Hoppa till huvudinnehållet

Marknader, musik och pyssel sprider julstämning fram till jul

Publicerad:
The story of christmas är en av många musikaliska jultillställningar att se fram emot.
The story of christmas är en av många musikaliska jultillställningar att se fram emot. Foto: Roland Svensson

Julen närmar sig snabbt, och den som inte har kommit i julstämning än finner många aktiviteter som kan hjälpa till. Julmusik i alla genrer, marknader med delikatesser och hantverk, pyssel och julbak erbjuds fram till jul.

Det må vara grått ute, men juleljus och tomtar står för dörren. På sina håll har julaktiviteterna redan dragit igång och i helgen är det stor julmarknad på Knistad herrgård.

I Skövde är det under första adventshelgen som julfirandet kommer igång ordentligt. Då hålls exempelvis det stora Vinterkalaset i Södra Ryd. Här blir det eldshow, barnteater, poesi och musik. Volvos Manskör sjunger in julen, det hålls julmarknad och på pannkakscaféet kan man äta sig mätt.

Adventsmarknader

På Skövdes kulturfabrik firas advent med klassiskt julpyssel i papper, hantverk och fika. Dessutom kommer Inger Widhja att berätta om bakgrunden till dagens luciafirande.

Samma helg hålls det julmarknad både i Berg i Timmersdala och på Karlsfors i Lerdala. Julmarknad blir det också i Rosa huset i Skövde, när medlemsutställningen Vintersalongen öppnar.

Det finns flera tillfällen att träffa tomten. Kanske dyker han återigen upp på julmarknaden på Karlsfors, som förra året.
Det finns flera tillfällen att träffa tomten. Kanske dyker han återigen upp på julmarknaden på Karlsfors, som förra året. Foto: Josefine Hektor

Musik saknas inte i julprogrammet. På Arena Skövde blir det flera större julkonserter. Först ut är julshowen Greatest 80’s med 80-talshits, därefter kommer Arvingarna och Linnéa Henriksson ge sin konsert Christmas Night. Och med bara två veckor kvar till julafton kan man se julföreställningen The story of christmas på samma plats, en föreställning med musik, humor och dans.

Vintersånger och ljusstöpning

En annan musikalisk höjdpunkt att se fram emot blir Göteborgsoperans besök på Skövde Stadsteater med föreställningen Vintersånger i juletid. Det är en julkonsert som skapats för Skövdescenen, medverkar gör operasångare, musikalartister, musiker och Göteborgsoperans ungdomskör.

Söker man sig utanför Skövde finns ännu mer att välja på i de närliggande orterna. Exempelvis ljusstöpning med Odensåkers hembygdsförening, halmslöjd och tenngjutning i Karsborgs Fästningsmuseum, välgörenhetsloppet Santa Run i Lidköping där deltagarna klär sig i tomtekläder, eller den stora tomteparaden i Skara. Det finns något för alla.

18-19/11

Julmarknad på Knistad herrgård utanför Skövde. Dofter, smaker, julmusik, fika och julbord.

23/11

Julpyssel på Karlsborgs Fästningsmuseum. Pyssla med halm, måla trä och gipsfigurer, tenngjutning, papper och baka pepparkakor.

24/11

Greatest 80’s - En julshow med bara hits, Arena Skövde. En julshow med hits, framförda av de artister som toppade Trackslistan med dem under 80-talet. Jullåtar utlovas också.

24-26/11

Julmarknad i Mariestad. Knallar, musik, tomtar, ponnyridning, chokladhjul och mycket mer.

25/11

Julslingan: Abberud-Grimserud-Undenäs. Hantverk, mat, sång, lotteri på tre platser i Karlsborgs kommun.

26/11

Tomtevandring på Mösseberg. En slinga upplyst av marschaller leder fram till Skidstugan. Man kan lämna sin önskelista till tomten.

29/11

Ljudklappar. Karlsborgs Storband öppnar ljudklappar tillsammans med Kati Mäki.

1/12

Vintersalong med julmarknad i Skövde. Lokal konst samt julmarknad på Rosa husets innergård. Frälsningsarmén serverar soppa. Glögg, musik, ljusinstallationer och jullotteri.

Det stora julbaket i Balteryd, Tibro. Traditionellt julbak och försäljning av bröd, lotter, ljus, julsaker och fika.

2/12

Vinterkalaset i Södra Ryd. Julmarknad, pannkakscafé, barnteater, musik, poesi och eldshow.

Adventsfirande på Skövde Kulturfabrik. Klassiskt julpyssel med papper, fika och lokalt hantverk. Kulturskolans elever bjuder på musik och Inger Widhja berättar om bakgrunden till dagens luciafirande.

