Hoppa till huvudinnehållet

Har Trafikverket glömt bort Karlsborg?

Publicerad:
Norra rondellen Karlsborg. Insändarskribenten tycker att rondellerna i Karlsborg är tråkiga och intetsägande.
Norra rondellen Karlsborg. Insändarskribenten tycker att rondellerna i Karlsborg är tråkiga och intetsägande. Foto: Malin Bring

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Karlsborg vs Trafikverket. Är vi möjligen lite bortglömda häruppe i norra länsänden? Det är två saker jag reflekterar över; viltstängsel och rondeller (det vill säga det som är i mitten av en cirkulationsplats).

Viltstängsel kan avhandlas relativt snabbt, de finns inte helt enkelt. Oavsett om man kommer från Hjo, Tibro eller för den delen Askersund är det väl försett med stängsel där det behövs. Vid vår kommungräns upphör det magiskt. Mig veterligen har vi inte en meter viltstängsel i hela kommunen – varför? Vilt är det gott om.

Rondeller. Hur länge har dom funnits nu? 16 år (!) enligt min uppfattning. Fortfarande är den norra en gräskulle, ibland prydd av en vägkon, men i övrigt helt utan utsmyckning. Den södra finns det enligt uppgift någon tanke bakom, men eftersom den inte sköts och vårdas ser det bara sorgligt ovårdat och avvisande ut.

Varför är det så här?

Förslag har framförts genom åren på vackra, låga murar, Götiska valvet, Folke Dahlberg-båt med mera. Min uppfattning utifrån mediarapporteringen är att allt avslås för att det skulle kunna utgöra skaderisk/trafikfara. Varför? Åk Vadsboleden i Skövde – vackra stenmurar och andra arrangemang i varenda rondell. Tibro har haft sin rondell i tre-fyra år och där är nu ett stort konstverk invigt.

Jag förstår inte vad som är problemet, kan någon från kommunen förklara? Jag antar att det är Trafikverkets ansvar, men kommunen borde ligga på hårt om detta (och även viltstängsel). Rondellerna är det första som möter besökare, oavsett om de kommer från norr eller söder.

Låt oss slippa fira cirkulationsplatsernas 20-årsjubileum med dessa tråkiga, fula och intetsägande välkomstsymboler.

Carl Clemborn

Artikeltaggar

KarlsborgTrafikVilt