Hoppa till huvudinnehållet

Blågults bottennapp: ”Vänder kappan efter vinden”

Publicerad:
Foto: Bildbyrån

0–3 mot Azerbajdjan i EM-kvalet var ett historiskt bottennapp av Sverige. Nu har Blågult ett stort jobb att göra.

– Min åsikt är att vi i Sverige vänder kappan efter vinden. Vi kollar på de som vann VM eller Champions League istället för att fundera på vad vi kan vara bäst på, säger Tobias Linderoth.

Det var en mörk blågul torsdagskväll i Baku. Ett svenskt landslag, redan borta från EM, förlorade med 0–3 mot Azerbajdjan som ligger på 120 plats på FIFA:s världsranking och nu funderar många på vad svensk fotboll ska hitta på.

– Det klart att det är ett resultat man inte är van vid. Det är rätt ovanligt att det blir så, men tyvärr har det varit så här över en tid, säger Skövde AIK:s tränare Tobias Linderoth som har 76 landskamper på meritlistan.

Janne Andersson gör sin sista landskamp som förbundskapten på söndag när Sverige möter Estland, men Tobias Linderoth menar att det finns viktigare saker att fundera över än vem som ska ta över jobbet.

– Det finns många bakomliggande faktorer varför det sett ut som det gjort och det är inte bara att byta förbundskapten för att det ska bli bra. Jag tycker Janne och Peter (Wettergren) har gjort ett jättejobb och det är andra faktorer bakom varför vi är där vi är.

Janne Andersson gör sin sista landskamp på söndag.
Janne Andersson gör sin sista landskamp på söndag. Foto: JOEL MARKLUND

Tobias Linderoth har förstås åsikter kring vad som kan göras.

– Dels handlar det om att våga släppa fram svenska talanger. Som det är nu är det väldigt många utländska spelare i svensk fotboll. På sikt behöver vi bli bättre på att få fram egna, svenska, spelare i klubblagen som sedan kan ta sig utomlands. Nu kommer inte talangerna fram och då blir det tufft. Som det är nu har vi svårt att hävda oss internationellt, både på klubb- och landslagsnivå.

”Kommer inte kunna trolla”

I förra veckan var Tobias Linderoth på plats på Parken i Köpenhamn. Han hyllades då, tillsammans med gamla lagkamrater, inför matchen mellan FC Köpenhamn och Manchester United.

– Tittar man på FCK, som i och för sig har lite andra muskler än många lag i Sverige, så jobbar de väldigt mycket med sin akademi. Det är otroligt viktigt både för den nationella fotbollen och landslagsfotbollen. I Danmark har man satsat hårt på sina akademier och det har gett resultat och även bra ekonomi för klubbarna. Det är en viktigare fråga än vem som blir ny förbundskapten, för oavsett vem det blir kommer den inte kunna trolla över en natt.

Tobias Linderoth menar också att svensk fotboll behöver se sig självt i spegeln och anpassa sig.

– Min åsikt är att vi i Sverige vänder kappan efter vinden. Vi kollar på de som vann VM eller Champions League istället för att fundera på vad vi kan vara bäst på. Det är den viktigaste frågan, vad kan vi i Sverige vara så bra som möjligt på?

– Det handlar inte om vad vi vill vara bäst på utan om vad vi kan vara bäst på. Är man Manchester City kan man köpa de bästa spelarna i världen, men det går inte för alla andra. Vad kan vi med vårat klimat, kultur och förutsättningar vara bäst på?

Tobias Linderoth finns alltjämt kvar på spelbolagens listor över tänkbara ersättare till Janne Andersson.
Tobias Linderoth finns alltjämt kvar på spelbolagens listor över tänkbara ersättare till Janne Andersson. Foto: JÖRGEN JARNBERGER

SAIK-tränaren kan blicka tillbaka på en framgångsrik landslagskarriär där Sverige tog sig till fem raka mästerskap från millennieskiftet fram till 2008.

– Under min spelarkarriär anpassade vi oss efter motståndarna. Vi hade ett tydligt sätt att spela, men när vi mötte England eller Spanien var vi tvungna att anpassa oss. Det gick aldrig att säga att vi hade bättre spelare än de nationerna, men som lag kunde vi vara bättre. Vi hade absolut spets i laget, men styrkan var att alla var beredda att göra vad som krävdes för att vinna.

Linderoth fortsätter:

– Det är lite naivt att tro att lilla Sverige ska spela vårt spel i alla matcher. Det krävs en ödmjukhet för att göra det som krävs i varje match.

För Tobias Linderoth återstår bara två matcher i Skövde AIK innan han nästa säsong ska träna Varberg. Samtidigt vägrar spelbolagen att släppa tanken på Linderoth som ny förbundskapten. SAIK-tränaren finns med på listorna över vem som kan tänkas ta över efter Janne Andersson, men slår själv fast att det inte kommer att bli så.

– Jag har redan nytt jobb och har aldrig pratat med förbundet på det sättet. Det enda jag kan tycka är viktigt är att få in någon som har erfarenhet av internationell fotboll, antingen som spelare eller tränare. Det är en viktig del.

Artikeltaggar

Fotboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.