Hoppa till huvudinnehållet

Gränslösa kriminella kräver gränslösa lösningar

Publicerad:
”Vi behöver EU för att stoppa gängkriminaliteten”, skriver Carina Ohlsson i sin debattartikel. Hon vill se gränsöverskridande lösningar för att motverka kriminaliteten.
”Vi behöver EU för att stoppa gängkriminaliteten”, skriver Carina Ohlsson i sin debattartikel. Hon vill se gränsöverskridande lösningar för att motverka kriminaliteten. Foto: Virginia Mayo

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Antalet 15-åriga mördare har tredubblats i år. Barn och ungdomar är både offer och förövare. Vi befinner oss i en verklighet där barn skjuter andra barn. Vi får dock inte tro att det är ett par tonåringar i en förortsgränd som är grogrunden till den gängkriminalitet vi ser. Det här handlar om organiserad gränsöverskridande brottslighet. När problemen inte känner några nationsgränser kan inte heller lösningarna göra det.

70 procent av de kriminella gängen i Sverige är verksamma i minst tre av EU:s länder. Trots detta faktum, vill politiska partier med regeringsinflytande i Sverige inte ha något Europeiskt samarbete för att bryta utvecklingen. Det är inget annat än idioti. Jag vill se ett Europa där svensk polis enklare kan stå i svensk polisuniform på polsk mark för att gå igenom containrar, bilar och personer innan de går ombord på färjan till Sverige. Jag vill se ett Europa där vi röjer hinder för svensk polis att prata med tysk polis för att snabbare stoppa människosmugglare. Jag vill se ett Europa där det är omöjligt för ett tjeckiskt byggföretag att ena dagen tvingas i konkurs på grund av kriminella kopplingar för att nästa dag starta ett nytt städföretag i Sverige.

Vi måste förstå bredden av problematiken. Det är gängkriminella som ena dagen säljer festknarket i ditt bostadsområde och nästa dag bedriver ett städföretag eller en vårdcentral. Den kurdiska räven kallar sig själv för byggentreprenör, kan det bli tydligare än så?

Att göra som regeringen och i stort sett bara prata straffsatser räcker inte. Där pengar finns att tjäna finns alltid någon ny som är beredd att ta över. Pengar som dessutom skapar status och ett sammanhang för unga grabbar. Vi behöver prata mer om hur vi stryper gängens finansiering.

Till dig som konsument – bidra inte till finansieringen!

Många har lyft att partyknarkande finansierar gängvåldet, och att det måste få ett stopp. Det är bra, men det räcker inte.. Efterfrågan på extrema lågpristjänster måste strypas. Om du går till en nagelterapeut eller hantverkare som ger dig ett pris som är för bra för att vara sant, då är det mest troligt så. Vi får aldrig glömma att det är efterfrågan som är grogrunden till kriminalitet. Ingen efterfrågan - ingen kriminalitet.

Till dig som företagare – kontrollera dina underleverantörer!

Kontrollerna av företag måste vara betydligt mer omfattande. Det krävs att både myndigheter och uppdragsgivare utför kontroller av de bemanningsföretag eller underentreprenörer som används. Lägst pris väger i de flesta fall tyngst idag vid en upphandling, det är företagen med kriminell koppling väl medvetna om.

Till oss som är politiker – låt inte orden eka tomma!

Vi befinner oss i en ohållbar situation med kriminalitet som breder ut sig och riskerar att slå sönder vårt samhälle i grunden. Vi behöver ge bättre verktyg för reglering, polisiärt gränsöverskridande samarbete och kontroll. Inga vapen, narkotika eller människor som utnyttjas ska passera obemärkt.

Om vi endast fokuserar på skjutvåldet för att stoppa gängkriminaliteten riskerar vi att missa målet. Vi behöver ha svar på såväl människohandel och arbetslivskriminalitet som skattebrott och knarkhandel. Vi behöver EU för att stoppa gängkriminaliteten. När de kriminella inte känner några nationsgränser kan våra lösningar inte heller göra det.

Carina Ohlsson (S)

Europaparlamentariker

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCarina OhlssonEUEuropaGängkriminalitetKriminalitetPolitikSkattebrottSocialdemokraterna