Hoppa till huvudinnehållet

Extra stöd till Agroväst stärker svensk matproduktion

Publicerad:
Centerpartiet har tagit initiativ till extra stöd till Agroväst för att utveckla det svenska jordbruket skriver Aida Karimli och Frida Nilsson.
Centerpartiet har tagit initiativ till extra stöd till Agroväst för att utveckla det svenska jordbruket skriver Aida Karimli och Frida Nilsson. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Västra Götalandsregionen beviljar efter initiativ från Centerpartiet Agroväst extra stöd för att stärka och utveckla det svenska jordbruket. Investeringar i den svenska landsbygden och jordbrukssektorn är helt avgörande om vi ska ha svensk mat i butikshyllorna och samtidigt stärka landets livsmedelsberedskap.

När klimatet förändras är jordbruket bland de första och hårdast drabbade, med oförutsägbara och extrema väderförhållanden som påverkar skördarna negativt. Årets kombination av långvarig torka och kraftiga regn är en tydlig illustration av detta.

I takt med klimatförändringarna behöver vi anpassa oss till de nya realiteterna. Det handlar om att hitta lösningar för dränering under regnperioder och säkra vattenförsörjningen under torka. Samtidigt måste vi arbeta för att minska jordbrukets klimatpåverkan och främja hållbara odlingsmetoder. Jordbruket står också inför höga kostnader för insatsvaror och en snabb teknisk utveckling.

Den viktigaste åtgärden för att möta dessa förändringar är att ge näringen förutsättningar för god lönsamhet, vilket kräver nationella beslut om minskad skattebörda och förenklade regler. Regionalt i Västra Götaland är vi övertygade om att den affärsutvecklingen vi stöttar är en viktig katalysator.

Västra Götalandsregionen medfinansierar flera olika aktörer inom jordbrukssektorn som arbetar med affärsutveckling inom näringen och förmedlar kunskap från forskning och akademi till praktiken inom branschen.

För att ytterligare stärka Agrovästs viktiga insatser för att hålla jordbruket i Västra Götaland i framkant och bistå näringen i att hantera de utmaningar den står inför, har Centerpartiet drivit på för att ge Agroväst ett extra anslag på en miljon kronor för 2024. Detta innebär att det totala stödet till Agroväst uppgår till 4,8 miljoner kronor. Det är en investering i regionens framtid och säkerställer att västsvenska jordbruket fortsatt kan hålla sig i framkant.

Regionen spelar även en viktig roll när det gäller att tillhandahålla kompetens till näringen genom både gymnasie- och yrkesutbildningar för vuxna. Därför är det viktigt att fortsätta stärka naturbruksgymnasierna som utbildar ungdomar som är intresserade av att bedriva eget jordbruk eller satsa på skogsbruk. Västra Götalandsregionen har fattat flera beslut som förbättrar förutsättningarna för elever som bor och går på naturbruksskolorna, senast i Axevalla och Svenljunga. Centerpartiet ser det som naturligt att vi därefter fortsätter med investeringar även på de andra skolorna.

Trots ekonomiskt svåra tider prioriterar Centerpartiet att fortsätta främja regional tillväxt och utveckling. Den svenska landsbygden och vårt svenska jordbruk spelar en helt avgörande roll.

Aida Karimli

Vice ordförande miljö- och regionutvecklingsnämnden, Centerpartiet

Frida Nilsson

Ersättare miljö- och regionutvecklingsnämnden, Centerpartiet

Artikeltaggar

BeslutCenterpartietEkonomiFrida NilssonInvesteringarJordbrukLandsbygdLantbrukVästra Götalandsregionen