Hoppa till huvudinnehållet

Elin, 22, jobbar med att planera folks drömresor – fokus på Storbritannien

Publicerad:
Reporter Josefine Hektor
Josefine Hektor
josefine.hektor@sla.se
22-åriga Elin Idebrant har hittat ”sin” bransch - turism. Sedan i oktober är Mölltorpstjejen reseproducent på Rolfs flyg och buss.
22-åriga Elin Idebrant har hittat ”sin” bransch - turism. Sedan i oktober är Mölltorpstjejen reseproducent på Rolfs flyg och buss. Foto: privat

Från kontoret i ett regnblött Göteborg planerar Elin Iderbrant, 22, resor till Londons storstadspuls, Edinburghs 1100-talsslott, den engelska landsbygdens pittoreska byar och Skottlands svindlande natur. Efter hotell- och turismprogrammet på gymnasiet i Skövde läste Elin till resekonslut och landade så sent som i oktober drömjobbet; reseproducent på Rolfs flyg och buss.

– Jag är själv ung och har kompisar som tror att gruppresor bara är för pensionärer, men det är verkligen inte så, säger hon.

Uppvuxen i Mölltorp har Elin Iderbrant jobbat extra på restauranger, kaféer och med turism i sommaridyllen Karlsborg sedan tonåren. Kombinationen av folks förväntningar, upplevelser som så småningom blir till minnen och det där lilla extra som många unnar sig under semestern gjorde yrkesvalet till ett lätt beslut.

– Att vara reseproducent innebär att jag får göra min egen produkt. Jag får skapa resor som jag tror på och som jag känner att jag själv hade velat åka på. Så det är alltifrån att bestämma vilka slott eller destillerier resenärerna ska besöka, till att släcka bränder om någon reseledare ringer och säger att flyget är försenat, säger Elin och fortsätter;

– Det bästa är när folk kommer hem från resan och skickar in recensioner att ”det här var så bra och precis som vi önskade”. Då blir man glad, för folk sparar ofta ihop mycket pengar för att åka på en resa, tar ledigt och vill få ut så mycket som möjligt av den.

Elin ansvarar för resorna till England och Skottland vilket är eftertraktade resmål bland resenärerna.
Elin ansvarar för resorna till England och Skottland vilket är eftertraktade resmål bland resenärerna. Foto: Lesley Martin

”Väldigt kreativt”

Under pandemin läste hon till resekonsult via en yrkeshögskola och blev TRAC-certifierad, en utbildning som är framtaget av Svenska Resebyråföreningen för att säkerställa att studenterna får den kompetens som branschen kräver.

– Många av våra tentor byggde på att sätta ihop den bästa resan, så det var väldigt kreativt samtidigt som det är mycket man måste kunna.

Förutom destinationskunskap, hållbart resande och vilka aktörer som finns i branschen gick mycket av utbildningen ut på att lära sig allt det där som resenärerna ”slipper”.

– Flygresor är uppbyggda i ett komplext bokningssystem. Som privatperson är det väldigt grafiskt när man bokar en flygbiljett på en hemsida, medan vi resekonsulter sitter med ett system som bara består av koder, säger Elin.

”Jag är själv ung och har kompisar som tror att gruppresor bara är för pensionärer, men det är verkligen inte så”, säger Elin.
”Jag är själv ung och har kompisar som tror att gruppresor bara är för pensionärer, men det är verkligen inte så”, säger Elin. Foto: privat
I jobbet som reseproducent försöker Elin att hitta sevärda turistmål och busstopp som hela gruppen kan uppskatta.
I jobbet som reseproducent försöker Elin att hitta sevärda turistmål och busstopp som hela gruppen kan uppskatta. Foto: Kirsty Wigglesworth

Något som passar alla

I oktober landade hon drömjobbet som reseproducent på Rolfs flyg och buss och att företaget med rötter i Lidköping går som tåget - eller bussen, är tydligt. 48 år efter starten är de störst i Sverige på gruppresor, omsätter en miljard kronor och tar med cirka 120 000 resenärer om året till 450 destinationer världen över. Dessutom satsar de på grannlandet i väst och lanserade nyligen sin norska hemsida.

– Vi säljer bättre och har fler resor och grupper än någonsin. Mitt huvudfokus är England och Skottland och de resorna blir snabbt fulla för att det är så stor efterfrågan, säger Elin och berättar att hon redan nu bokar in folk på resor som går av stapeln nästa höst.

I jakten på den perfekta resan är recensioner ovärderliga. Samtidigt är det alltid en utmaning att tillgodose en grupp med olika preferenser och önskemål.

– Jag försöker lägga upp resorna så att det ska finnas något som passar alla, samt att det finns tid för resenärerna att göra saker på egen hand. Jag är själv ung och har kompisar som tror att gruppresor bara är för pensionärer, men det är verkligen inte så.

”Det bästa är när folk kommer hem från resan och skickar in recensioner att ”det här var så bra och precis som vi önskade”, säger Elin Idebrant.
”Det bästa är när folk kommer hem från resan och skickar in recensioner att ”det här var så bra och precis som vi önskade”, säger Elin Idebrant. Foto: Frank Augstein

Får upp ögonen för mycket

Själv ser Elin fram emot att upptäcka mer av världen framöver och när vi hörs ska hon på konferensen World travel meeting i London samma helg.

– I det här jobbet får man upp ögonen för otroligt många roliga resor och känner ständigt ”åh dit skulle jag vilja åka”.

Men även om man jobbar med resor till vardags kan det vara mycket att tänka på med tider, biljetter och inte minst - adapter för de brittiska eluttagen, när man ska ge sig iväg medger Elin.

Så vad har du planerat för din egen London-visit?

– Det blir mycket fokus på att knyta kontakter med hotell och reseföretag, men sedan ska vi också gå på Abba Voyage. Många resenärer bokar det, så det ska bli jättehäftigt att få uppleva det, säger Elin.

Artikeltaggar

AbbaBränderEnglandHotellLondonResorSkottlandUtbildning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.