Hoppa till huvudinnehållet

Insamling till orgel har passerat tio miljoner: ”Nu ser vi målet”

Publicerad:
Vid den senaste ”orgeldagen” i Varnhem syntes att intresset är stort. Här vid orgelfasadens största figur kung David.
Vid den senaste ”orgeldagen” i Varnhem syntes att intresset är stort. Här vid orgelfasadens största figur kung David. Foto: Roland Svensson

Ytterligare 400 000 kronor kan inkasseras för bygget av en ny orgel i Varnhems klosterkyrka.

Västra Götalandsregionens kulturnämnd har avsatt summan så att hela insamlingen nu närmar sig elva miljoner kronor.

– På något som var omöjligt börjar vi nu se målet, säger Jonny Hagberg som leder insamlingsarbetet.

Insamlingen till en ny orgel i gammal stil i Varnhems klosterkyrka har passerat tio miljoner kronor.

Senast i ledet av givare är Västra Götalandsregionens kulturnämnd som har avsatt 400 000 kronor till det omfattande projektet. ”Orgeln anses viktigt för Varnhem och Vallebygden och bidrar till att bevara och synliggöra musikhistoriska värden i Västra Götaland genom att uppmärksamma orgeln som instrument” skriver de om beslutet.

En som är glad för pengarna är Jonny Hagberg som leder insamlingsarbetet, och har så gjort i flera år.

– Regionen har sett att det här kommer utveckla kulturen och inte minst har vi den tydliga lokala förankringen. Alla som deltar, målare, bildhuggare och många fler, har lokal förankring i utrotningshotade yrken runt om i Skaraborg. De får chans att utveckla sin förmåga, säger Hagberg.

Jonny Hagberg ser pengarna trilla in till miljoninsamlingen för den nya orgeln i gammal stil i Varnhems klosterkyrka.
Jonny Hagberg ser pengarna trilla in till miljoninsamlingen för den nya orgeln i gammal stil i Varnhems klosterkyrka.

Träarbetet

Dessa 400 000 kronor har ett specifikt syfte i det stora projektet. ”Med kulturnämndens stöd ska orgeln även bli tidstypiskt utsmyckad med ornamentik och träsnideri” skriver Västra Götalandsregionen.

– De ska gå till bildhuggeriet. Det är oerhört mycket bildhuggeri, konstaterar Hagberg.

Insamlingens mål är 11,5 miljoner kronor, vilket är en ökning med en miljon i kostnader under de senaste åren. Det är heller inte säkert att dessa 11,5 miljoner kommer att

– Det kommer alltid till saker. Plötsligt ser någon bakom en planka något man inte räknat med, men budgeten på 11,5 miljoner börjar vi ana slutet på. Det kommer säkert till något ytterligare som vi inte räknat med. En del förgyllningsarbete hade vi missat, men så blir det alltid i stora projekt. I slutändan tror jag att det kommer räcka, förklarar Jonny Hagberg.

Denna träskulptur till Magnus de la Gardie-orgeln i Varnhem har byggts av Olivier Lando Trottein i Gullspång.
Denna träskulptur till Magnus de la Gardie-orgeln i Varnhem har byggts av Olivier Lando Trottein i Gullspång. Foto: Per Claesson
En gammal bild på en gammal orgel. De la Gardie-orgeln håller på att återskapas.
En gammal bild på en gammal orgel. De la Gardie-orgeln håller på att återskapas. Foto: Arkiv

Passerat tio miljoner

Hittills har de passerat tio insamlade miljoner, och med regionens bidrag närmar de sig nästa miljon.

– Den här pengarna är väldigt viktiga för det ger projektet ett stort hopp framåt. Vi kommer förvalta de här pengarna noga. Vi har nästan elva miljoner nu, säger insamlingsledaren.

Han avslutar:

– Vi ser målsnöret nu. På något som var omöjligt börjar vi nu se målet, vi har kommit en bra bit på väg. Det är inte längre på något sätt omöjligt att vi når fram. Men insamlingen pågår fortfarande och några till har chans att vara med och bidra till orgeln i Varnhem.

Robin Gullbrandsson, Reibjörn Carlshamre, Gustaf Johansson, Jonny Hagberg, Jennifer Lidgren och Emanuel Carlsson är arbetsgruppen som försöker samla in alla pengar till orgelbygget.
Robin Gullbrandsson, Reibjörn Carlshamre, Gustaf Johansson, Jonny Hagberg, Jennifer Lidgren och Emanuel Carlsson är arbetsgruppen som försöker samla in alla pengar till orgelbygget.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiGullspångKulturMagnus Gabriel De la GardieNöje/KulturSkara kommunSkaraborgVarnhemVarnhems klosterkyrkaVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.