Hoppa till huvudinnehållet

Bästa gymnasieskolan i Skaraborg? Den finns i Skövde

Publicerad:
Volvogymnasiet rankas som det bästa gymnasiet i Skaraborg, följt av De la Gardiegymnasiet, Lidköping, och Lichron, Skövde. Rakningen bygger på statistik från myndigheterna Skolverket, Skolinspektionen och Statistiska Centralbyrån, SCB som sammanställts av jämförelsetjänsten Ednia.
Volvogymnasiet rankas som det bästa gymnasiet i Skaraborg, följt av De la Gardiegymnasiet, Lidköping, och Lichron, Skövde. Rakningen bygger på statistik från myndigheterna Skolverket, Skolinspektionen och Statistiska Centralbyrån, SCB som sammanställts av jämförelsetjänsten Ednia. Foto: Ednia

Bästa gymnasieskolan i Skaraborg är Volvogymnasiet i Skövde. Det visar en rankning som tagits fram av jämförelsetjänsten Ednia, rankningen bygger på statistik från Skolverket, Skolinspektionen och SCB. Tvåa och trea på listan är De la Gardiegymnasiet, Lidköping, och Lichron i Skövde.

Det är snart dags för de 3 050 niondeklassarna i Skaraborg att välja gymnasium.

Men att välja är inte alltid så enkelt – i Skaraborg finns över 21 gymnasieskolor med över 260 olika program. Kanske kan en rankning över Skaraborgs gymnasieskolor bli till hjälp?

SLA kan nu presentera en rankning från jämförelsetjänsten Ednia som visar att det är stor skillnad på gymnasieskolorna, rankningen baseras på statiskt från myndigheterna Skolverket, Skolinspektionen och Statistiska Centralbyrån, SCB.

Volvogymnasiet bäst

På första plats kommer Volvogymnasiet i Skövde. Därefter kommer De la Gardiegymnasiet, Lidköping, Lichron Teknikgymnasium, Skövde, Vänergymnasiet, Mariestad, och Gymnasium Skövde Västerhöjd.

Ednia är en tjänst som sammanställer statistik om alla gymnasier i landet för att hjälpa elever hitta rätt utbildning. Faktorer som Ednia väger in är bland annat resultat på nationella prov, betygsinflation, andel behöriga lärare, elevnöjdhet, andel som tar examen, snittbetyg och arbetsmarknadsutfall.

”Stor skillnad”

– Idag rör många nyheter i media dåliga skolresultat eller betygsinflation och vi vet att många elever och föräldrar tycker det är svårt att jämföra skolors kvalitet. Många är därför intresserade av att få fakta om gymnasierna som sträcker sig bortom glättiga broschyrer med fina ord om skollokalerna och liknande, säger Frans Björnsson, en av grundarna till Ednia som har tagit fram rankningen.

– Men denna rankning som baseras på statistik blir det fokus på det som är det egentliga skälet till att söka gymnasium – att få en bra start inför yrkeslivet eller för att förbereda sig inför fortsatta studier efter gymnasiet.

Många ungdomar ser fram emot tre bra år på gymnasiet och ett härligt studentfirande.
Många ungdomar ser fram emot tre bra år på gymnasiet och ett härligt studentfirande.

Gymnasiet är viktigt för de unga och därmed blir det också viktigt att göra ”rätt” val.

– Statistiken visar att det är stor skillnad på gymnasieskolorna – till exempel skiljer sig andelen elever som tar examen med över 40 procent från ett gymnasium till ett annat.

Jämförs rättvist

Alla gymnasier i Skaraborg, både fristående och kommunala, är med i rankningen. Gymnasier som är nystartade eller av andra skäl saknar eller har för lite data är dock inte med. Rådatan i statistiken justeras för att säkerställa jämförbarheten och validiteten.

– Statistiken justeras bland annat efter program så att ett bygg- och anläggningsprogram på en skola utvärderas i jämförelse med andra bygg- och anläggningsprogram. Det skulle annars kunna bli lite oschysst om resultat från ett nationellt prov i matematik från ett teoretiskt program jämförs med resultatet från ett yrkesförberedande program.

Ednia har inte tidigare publicerat rankning gällande gymnasieskolor i Skaraborg.

Topp tio

Rankning gymnasieskolorna i Skaraborg

1. Volvogymnasiet, Skövde

2. De la Gardiegymnasiet, Lidköping

3. Lichron Teknikgymnasium, Skövde

4. Vänergymnasiet, Mariestad

5. Gymnasium Skövde Västerhöjd

6. Ållebergsgymnasiet, Falköping

7. Vadsbogymnasiet, Mariestad

8. NTI Gymnasiet Skövde

9. Lagmansgymnasiet, Vara

10. Olinsgymnasiet Skara

Källa: jämförelsetjänsten Ednia

Artikeltaggar

ExamenGymnasieskolanLärareLichronLidköpingSCBSkaraborgSkola och utbildningSkolinspektionenSkolverketSkövdeStatistikVolvogymnasiet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.