Hoppa till huvudinnehållet

Butikshandeln fortsätter att öka: ”Väldigt kraftiga siffror”

Publicerad:
Isak Barrljung
isak.barrljung@sla.se
Årets Cityindex-rapport för Skövde visar att omsättningen har ökat från 2021 till 2022.
Årets Cityindex-rapport för Skövde visar att omsättningen har ökat från 2021 till 2022. Foto: Roland Svensson

Hotell- och restaurangbranschen har blomstrat under fjolåret i Skövde. Totalt har omsättningen inom branschen ökat med 28 procent från 2021 till 2022, det visar Fastighetsägarnas årliga cityindex-rapport.

– Det går, även om vi inte riktigt återhämtat oss än, åt rätt håll, säger Alma Ohlin från Fastighetsägarna.

Varje år presenteras en cityindex-rapport i Skövde där bland annat omsättning, olika branschers utveckling och stadskärnans besöksantal läggs fram. Det är Fastighetsägarna, i samarbete med HUI Research, som tar fram rapporten.

– Vi har haft en pandemi och vi lever i en tid där människor har en tunnare plånbok så vi står inför lite utmaningar, säger Alma Ohlin.

Alma Ohlin, från Fastighetsägarna, presenterade under onsdagsmorgonen årets cityindex-rapport.
Alma Ohlin, från Fastighetsägarna, presenterade under onsdagsmorgonen årets cityindex-rapport. Foto: Isak Barrljung

En viktig aspekt i hur väl en stadskärna mår är den så kallade flödesutvecklingen, det vill säga hur mycket folk som rör sig i en stadskärna.

Besöksantalet i landets butiker nådde botten 2020, i och med att pandemin lamslog stora delar av samhället. Men sedan mardrömsåret 2020, då butiker och affärernas besöksnivåer minskade med 62 procent jämfört med 2019, har besöksnivån ökat för var år som gått. 2021 var flödesnivån 33 procent lägre än 2019 , 2022 var den 22 procent lägre och mellan januari och april 2023 har var det bara 18 procent färre besökare än 2019.

– Flöden pratar vi om hela tiden, det är ju viktigt att det finns människor. Ska vi skapa affärer och handel måste det finnas människor, säger Alma Ohlin.

Intressant att se siffrorna för hela 2023

Filip Rapp, kommunikatör på Rapps fastigheter, var en av dem som var på plats när rapporten presenterades och han ser ingen anledning till att trenden kommer vända - snarare tvärtom.

– Det ska bli intressant att se siffrorna för 2023 eftersom det har varit väldigt evenemangs-tätt. Scary Skövde förra veckan, sommartorg, kulturhustorget live, sm-veckan. Besöksmässigt är jag säker på att det kommer resultera i att stapeln ser fin ut när det kommer till besökare, säger Filip Rapp.

Filip Rapp, kommunikatör på Rapps fastigheter.
Filip Rapp, kommunikatör på Rapps fastigheter. Foto: Isak Barrljung

Ökad omsättning

Totalt har omsättningen i Skövde ökat med fem procent mellan 2021 och 2022. De branscher som har det tuffast såväl i hela landet som i Skövde är beklädnad samt sport och fritid. Hotell och restaurang är det som ökat absolut mest i Skövde från 2021 till 2022, där det skett en ökning på hela 28 procent.

– Hotell- och restaurang är en bransch som vi ser har återhämtat sig starkt, det här är ju väldigt kraftiga siffror, säger Alma Ohlin.

Skövde delas in i kategorin ”större städer”, där bland annat Jönköping, Kalmar och Lund ingår. Jämfört med de städer som ingår i kategorin är Skövde en bit bakom, då den genomsnittliga omsättningsökningen var 11 procent.

Alma Ohlin, från Fastighetsägarna, menar att en levande stadskärna är fundamental för butikshandeln.
Alma Ohlin, från Fastighetsägarna, menar att en levande stadskärna är fundamental för butikshandeln. Foto: Isak Barrljung

Under pandemiåret 2020 var omsättningen i Skövdes affärer och butiker ingen munter läsning. Alma Ohlin berättar att en av de stora anledningarna till att omsättningen då backade med 25 procent var att många som vanligtvis arbetar inne i stadskärnan i stället jobbade hemifrån. Totalt är det drygt 5 500 personer som jobbar i Skövdes stadskärna utan att bo där, det är mer än dubbelt så många faktiskt är bosatta där.

– Det har ju varit utmanande tider i Skövde men det går, även om vi inte riktigt återhämtat oss än, åt rätt håll. Vi hade ju ett väldigt stort tapp under pandemin, sedan började det vända 2021 och nu under 2022 är det fem procent upp, säger Alma Ohlin.

Artikeltaggar

Alma OhlinButikerE-handelHandelHotellJönköpingLundOmsättningSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.