Hoppa till huvudinnehållet

Inga beslut om munskydd

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
I Region Stockholm uppmanas vårdpersonal att bära munskydd om de jobbar nära personer som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. På Skaraborgs sjukhus har man ännu inte tagit något sådant beslut.
I Region Stockholm uppmanas vårdpersonal att bära munskydd om de jobbar nära personer som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. På Skaraborgs sjukhus har man ännu inte tagit något sådant beslut. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Stockholm uppmanar personal som arbetar nära patienter som riskerar allvarlig sjukdom, att bära munskydd. Bakgrunden är den ökade spridningen av covid-19.

I Västra Götalandsregionen överlämnar man det beslutet till de respektive verksamheterna. Än så länge har inte Skaraborgs sjukhus gått ut med några riktlinjer om munskydd till sin personal.

Marga Brisman är regionchefläkare i Västra Götalandsregionen. Hon berättar i ett mejl att regionen centralt har gått ut och påmint regionens verksamheter och den kommunala vården och omsorgen, om de generella åtgärder vid smittspridning av covid-19, som redan finns nedtecknade.

”Det innebär att verksamheterna själva gör en bedömning av vilka åtgärder de vill använda”, förklarar Marga Brisman.

Från den 15 februari i år togs den generella rekommendationen om att personal ska använda munskydd i allt patientnära arbete, bort. Då försvann också rekommendationen om provtagning av personal vid symptom på covid-19.

I de nya riktlinjerna står det att verksamheterna själva, efter riskbedömning, kan besluta att införa eller avveckla så kallad source control, det vill säga att använda munskydd. Här ges också ett exempel: ”Vid ett eller flera konstaterade fall på en enhet kan det vara aktuellt att införa source control.”

På Skaraborgs sjukhus har man 20-30 patienter med covid-19 inneliggande varje dag på olika avdelningar. Dessutom är många ur personalen sjukskrivna på grund av förkylning, vilket i många fall skulle kunna relateras till virussjukdomen. Men eftersom personalen inte behöver testas längre, enligt de nya riktlinjerna, så vet man inte exakt hur många det rör sig om.

Enligt kommunikationsavdelningen har Skaraborgs sjukhus ännu inte uppmanat personalen som arbetar nära patienter som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19, att bära munskydd.

Artikeltaggar

CoronavirusetCoronavirusetMarga BrismanOmsorgRegion StockholmSkaraborgs sjukhusVårdVård och omsorgVästra GötalandsregionenÅtgärder

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.