Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för flygplatsmarken: ”Hade kunnat fylla området flera gånger om”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Olof Ljungberg, Alexandra Norlander Tornberg, Ramona Nilsson, och Peter Yström deltog i Näringslivsforums nätverksträff och pratade bland annat om tillväxten i området och intresset för etableringar i Skövde.
Olof Ljungberg, Alexandra Norlander Tornberg, Ramona Nilsson, och Peter Yström deltog i Näringslivsforums nätverksträff och pratade bland annat om tillväxten i området och intresset för etableringar i Skövde. Foto: Johan Espefält

Intresset för Skövde är stort. Många företag vill etablera sig på flygplatsmarken men elbristen sätter stopp. ”Vore det inte för den hade vi kunnat fylla området flera gånger om” sade näringslivschefen Ramona Nilsson under Näringslivsforums träff med företagare som hölls på Elins Esplanad. Deltagarna fick också veta att köpcentrumets planer på ytterligare utbyggnad i allra högsta grad finns kvar.

Ett hundratal företagare hade tagit sig till Elins Esplanad för att delta i Näringslivsforums sista nätverksträff för säsongen. Rubriken för dagen var ”Etableringar och Skövdes attraktivitet”.

3,6 miljoner besökare

Och att många vill etablera sig i Skövde och att kommunen är attraktiv gavs flera exempel på. Först ut var Olof Ljungberg, centrumchef Elins Esplanad.

Han beskrev kort köpcentrumets historia och utveckling, från Maxihuset med 13 butiker till dagens Elins Esplanad med runt 40 hyresgäster.

– Vi har cirka 3,6 miljoner besökare, och ligger därmed i paritet med Liseberg. Vi är Skaraborgs störta besöksmål.

”Planen på andra etappen av utbyggnaden av Elins Espaland finns kvar.  Vi jobbar intensivt för att den ska komma igång” säger centrumchefen Olof Ljungberg.
”Planen på andra etappen av utbyggnaden av Elins Espaland finns kvar. Vi jobbar intensivt för att den ska komma igång” säger centrumchefen Olof Ljungberg. Foto: Johan Espefält

Fler ska det blir, förhoppningsvis ska antalet besökare per år stiga till drygt fem miljoner, sade Olof Ljungberg. Men först måste den planerade utbyggnaden bli av.

Köpcentrum vill växa

Planerna har funnits med hos ägarna Eurocommercial sedan 2018 då köpcentrumet invigde ett helt nytt stråk med nya butiker och ny ingång och även delen med Nordic Wellness. Med sedan kom en pandemi, ett ansträngt omvärldsläge med krig, inflation och annat emellan.

– Nästa etapp av utbyggnaden ska bli en båge från apoteket till nästa ingång där Chili & Wok och Nikita Hair ligger, denna ska ge plats för 13 nya enheter. Flertalet avtal är signerade och klara sedan flera år tillbaka. I stor sett alla ytorna är redan tingade.

– Vi jobbar intensivt för att utbyggnaden ska komma igång, och hoppas att vi får ihop kalkylen snart, och vi vet att det finns fortsatt intresse från hyresgästerna.

Hemmablinda?

När Alexandra Norlander Tornberg och Peter Yström, Business Region Skaraborg, som hjälper företag som vill etablera sig i området, tog över var det än mer fokus på intresset för tillväxtregionen Skaraborg och framför allt dragloket Skövde.

– Skaraborg är intressant för många, framför allt för storskalig industri. Kanske blir vi lite hemmablinda inför alla våra möjligheter. Faktum är att Skaraborg är den mest intressanta platsen för storskalig industri, men elfrågan är ständigt i fokus, här som i övriga Sverige.

– Vi har den senaste tiden fått tacka nej till etableringar i Skövde med 3 000 arbetstillfällen på grund av elbristen. Givetvis trist att inte kunna driva sådana etableringar i mål, men elbristen är en fråga som det arbetas hårt med på flera fronter, lokalt, regionalt och nationellt, konstaterade Peter Yström.

”Man kan säga att eleffekten är ett hinder för att snabbt få en ny industriverksamhet i drift på flygplatsmarken” konstaterar Ramona Nilsson, näringslivschef Skövde kommun.
”Man kan säga att eleffekten är ett hinder för att snabbt få en ny industriverksamhet i drift på flygplatsmarken” konstaterar Ramona Nilsson, näringslivschef Skövde kommun. Foto: Johan Espefält

Intresse från USA och Asien

Intresset för Skövde är dock fortsatt starkt och det är framför allt flygplatsmarken som lockar. Många delegationer har varit och tittat på marken och möjligheterna där.

– Vi i Skövde kommun tycker, och har hört det även från andra, att det är Sveriges största industrisajt med stora möjligheter, det finns inget liknande i landet, sade Ramona Nilsson, näringslivschef i Skövde kommun.

Fördelarna med Skövde är bland annat kommunens geografiska läge, att det finns en stor kompetens i området, högskolan och innovationsarenor spelar också in. Men oavsett fördelarna och att Skövde har den bästa och största industrisajten, just nu är dialogen med intressenterna inte lika aktiv.

– Det handlar om att vi idag inte kan möta de korta tidsplaner som många av de här företagen har, på grund av att eleffekten inte finns. Alla etableringar har inte samma korta tidsram och då är marken säljbar. Har de en plan där de vill starta produktion närmare 2030 så funkar det. Man kan säga att eleffekten är ett hinder för att snabbt få en ny industriverksamhet i drift på området.

– På längre sikt hoppas vi att elfrågan fått en lösning och vi vet att flygplatsmarken fortfarande är en prioriterad sajt för utländska företag i batterivärdeskedjan, fram för allt från USA och Asien. Vi hade kunnat fylla området flera gånger om, om det inte vore för elbristen.

Helena Bobić blir ny verksamhetsledare på Näringslivsforum.
Helena Bobić blir ny verksamhetsledare på Näringslivsforum. Foto: Johan Espefält

På nätverksträffen presenterades Helena Bobić, ny verksamhetsledare vid Näringslivsforum som tillträder efter nyår. Hon tar över efter Martina Fogelberg.

– Det ska bli så spännande, jag bubblar av idéer och ser verkligen fram emot att arbeta här.

Tillträdande verksamhetsledare på Näringslivsforum Helena Bobić och Martina Fogelberg som lämnar tjänsten.
Tillträdande verksamhetsledare på Näringslivsforum Helena Bobić och Martina Fogelberg som lämnar tjänsten. Foto: Johan Espefält

Artikeltaggar

AvtalButikerEkonomiHandelIndustrierInflationLisebergNordic WellnessNäringslivsforumOlof LjungbergRamona NilssonSkaraborgSkövdeUSA

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.