Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens plan: En ”matchsaver”

Publicerad:
Reporter Anton Gustavsson
Anton Gustavsson
anton.gustavsson@sla.se
Anders Svensson tror att det ska gå att spela kvalmatchen mellan Skövde AIK och Falkenbergs FF på Södermalms IP.
Anders Svensson tror att det ska gå att spela kvalmatchen mellan Skövde AIK och Falkenbergs FF på Södermalms IP. Foto: Bildbyrån

En ”matchsaver” ska se till att Södermalms gräsmatta är i speldugligt skick till kvalmatchen mellan Skövde AIK och Falkenberg.

– Våran plan är enkel: Vi lägger på en fiberduk, säger Anders Svensson som är enhetschef för hallar och arenor på fritidsavdelningen.

Skövde kommun fick lägga ner ett stort jobb för att få Södermalms IP:s gräsmatta i spelbart skick till matchen mellan Skövde AIK och Helsingborgs IF. Över 200 arbetstimmar krävdes för att få planen godkänd till sista omgången.

– Planen höll väldigt bra. Det klart att det inte var Wembley eller en golfgreen direkt, men efter matchen var det inte så mycket revor och inte så uppslitet så vi var jätteglada över att den höll.

Skövde AIK:s 1–0-seger innebar att säsongen förlängdes med ett par veckor och sista hemmamatchen spelas 26:e november då SAIK möter Falkenberg i kvalet till superettan.

– Jag tror att det ska gå att spela på Södermalms IP då, med reservation för vädret. Vi var oroliga inför matchen mot Helsingborg med tanke på att planen var vattenskadad.

– Vi var oroliga när Svenska Fotbollförbundet skulle göra sin inspektion, men de godkände planen med kravet på att vi skulle lägga ut en ”matchsaver”. Det är en duk som gör att inget vatten kommer ner på gräset.

Södermalms IP:s gräsmatta höll när Skövde AIK mötte Helsingborg.
Södermalms IP:s gräsmatta höll när Skövde AIK mötte Helsingborg. Foto: CARL SANDIN

Nu har Skövde kommun gjort upp en plan för hur gräsmattan ska vara i speldugligt skick till kvalmatchen mot Falkenberg.

– Våran plan är enkel: Vi lägger på en fiberduk, säger Anders Svensson.

Han berättar mer:

– Vi lägger på en matchsaver redan i dag (måndag) och förhoppningen är att gräsmattan sedan ska bli godkänd i nästa vecka.

Kyla och snö är vad Anders Svensson fruktar.

– Det ser ut som att det inte ska bli så mycket nederbörd, men däremot kommer vintern. Vi är oroliga över hur kallt det kommer att bli.

– Sedan är snö ett problem. När vi har lagt ut duken så är det inte så jättemycket arbete kvar för vi har redan behandlat gräsmattan.

Södermalms IP inför matchen mellan Skövde AIK och Helsingborgs IF.
Södermalms IP inför matchen mellan Skövde AIK och Helsingborgs IF. Foto: CARL SANDIN

Fiberduken kommer nu att ligga på Södermalms gräsmatta och den så kallade matchsavern ska hjälpa gräset att stå emot kylan. Torsdag eller fredag nästa vecka så kommer det definitiva beskedet.

– Det kan gå hur som helst, det har vi sett i premiärerna. Inför premiären 2022 skottade vi bort snön från planen och då blev den godkänd. I år skottade vi också bort snön innan premiären och då blev planen inte godkänd. Den matchen fick spelas i Borås.

Anders Svensson fortsätter:

– SvFF bedömer om det är skaderisk för spelarna. Blir det för kallt så blir planen för hård och det blir för halt.

Artikeltaggar

Fotboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.