Hoppa till huvudinnehållet

Stora oron: ”Vi har bett om reglerna”

Publicerad:
Reporter Anton Gustavsson
Anton Gustavsson
anton.gustavsson@sla.se
Skövde AIK:s ordförande Lennart Ek.
Skövde AIK:s ordförande Lennart Ek. Foto: Anton Gustavsson

Skövde AIK är oroliga över om Södermalms gräsmatta håller för kvalmatchen mot Falkenbergs FF. SAIK:s ordförande, Lennart Ek, hoppas på bra väder och att Skövde kommun ställer upp.

– Vi förutsätter att vi spelar på Södermalm, men vädret och hur kommunen hanterar det här kommer att vara avgörande, säger han.

Det blir kval mot Falkenbergs FF för Skövde AIK för att hålla sig kvar i superettan. SAIK inleder på bortaplan den 23:e november och returen spelas den 26:e på Södermalms IP.

Eller?

I våras fick Skövde AIK flytta sin hemmapremiär mot Jönköpings Södra till Borås Arena och i början och slutet av de senaste säsongerna har det flera gånger varit osäkert om SAIK ska kunna spela på Södermalms naturgräs.

Skövde AIK blev klart för kval i lördags och väntar nu på besked från Svenska Fotbollförbundet kring vad som gäller inför kvalet.

– Vi har bett Svenska Fotbollförbundet om att få reglerna för vad som gäller vid kval så att vi kan läsa på och veta exakt.

”Mycket hänger på vädret”

När Skövde AIK kvalade till superettan 2021 fick hemmamatchen mot Akropolis spelas på Södermalms IP:s konstgräs. Den matchen spelades i december och kvalmatchen mot Falkenberg kommer ett par veckor tidigare i kalendern.

– Vi måste hantera det som en superettanmatch medan Falkenberg kan hantera det som en ettanmatch. De har lite friare händer, säger ordföranden innan han fortsätter:

– I min värld så är det Skövde kommun som ska se till att det går att spela.

Vädret spelar förstås en avgörande roll.

– Mycket hänger på vädret. Är det för kallt så tvärstannar gräsmattan och nu går vi mot de tiderna. Just nu vet vi inte hur det blir och det kan komma 20 centimeter snö, men vi utgår från att vi ska kunna spela på Södermalm.

Skövde AIK:s ordförande är orolig.

– Det finns en jättestor oro. Framför allt måste Skövde kommun göra sitt yttersta både politiskt och tjänstemannamässigt. De som jobbar med planen måste få tillräckligt med resurser att lägga på att få planen i spelbart skick.

– Det är ekonomi och antalet timmar det handlar om. Det lades jättemånga timmar på att hålla planen i spelbart skick till Helsingborgsmatchen och nu måste det göras hela vägen fram till den här matchen, men vi utgår från att kommunen, både politiskt och tjänstemannamässigt, gör allt för att vi ska kunna spela hemma.

Det är nästan två veckor till det att kvalmatchen ska spelas och gräsmattan kommer att inspekteras innan den godkänns för spel.

– Ja, minst en eller två gånger. SvFF har en gräsansvarig som åker och tittar på planerna.

Inför Skövde AIK:s hemmapremiär 2022 skottades planen och blev sedan godkänd.
Inför Skövde AIK:s hemmapremiär 2022 skottades planen och blev sedan godkänd. Foto: CARL SANDIN

Om Skövde AIK tvingas flytta matchen från Södermalms IP skulle det vara ett hårt slag, både sportsligt och ekonomiskt sett.

– Självklart, så är det. De flesta poängen har vi tagit hemma och publikmässigt blir det en helt annan sak om vi skulle behöva spela i Borås eller vart det nu skulle bli. På Södermalm har vi 2 000 åskådare en sådan här match, om vi måste flytta den blir det en eller två bussar.

– Kortfattat så förutsätter vi att vi spelar hemma på Södermalm 26:e november, men vädret och hur kommunen hanterar det här kommer att vara avgörande.

Anders Svensson är Skövde kommuns enhetschef för hallar och arenor på fritidsavdelningen. Han intygar att kommunen ska göra allt som går för att kvalmatchen mellan Skövde AIK och Falkenberg ska spelas på Södermalms naturgräs.

– Det ska vi göra. Vi vill ge Skövde AIK så bra förutsättningar som möjligt och ska göra allt vi kan för att de ska kunna spela på Södermalm.

Kommunens plan: En ”matchsaver”

– Inför matchen mot Helsingborg lade vi ner över 200 arbetstimmar och planen höll väldigt bra. Det är ett jättejobb att få gräset att fungera och många fattar nog inte hur mycket jobb som krävs för att planen ska bli godkänd.

Fakta

Då spelas kvalmatcherna

Match 1:

Falkenbergs FF–Skövde AIK

När? Torsdag 23 november klockan 19.00

Var? Falcon Alkoholfri Arena, Falkenberg

Match 2:

Skövde AIK–Falkenbergs FF

När? Söndag 26 november klockan 14.00

Var? Södermalms IP, Skövde

Artikeltaggar

Fotboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.