Hoppa till huvudinnehållet

Världsmästare tränar i Karlsborg: ”De flesta banor är för enkla”

Publicerad:
Reporter SLA
SLA
redaktion@sla.se

Leo Brood Björk, Förbundskapten juniorlaget Sverige tillsammans med Tom Hansen, ungdomsledare i Karlsborg.
Leo Brood Björk, Förbundskapten juniorlaget Sverige tillsammans med Tom Hansen, ungdomsledare i Karlsborg. Foto: Kolja Schallenberg

Var händer det att svenska mästare och svenska juniorlandslaget i boule spelas mot varandra? Precis; under Tivedscupen i Karlsborgs boulehall.

– Men Karlsborgs boule är öppen för alla. Man får komma och prova på utan att vara medlem, säger Pia Lindman, ledamot i föreningen.

Karlsborgs bouleklubb ”Carl XIV Johan Petanque Club” som firade 30-årsjubileum 2021 har genom åren haft flera representanter i Sverigetoppen. Under Tivedscupen spelade 20 lag från hela Sverige och även elitlag och juniorlandslaget mot varandra.

– Tävlingen är mycket populär och blev snabbt fullbokad. Vi spelar öppen cup, det betyder att alla är välkomna, förklarar Tom Hansen, tävlingsledare, domare och ungdomsansvarig i Karlsborgs bouleförening, som började med sporten för 12 år sedan och fastnade direkt, så pass att han nu även går en utbildning till domare.

En tuffare bana


Klubbens ordförande Mikael Gustafsson med ledamoten Pia Lindman.
Klubbens ordförande Mikael Gustafsson med ledamoten Pia Lindman. Foto: Kolja Schallenberg

Leo Brood Björk blev förbundskapten och coach för Sveriges juniorlag för två år sedan. Han kom i kontakt med boule när han var sex år gammal och är själv spelare i svenska elitlagen, har tävlat i olika mästerskap men nu bestämt sig för att fokusera mer på juniorerna.

– Vi är med i Tivedscupen för att spela ihop oss lite; inomhusbanan i Karlsborg är väldigt bra för att träna på tuffare banor. De flesta boulebanor i Sverige är alldeles för enkla tycker jag. Sådana banor som i Karlsborg är bra för att träna för internationella mästerskap, berättar Leo och fortsätter:

– Samtidigt blir det teambuilding, då vi bor på en gård, lagar mat tillsammans och pratar taktik inför VM i Bangkok.

Är Sveriges yngsta

Norska damlandslaget tränade i Karlsborg under 2022, här tillsammans med Karlsborgs juniorer och U-20 tjejer; Jael Roolf, Emelie Källström, Alice Källström och Felicia Hansen Griph.
Norska damlandslaget tränade i Karlsborg under 2022, här tillsammans med Karlsborgs juniorer och U-20 tjejer; Jael Roolf, Emelie Källström, Alice Källström och Felicia Hansen Griph. Foto: Tom Hansen

På Tivedcupen spelade också Kian Åberg Patron, som vann årets Junior-SM 2023 i Kalmar och som med sina 12 år är Sveriges yngsta landslagsspelare någonsin.

– Vi har utmaningar att hitta spelare för elitlaget som når världsnivån. Det fanns en del kontroverser omkring hur gammal man får vara, men det finns ingen regel, bara riktlinjer. Kian gjorde ett fantastisk SM och han har talang, förklarade Leo sitt val.

Karlsborg hade en representant med på EM i Monaco 2023, nämligen Elliott Angselius som efter en fin säsong i Karlsborgströjan blev uttagen till att representera landslaget i U-23 EM.

– Vi har även större tävlingar under sommaren. Med Tivedcupen började nu inomhussäsongen och det är jättekul att så många ville komma hit och att den öppna tävlingen blandar elitspelare med lokala spelare och även ungdomslagen, sa Mikael Gustafsson som är ordförande i Carl XIV Johan PC och svensk mästare i precisionsskytte.

Elitserien

Utomhustävling sommaren 2021.
Utomhustävling sommaren 2021. Foto: Åsa Lord

Klubben har ett mycket gott renommé i boulesverige, och gick upp i elitserien denna säsong. Man har omkring 115 medlemmar och varje vecka tränar bland annat ett 40-tal seniorer.

– Men Karlsborgs boule är öppen för alla. Man får komma och prova på utan att vara medlem, säger Pia Lindman, ledamot i föreningen.

Kolja Schallenberg

Artikeltaggar

BouleKarlsborg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.