Hoppa till huvudinnehållet

Grossisten som omsätter halv miljard – dubblerat på tre år

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
Full fart på grossistföretaget, Christian Hellberg och Thomas Hellberg flyttar en pall med företagets första storsäljare.
Full fart på grossistföretaget, Christian Hellberg och Thomas Hellberg flyttar en pall med företagets första storsäljare. Foto: Roland Svensson

Grossistföretaget SH Säljlager grundades 1978 med det egna tvättmedlet Spar som huvudprodukt. Under senare år har familjeföretaget satsat på fler produkter från kända varumärken – på tre år har omsättningen ökat med över 300 miljoner kronor.

SH Säljlager grundades redan 1978 av Sigvard Hellberg, tidigare ägare av dåvarande Hemköp, en fristående dagligvaruhandel i Skövde och Falköping med lågprisprofil. För det nystartade företaget blev grossisthandeln med tvättmedel och det egna registrerade varumärket Spar en storsäljare. Och är så än idag.

– Ett varumärke och en produkt som ligger familjeföretaget varmt om hjärtat, säger försäljningschef Thomas Hellberg, som äger företaget tillsammans med brodern Mikael Hellberg.

– Sigvard blev grossist till andra butiker i Sverige och då handlade det mycket om olika rengöringsmedel, så var det i starten. Men under årens lopp har sortimentet byggts på och ändrats, olika varor har kommit och gått, säger han.

Flexibilitet, hög servicegrad och kvalitet till bra pris är ledorden hos familjeföretaget SH Säljlager AB i Skövde. Under senare år har grossistverksamheten växt till sig rejält med fördubblad personalstyrka och omsättning på över 500 miljoner kronor.

Thomas Hellberg och Christian Hellberg ger lagerarbetaren Kinganda Ngeli en hjälpande hand med lastningen i det 7 000 kvadratmeter stora lagret.
Thomas Hellberg och Christian Hellberg ger lagerarbetaren Kinganda Ngeli en hjälpande hand med lastningen i det 7 000 kvadratmeter stora lagret. Foto: Roland Svensson

Större sortiment

Sortimentet har växt under senare år, bland annat med snacks, fågelmat, tandkräm och hygienprodukter. Handel med välkända varumärken har utökats och kunder finns över hela landet, men även i de nordiska grannländerna. Varje vecka rullar cirka 1 100 varupallar iväg från Skövde.

– Världen ändrar sig och kunden ändrar sig och en gång i tiden hade vi mycket matvaror. Något vi inte haft på tjugo år men nu börjar det komma in igen, det är pasta, olja, nudlar och snacks.

För tre år sedan tog företaget ytterligare ett steg mot fler produkter och fördubblade sortimentet i antalet artiklar. Lågprishandeln, som oftast inte har en egen grossist, är en stor kundgrupp bland SH:s cirka 800 leveranskunder.

Butikskedjan Dollarstore är en av grossistföretagets större och viktiga kunder, det samma gäller Eko samt Hem och Hobby butiker, påpekar Thomas Hellberg.

Det egna tvättmedlet Spar togs fram av Sigvard Helberg i slutet av 1970-talet.
Det egna tvättmedlet Spar togs fram av Sigvard Helberg i slutet av 1970-talet. Foto: Roland Svensson

Säkra kundleveranser

– Vår grej är att jobba på ett flexibelt sätt med snabba och säkra leveranser. Kunderna kan i princip köpa från en bredd av tusen artiklar, vissa köper varor varje vecka så de behöver inte ligga på ett lager. Dessutom köper vi in varor från Europa, det ger fördelar både på transportsidan och faktureringen.

Flexibiliteten handlar även om vilka varor som tas in och passar i sortimentet. Är det rätt vara till rätt pris kan den köpas in på dagen, något de stora konkurrenterna på marknaden inte kan göra på samma sätt, menar Hellberg.

Nya produkter under senare år kommer från kända varumärken som exempelvis Yes diskmedel, Pringels snacks, Softlan och Wizz rengöringsmedel. Samtidigt vill man hålla en bredd hos varje leverantör, i dagsläget mellan 70-80 stycken.

Kan växa med treskift

Företaget har totalt 36 anställda, varar de flesta jobbar på lagret där varor tas emot och skickas iväg i strid ström. Varuhanteringen pågår i tvåskift både under dagtid och hela natten när transportbilar ska lastas och lossas. Men det finns lediga timmar när det är stilla på lagret.

– Vi har fantastisk personal hos oss. Nio av dem jobbar natt och nu funderar vi på att införa treskift, det finns ett glapp mellan klockan 16.00 till 22.00. Och det gäller att hålla snabba leveranser, ordrar vi får in på dagen kan packas på natten och skickas iväg nästa dag, säger brorsonen, vd Christian Hellberg.

Trots att man sitter tryggt i två egna lokaler, med lager och huvudkontor på Rattvägen, räcker ändå ytorna inte till i den stora lagerbyggnaden på 7 000 kvadrat. Tre externa lagerbyggnader har hyrts in för att täcka behoven.

Under de senaste tre åren har företaget i stort fördubblat antalet anställda och i takt med det en kraftig ekonomisk tillväxt. Senaste bokslutet redovisar en omsättning på 532 miljoner kronor.

– För tre år sedan omsatte vi 220 miljoner så det har varit en resa, konstaterar Hellberg.

Över ettusen varupallar lämnar SH Säljlager varje vecka.
Över ettusen varupallar lämnar SH Säljlager varje vecka. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

Handel

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.