Hoppa till huvudinnehållet

Bella Davis om sin tuffa resa – tog sig från botten till toppen: ”Ingenting som kan krossa mig”

Publicerad:
Bella Davis växte upp i Lidköping, men lämnade staden som sextonåring med en dröm om att bli modell – nu har hon jobbat i branschen i 14 år och har upplevt såväl motgångar som framgångar. ”Man behöver vara mentalt stark för att klara sig i branschen”, berättar hon.
Bella Davis växte upp i Lidköping, men lämnade staden som sextonåring med en dröm om att bli modell – nu har hon jobbat i branschen i 14 år och har upplevt såväl motgångar som framgångar. ”Man behöver vara mentalt stark för att klara sig i branschen”, berättar hon. Foto: Sören Turesson

Som 16-åring lämnade hon Lidköping för att satsa på modellandet och karriären blomstrar numera mer än någonsin. Men livet har inte alltid varit en dans på rosor.

Tidningen har träffat Bella Davis – som har hela världen som sin arbetsplats och som tagit sig från botten till toppen.

– Jag har varit igenom mycket, men det har bara gjort mig starkare, det finns ingenting som kan krossa mig, säger hon.

Bella Davis, 30, växte upp i Lidköping och älskade livet i den lilla staden. Tidigt blev hon framgångsrik i handboll och planen var först att satsa på det – samtidigt växte sig en annan dröm allt starkare: drömmen om att bli modell.

Sagt och gjort. Nu har hon varit i branschen i 14 år, där hon synts i stora modemagasin som Vogue och Elle, men också tv-programmet Project Runway och i flera stora artisters musikvideos, som 50 cents till exempel, för att nämna några – listan är lång.

Jobbet beskriver hon som en livsstil mer än något annat.

Överallt och ingenstans

– Jag älskar allt jag gör och alla möjligheter som kommer med mitt jobb. Jag jobbar runt hela världen, får ständigt uppleva nya kulturer och träffa mängder av härliga människor. Det är det som driver mig, berättar Bella.

Bella Davis in action på catwalken.
Bella Davis in action på catwalken. Foto: Privat

Men livet har inte bara inneburit glitter och glamour. Bella har haft sin dos av motgångar, berättar hon.

Nyligen upplevde hon den svåraste av dem alla, när hennes storebror Christopher hastigt dog i februari i år.

– Jag känner smärta varje dag, men jag vet att det min bror ville var att jag skulle lyckas i livet och ta hand om mamma, pappa och vår hund som han älskade mer än allt annat. Livet blir inte lättare, men jag blir starkare. Och jag har en stark tro till Gud vilket hjälper mig.

På hemmaplan

Vi träffas i huset där Bella växte upp, där mamma Marie Magnusson står redo med kanelbullar.

Mamma Marie Magnusson betyder allt för Bella och är hennes största stöd i livet. ”Hon är min bästa vän”, säger Bella.
Mamma Marie Magnusson betyder allt för Bella och är hennes största stöd i livet. ”Hon är min bästa vän”, säger Bella. Foto: Sören Turesson

– Varsågoda och ta, säger hon och ställer fram fika på soffbordet efter att vi intagit en bekväm position i soffan.

I vanliga fall är Bella ständigt på resande fot, men har just nu en välbehövlig paus då familjen haft minnesstund för Christopher i dagarna. Bella och mamma Marie har alltid haft ett starkt band, kanske starkare än någonsin efter det tuffa de har gått igenom.

– Mamma är min bästa vän och min manager som hjälper mig med allt. Framförallt är hon alltid ärlig och det uppskattar jag, säger Bella och tittar mot Marie.

Det är inte ofta som Bella Davis hinner vara på hemmaplan, men när hon är det är ett besök på Läckö slott ett givet inslag.
Det är inte ofta som Bella Davis hinner vara på hemmaplan, men när hon är det är ett besök på Läckö slott ett givet inslag. Foto: Privat

Känner stolthet

– Jag är otroligt stolt över Bella och hon betyder allt för mig och så kände jag även med Christopher, säger hon med blanka ögon.

Livet är inte alltid lätt, som Bella nämnde tidigare. Även konflikten med Joel Kinnaman tog hårt, berättar Bella, som dock har valt att stryka ett streck över negativiteten händelsen medförde.

Vid tidpunkten kom hon i kontakt med atleten och författaren David Goggins, som tidigare utsetts till ”världens starkaste man mentalt” – det förändrade allt.

Mediterar varje dag

– Han har hjälpt mig så mycket med mitt mentala arbete, så det har vi jobbat hårt med i kombination med fysisk träning. En stor del i det har varit att meditera, nu kan jag inte leva utan det. Meditation och fysisk träning är min medicin och jag lägger flera timmar om dagen på det, konstaterar hon.

När Bella stöter på hinder och motgångar i livet är meditation något som hjälper henne. Visserligen är det något hon behöver varje dag för att må bra, berättar hon. ”Jag kan inte leva utan det”
När Bella stöter på hinder och motgångar i livet är meditation något som hjälper henne. Visserligen är det något hon behöver varje dag för att må bra, berättar hon. ”Jag kan inte leva utan det” Foto: Sören Turesson

Bella berättar vidare att hon är en rutinmänniska som gillar struktur, även om hennes yrke ofta innebär motsatsen.

– Jag går upp klockan fem, tar en kalldusch och sen mediterar jag. Däremot styr jag inte över jobben jag bokas in på, jag vet aldrig vad som händer nästa vecka. Får jag ett samtal om att jag har en casting i New York är det bara att sätta sig på planet. Men det är kombinationen jag älskar.

