Hoppa till huvudinnehållet

Bra att gröna satsningar ifrågasätts

Publicerad:
Nationalekonomen Magnus Henrekson.
Nationalekonomen Magnus Henrekson. Foto: Lisa Hallgren/SvD/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Skaraborgs Allehandas politiska linje.

Det är på tiden att den gröna industriboomen ifrågasätts på allvar. Frågetecknen är för många och insatserna för stora för att jätteprojekten ska stå utan granskning. Nationalekonomen Magnus Henrekson har nyss släppt den första av tre rapporter om de gröna jätteprojekten i norr. Finansiärer är bland annat finansprofilerna Christer Gardell och Rune Andersson.

Rapporten granskar de statliga bolagen LKAB, SSAB och Vattenfalls Hybrit-projekt samt H2 Green Steel. Båda handlar om att tillverkning av grönt stål. Enligt Henrekson är kejsaren naken. "LKAB ligger bra till om de bara blir vid sin läst och H2 Green Steel vore bra om det inte blir av", förklarar han för Dagens Industri.

Det är bra att även gröna satsningar äntligen granskas. Projekt i norr har ju varit omgärdade av frågetecken och tveksamheter.

Först och främst har en del av dem andats kolonialism. Det är som att det inte gör så mycket att man bygger vindkraftverk och fabriker med stora el- och transportbehov i norr och flyttar vinsterna därifrån. Det bor ju inte så många där.

Det går också att se hur projekten drar till sig bidragsentreprenörer. Trots att de kallar sig riskkapitalister riskerar de sällan sina egna pengar. Det är istället skattebetalare och pensionssparare som står för riskerna. Utan att få betalt för detta.

Det är givetvis positivt med entreprenörskap och att det går bra för folk, men riktiga entreprenörer kan förklara hur projekten ska bli verklighet och riskerar sitt eget kapital. Inte andras.

Det är lite väl stor fara att många svenskar inser att någon berikat sig på deras skattepengar och pensionssparande. När bubblan sprack stoppade riskkapitalisten sonika alla pengar i byxfickorna, gav spararna kavajen och stack. Det går också att misstänka att en och annan gödselfabrik kommer producera mer nyemissioner än gödsel.

Störst problem, och som krattat manegen för de andra problemen, är emellertid den förmenta godhet som omgärdar många av projekten. Främst kring grönt stål. Uppfattningen har ju varit att det inte gör något att grönt stål blir mycket dyrare. När andra, både konkurrenter och kunder, ser hur bra grönt stål är vill fler producenter göra samma resa. Då kommer prisskillnaden att minska.

Viljan att inspirera världen genom sänka sin egen konkurrenskraft är inte ny. Det har svenskt lantbruk ägnat sig åt i 30 år. Vi vet därför väldigt väl att det inte fungerar att tillverkare drar på sig kostnader konsumenterna inte vill, eller ens kan, betala för. Det innebär tappad konkurrenskraft och minskande volymer. Det finns ingen anledning att andra branscher gör om lantbrukets groda.

Det betyder inte att utveckling och mindre klimat- och miljöbelastning är dåligt. Tvärtom. Men det måste ske med rätt bevekelsegrunder. Att berika sig med andras pengar och att envisas med att producera en produkt konsumenterna inte vill ha är inte rätt skäl. Det finns ingen vinst i att göra bra saker på ett dåligt sätt. I alla fall inte för oss som kommer stå med notan.

Per-Ola Olsson

SNB

Artikeltaggar

Christer GardellDagens IndustriEkonomiEntreprenörskapH2GS ABKonsumentLKABMagnus HenreksonSSABTillverkningVattenfall