Hoppa till huvudinnehållet

Äta lunch tillsammans: ”En fantastisk idé”

Publicerad:
Reporter Anneli Malm
Anneli Malm
anneli.malm@sla.se
Varje fredag finns det måltidsvänner på Bagarens restaurang. Två bord är reserverade där man kan äta lunch tillsammans med andra. Kristina Anderson, aktivitetslots, Klas Leijon och Kajsa Forsgren njöt av både maten och sällskapet.
Varje fredag finns det måltidsvänner på Bagarens restaurang. Två bord är reserverade där man kan äta lunch tillsammans med andra. Kristina Anderson, aktivitetslots, Klas Leijon och Kajsa Forsgren njöt av både maten och sällskapet. Foto: Anneli Malm

I Bagarens restaurang är det fullt med lunchgäster men alla är inte bekväma med att gå dit själva. Därför finns nu ”Måltidsvän” där man träffas och umgås över lunchbordet.

– Det är jättebra. Man kommer ut, träffar andra och slipper sitta själv vid köksbordet, säger Kajsa Forsgren.

Varje fredag är två bord reserverade på Bagarens restaurang för alla som inte vill äta själva. En möjlighet att träffa andra och samtidigt få lunchsällskap under konceptet ”Måltidsvän”.

– Vi vet att man äter sämre när man inte äter tillsammans och hur många gånger vill man gå ut och äta själv? Då tänkte vi att vi skapar ett tillfälle i veckan när man kan äta tillsammans. Vi valde fredag lunch för då är det både kött och fisk, säger Camilla Berglind, projektledare psykisk hälsa, Skövde kommun, som jobbar för att minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre.

– Att äta själv är tråkigt.

Kristina Andersson och Camilla Berglind kommer att finnas på plats på fredagar och hoppas att de får sällskap under lunchen.
Kristina Andersson och Camilla Berglind kommer att finnas på plats på fredagar och hoppas att de får sällskap under lunchen. Foto: Anneli Malm

”En trevlig stund”

Inne i restaurangen finns en skylt som visar att här kan man sitta om man vill ha sällskap.

– Sätter man sig vid vårt måltidsbord så får man vara beredd att samtala med de som är där. Man äter lunch som vanligt men du vet när du kommer hit själv att du kommer få någon att sitta tillsammans med. Här lämnar vi förutsättningar för att man ska kunna få en trevlig stund över lunchen.

Framöver är borden reserverade varje fredag klockan 12 där även Camilla Berglind och Kristina Andersson som jobbar som aktivitetslots i kommunen är på plats.

Rune Kroon och Sonja Halbo Lindström tog tillfället i akt att äta tillsammans. Sonja tycker att det måltidsvänner är en bra idé då många är ensamma.
Rune Kroon och Sonja Halbo Lindström tog tillfället i akt att äta tillsammans. Sonja tycker att det måltidsvänner är en bra idé då många är ensamma. Foto: Anneli Malm

”Får sällskap”

Den här fredagen, som var första gången, fylldes borden snabbt.

– Det här är jättebra, man kommer ut, träffar andra och slipper sitta själv vid köksbordet. Det här är ett jättebra initiativ, tycker Kajsa Forsgren och får medhåll av bordsgrannen Klas Leijon.

– Det är jättetrevligt, man får sällskap och slipper sitta hemma och bliga. Det är perfekt, säger han.

”Fantastisk idé”

Vid det andra bordet sitter Rune Kroon och Sonja Halbo Lindström som låter sig väl smaka.

– Det här är väldigt bra och det är fantastiskt att man har kommit på idén för det är många som är ensamma. Det här är både trevligt och viktigt, säger Sonja Halbo Lindström.

– Det är gott och det är trevligt sällskap, tillägger Rune Kroon.

Det behövs ingen förbokning utan man kommer dit, köper sin lunch och sätter sig vid något av de två borden.

Blir fredagarnas måltidsvänner populärt kan det även införas på fler ställen eller under fler dagar.

Läs också

Artikeltaggar

FiskeKöttMänskligtRestaurangerSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.