väl nästan ingen här i landet som inte kan tralla med i den texten. Tänk om jag då hade vetat att jag en dag kommer att jobba tätt ihop med mannen som upptäckte denna gulklädda skönsjungande tjej och som faktiskt var med och gjorde just Främling. Jag minns såväl mitt första möte med Lasse Holm.

Jag hade fått förfrågan om att sjunga tillsammans med honom i Hjo och vi skulle inför det ses och repa i hans sommarhus utanför Skövde. Jag minns att jag var så nervös, för han är ju en av de största låtskrivarna vi har i Sverige, jag menar det var ju inte för inte som Max Martin nämnde Lasse som en inspiration i sitt tacktal efter att ha vunnit polarpriset. Det säger rätt mycket om hur stor Lasse är i musikbranschen.

Min nervositet släppte dock rätt fort när Lasse öppnade dörren, för den värme han sprider runt sig är svår att beskriva. Efter den dagen blev vi ett härligt radarpar. Vi har turnerat, gjort konserter, julshower tillsammans och nu även tv. För några månader sedan ringde Lasse mig och berättade att han tackat ja till tv-programmet ”Så mycket bättre”. Jag blev så otroligt glad för hans skull då jag tycker det är det bästa musikunderhållningsprogrammet vi har.

I nästa andetag säger han att han vill ha med mig i programmet.

Jag höll på att tappa hakan. Han ville att vi skulle tolka en av artisternas låtar tillsammans. Mitt svar behövde jag inte tänka så länge på och bara några månader senare var jag på väg till Gotland och Grå Gåsen. Eftersom jag skulle vara en hemlig gäst inför de andra artisterna så fick jag smygas in på området.

Det var minsann lite pirrigt men så fort jag fick syn på Lasse som tog emot mig med öppna armar blev jag alldeles lugn. Det blev även ett kärt återseende med bandet då vi innan programmet spelades in träffats för att repa ihop oss uppe i Stockholm. Och Britta Bergström som körar i bandet har ju jag en fin relation till då vi körade bakom Loreen i Eurovision tillsammans på Euphoria 2012, så att få backas upp av henne på kör kändes oerhört tryggt. När jag väl installerat mig så smusslades jag bort till inspelningsplatsen ute i pergolan där vi nu skulle ha kamerarep.

”Att få ha gjort detta tillsammans med Lasse är bland det roligaste jag har fått göra”, skriver SLA:s krönikör Johanna Beijbom om sitt deltagande i ”Så mycket bättre” tillsammans med Lasse Holm.
”Att få ha gjort detta tillsammans med Lasse är bland det roligaste jag har fått göra”, skriver SLA:s krönikör Johanna Beijbom om sitt deltagande i ”Så mycket bättre” tillsammans med Lasse Holm. Foto: Privat

Det var mycket att hålla koll på men framförallt att inte titta in i kameran vilket man annars är van vid att söka ögonkontakt med när man gör tv. Efter repet blev det smink och piff för att sedan ladda inför inspelning. Jag satt i ett av husen och gömde mig samtidigt som jag hörde hur artisterna nu slagit sig ner vid lunchbordet där jag snart skulle göra entré. Det var en helt magisk sommardag och solen stod högt. Jag satte mig på trappen utanför huset och andades in sommaren.

Där och då försökte jag också att ta in vad jag faktiskt snart skulle få vara med om. Rätt som det var så kom en i teamet och sa att det var dags, fjärilarna i magen fladdrade till och jag tog några djupa andetag. Nu kör vi!

Jag stod redo bakom scenen när Lasse ropade in mig och jag kommer aldrig glömma känslan i stegen in emot honom. Att få ha gjort detta tillsammans med Lasse är bland det roligaste jag har fått göra. Han är en sådan inspiration i livet för mig på så många plan. Han har blivit en av mina finaste och bokstavligt talat äldsta vänner och att nu få ha det här fina minnet tillsammans med honom resten av våra liv betyder då så otroligt mycket. Så nu på lördag är det äntligen dags, då kommer ni få se och höra vilken låt och vilken artist som vi har tolkat i årets ”Så mycket bättre”.

Hoppas att ni gillar det!


Hiss: Så mycket bättre, ett fint programkoncept.

Diss: Dessa propellerplan till Gotland, livrädd varje gång.

Artikeltaggar

ArtisterGotlands länGrå GåsenHjoKörerLasse HolmMusikNöje/KulturShowerStockholmSång