Hoppa till huvudinnehållet

Polisens beslut påverkar inte Skadevi cup

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Väskförbudet kommer inte påverka Skadevi cup i helgen.
Väskförbudet kommer inte påverka Skadevi cup i helgen. Foto: TT

På onsdagen kom beskedet om att Polisen har beslutat om ett totalt väskförbud på större idrottsarrangemang.

I helgen arrangerar IFK Skövde HK sin stora ungdomsturnering Skadevi Cup med tusentals deltagare.

– Polisens uppmaning just nu är att vi kör på som vanligt, säger cupgeneralen Henrik Berggren.

Med anledning av den förhöjda terrorhotnivån i Sverige inför polisen ett totalförbud mot väskor på större idrottsevenemang.

Beslutet gäller från och med onsdag den 1 november. Polisen har specificerat en rad arrangemang som berörs men i övrigt finns det ingen uttalad gräns för vad ett större arrangemang är utan det sker en individuell prövning i varje enskilt fall, enligt Polisen.

En ny upplaga av IFK Skövdes ungdomsturnering Skadevi Cup står för dörren och intresset är rekordstort.

Flera tusen ungdomar kommer till Skövde för att spela handboll i helgen.

– Jag har varit i kontakt med Polisen. Polisens uppmaning just nu är att vi kör på som vanligt. Det här är inget enskilt arrangemang på det sättet utan det är mer en löpande ström av människor, säger Henrik Berggren som är cupansvarig.

"Nästan 400 lag"

Upp emot 400 lag deltar den här gången i IFK Skövdes stora ungdomsturnering som spelas under dagarna tre i helgen.

Skadevi Cup har arrangerats sedan 1977 och har återkommit år efter år sedan dess med ett undantag 2020 på grund av pandemi.

Den här gången är intresset rekordstort. 384 lag kommer till spel i helgen där det spelas handboll på 19 olika spelplatser ifrån fredag till söndag. Nytt för i år är att även tennishallen, där Skövde TK huserar, kommer att användas som kortplaner för tioåringar vilket har möjliggjort speltider i andra hallar under cupen.

"Är fantastiskt"

260 av de 384 lagen kommer att övernatta på 20 olika logiställen. 1 100 matcher ska spelas. 600 funktionärer är igång med olika uppgifter under helgen.

– Det är fantastiskt. Jag har aldrig tidigare varit med om att så många lag ska bo hos på 20 olika förläggningar. Det är nog rekord för cupen. Jag har aldrig under mina 25 år varit med om att det har varit 260 övernattande lag, säger Henrik Berggren.

– Utmaningen har hela tiden varit boendet. Där har vi fått en fantastisk hjälp av kommunens fastighetsavdelning som har letat fram lokaler och boende som vi tillfälligt kan använda, fortsätter han.

Olika åldersklasser

Tolv klasser (P10, P11, P12, P13, P14, P16, F10, F11, F12, F13, F14, F16) ska avgöras. Skadevi cup spelas enligt Svenska Handbollsförbundets regler och bestämmelser. I U10-U11 tillämpas inget slutspel eller några utslagningsmatcher.

I de övriga klasserna spelar lagen antingen A- eller B-slutspel beroende på placering i gruppspelet. Finalerna spelas i Arena Skövde på söndag.

– Utöver alla hallar i Skövde behöver vi endast åka till Tibro för att också spela handboll vilket stärker kvalitén på cupen. Vi spelar i Baggebohallen och i Tibro Sporthall för att få ihop det.

IFK Skövde uppskattar att turneringen kommer att locka ungefär 10 000 externa besökare.

Skadevi Minihandbollscup genomfördes förra helgen där 54 lag deltog. Det betyder att Skadevi cup totalt samlar 438 lag 2023.

– Det är upplagt för en stor handbollsfest i tre dagar, konstaterar Henrik Berggren inför den 47:e upplagan av turneringen.

Artikeltaggar

Arena SkövdeHandbollHenrik BerggrenIFK Skövde HKSkadevi CupSkövdeTibro Sporthall

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.