Hård konkurrens

Dock är konkurrensen om jobben stenhård – ofta konkurrerar Bella med flera andra modeller om samma jobb. Hon berättar att man dels ska ha ”rätt” utseende för jobbet, dels måste man ha en bra personlighet.

– Man kan vara hur snygg som helst, men är man dryg eller tror sig vara bättre än någon annan får man inga jobb ändå. Det är positivt för mig för som person är jag positiv, trevlig och ödmjuk inför uppdragen. Jag tror aldrig att jag är bättre än någon annan och behandlar alla lika.

Bella älskar modellbranschen, men är tydlig med att den också kommer med sina nackdelar: ”Det är en tuff bransch med höga krav på en, den är inte gjord för alla”, menar hon.
Bella älskar modellbranschen, men är tydlig med att den också kommer med sina nackdelar: ”Det är en tuff bransch med höga krav på en, den är inte gjord för alla”, menar hon. Foto: Sören Turesson

Men branschen har sina nackdelar och den är inte gjord för vem som helst – det vill hon inte sticka under stolen med.

– Det är en tuff bransch med höga krav på en, man ska ständigt vara på topp och det är vanligt att drabbas av ätstörningar när mycket handlar om utseende och vikt, så man måste vara mentalt stark och veta vem man är och står för. Det har jag lärt mig under åren, i dag är jag trygg i mig själv och älskar den jag är.

Följs av 160 000

På sociala medier har Bella en massiv följarskara, där över 160 000 följer hennes dagliga liv. På Instagram visar hon både det fina och det fula och har på grund av sin öppenhet privilegiet att kunna hjälpa andra, ofta unga tjejer.

– Jag får så många meddelanden från tjejer som tvivlar på sig själva, om de är fina nog, eller bra nog, många har också drömmar om att bli modeller.

Bella Davis har 160 000 följare på Instagram där hon delar med sig av livet som modell, både det fina och det fula.
Bella Davis har 160 000 följare på Instagram där hon delar med sig av livet som modell, både det fina och det fula. Foto: Sören Turesson

Hon fortsätter:

– Oavsett hur många som skriver till mig så svarar jag alltid, jag brinner för att hjälpa unga tjejer och peppa dem till att tro på sig själva, säger Bella, som i framtiden mycket väl kan tänka sig att arbeta som livscoach.

Men just nu ligger Bellas främsta fokus på modelluppdrag, där hon i dag har kontrakt med fem olika agenturer runt om i världen.

Stora samarbeten

Lika stort fokus ligger även på jobbet som influencer, där hon nyligen blev ambassadör för modejättarna Fashion Nova, Miss Yempire, Lanistar och Hotmiamistyles.

– Det känns stort och jag är glad över det förtroendet.

Nästa år väntar ytterligare ett uppdrag som Bella ser fram emot – då hon ska medverka i ett tv-program där hon representerar Sverige.

En nytagen bild på Bella Davis från ett av sina senaste fotojobb.
En nytagen bild på Bella Davis från ett av sina senaste fotojobb. Foto: Privat

Medverkar i tv

– Jag kan inte säga så mycket mer än så, men det handlar om skönhet, säger Bella med ett finurligt leende.

– Det mycket som händer och är på gång, det känns väldigt positivt just nu, tillägger hon.

Bella är onekligen en kvinna som har många järn i elden.

Men även om många drömmar redan har gått i uppfyllelse, finns det mer hon vill göra: Som att prova på mäklarbranschen, medverka i fler tv-program och när det gäller modelluppdrag har Bella en riktig gigant i åtanke.

– Att jobba med Adidas, det hade varit sjukt. Jag älskar kläderna och jag tror det hade passat mig eftersom att jag är sportig och vig.

Längtar efter familj

Men den största drömmen, det som hon önskar sig mest av allt – den har ingenting med jobb att göra.

– Jag längtar efter barn och hade redan velat haft tre stycken. Att träffa en stabil business man, som inte är i behov av att vara i strålkastarljuset, som är en trygg punkt att komma hem till. Men karriären har fått gå i första hand, konstaterar Bella.

Vad tror du om att flytta hem till Lidköping och hitta kärleken här, då?

– Nej, det kommer aldrig hända. (skratt). Jag är klar med Lidköping, även om många som jag älskar bor här, avslutar hon.

Nu blickar Bella Davis bara framåt och har mycket spännande på gång, avslöjar hon. ”Nästa år syns jag på tv där jag kommer representera Sverige”, säger hon hemlighetsfullt.
Nu blickar Bella Davis bara framåt och har mycket spännande på gång, avslöjar hon. ”Nästa år syns jag på tv där jag kommer representera Sverige”, säger hon hemlighetsfullt. Foto: Sören Turesson

Om Bella Davis:

Ålder: 30.

Bor: På olika platser runt om i världen.

Familj: Mamma, pappa, samt släkt i England och Jamaica.

Intressen: Mitt jobb som modell och influencer, träning och hälsa, samt umgås med familj och vänner.

Favoritmat: Indiskt.

Bästa serie/tv-program: Jag älskar 50 cents serie Power, sen många reality-serier som Big Brother USA och Love island UK.

Beskriv dig själv med tre ord: Ambitiös, utåtriktad och positiv.

Största förebilden: David Goggins som jag fått äran att träffa.

Artikeltaggar

ÄtstörningarFashion NovaInstagramLidköpingLondonMänskligtModeNew YorkNöje/KulturSociala medier

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.