Tenoren Jonas Kaufmann med gäster framför klassiska julsånger i en kyrka i Salzburg. Ses på Bio Casablanca, Karlsborg.

Santa Run i Lidköping. Ett välgörenhetslopp med deltagare klädda i tomtekläder. Insamlade pengar går till Hospice Gabriel.

2-3/12

Jul på Karlsfors, Lerdala. Julmarknad, musik, mat och fika samt besök från tomtens verkstad. Guidade turer i museet.

3/12

Julmarknad i Bergs bygdegård i Timmersdala. Hantverk och matprodukter, tomtegröt och julfika,

Julstämning i Tibro centrum. Traditionell första advent med julmarknad, stämningsfull musik, lotterier, tomteparad och extraöppet i butikerna.

Skyltsöndag med tomteparad i Skara. Sveriges största adventsljusstake och veteranbrandbilen ses i den långa tomteparaden. Julmarknad och skyltsöndag med många kringaktiviteter.

Julskyltning i Karlsborg med olika aktiviteter.

3-10-17/12

Skaras levande adventskalender. Anekdoter, historik, musik och förplägnad på tre olika platser.

4/12

Ljusstöpning i Logården med Odensåkers hembygdsförening.

6/12

Vin&Vintage. A slow X-mas på Billingehus, Skövde. Theresa Skjolden ger inspiration till fest och glam inför jul och nyår och tipsar om hållbara julklappar.

6+8-9/12

Julens frid. Traditionell julkonsert av Zarakören i Immanuelskyrkan, Skövde.

7/12

Luciahögtid i S:t Helena kyrka i Skövde. Elever och lärare från estetprogrammet och Musikskolan medverkar. Behållningen går till Rädda Barnen och ACT Svenska Kyrkan.

8/12

Christmas Night. Arvingarna och Linnéa Henriksson blandar klassiker med nya favoriter i en julkonsert på Arena Skövde.

8-9/12

Vintersånger i juletid. GöteborgsOperan ger en julkonsert skapad för Skövde Stadsteater. Opera, musikal och klassisk julmusik med GöteborgsOperans musiker och sångare.

8+15/12

Öppen Julstuga i Kulturstugan i Karlsborg. Skapa juliga saker tillsammans.

9/12

Julmys på stan. Julmarknad på Hertig Johans torg, Skövde. Glögg, varm choklad och julmusik av flera körer.

Julstämning på Karlsborgs Fästningsmuseum. Kyrkvalvet och museet fylls med hantverkare inom design och mat, och i kyrkan bjuds det på musik.

9-10/12

Julscen vid isbanan på torget i Lidköping. Julstämning med ljus, dekorationer och många musikuppträdande samt möjlighet till skridskoåkning.

10/12

The Story of Christmas, Skövde. Musik, dans och humor i julföreställningen som ges för tionde året, denna gång i Arena Skövde.

Floby julmarknad. Julparad, julshow, pepparkakshustävling och tomtebesök med godisutdelning.

Julmarknad i Varnhem. Ett 20-tal utställare säljer julkärvar, hembakt bröd, dörrkransar, marsipan, honung, lammprodukter, plädar, fårskinn, hantverk, böcker med mera.

11/12

Julkonsert i S:ta Helena kyrka, Skövde. Traditionell julkonsert med kulturskolans elever.

Bettan & Lotta - en jul tillsammans i Broddetorps kyrka. Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen åker för första gången på gemensam julkonsertturné.

13/12

Luciafest i Logården med Odensåkers hembygdsförening.

Luciadopp. Vinterbad vid bryggan vid Bio Casablanca i Karlsborg. Deltagare uppmanas bära luciabonad. Glögg och pepparkaka till alla badare.

14/12

Julkonsert på Kulturfabriken, Skövde. Solister och ensembler från Kulturskolan medverkar.

Julkul i Undenäs. Kulturstugan tar med fika och pysselsaker till Undenäs bibliotek för skapande av julgranspynt.

15/12

The Gospel of Christmas. Göteborgsbaserade Solid Gospel ger svängig julkonsert i Vara konserthus.

16/12

Julpub & Livemusik med Maja och Karin. Vintriga låtar och ny julsingel med Maja och Karin på Fredriksons Vilt, Vin & Pensionat i Eggby. Viltgryta med tillbehör serveras.

Forsviks Bruk Julmarknad anno 1906. Gammaldags julmarknad med gediget hantverk, häst och vagn, sång, musik och marknadsgyckel.

17/12

Petters jul. Stämningsfull konsert i Garnisonskyrkan, Karlsborg, med musikalartisten Petter Bjällö.

2+17/12

Julkonsert med Hällekis musikkår och Mössebergs musikkår. Kända och mindre kända jullåtar från olika delar av världen.

20/12

Celtic Christmas, julkonsert med West of Eden på Vara konserthus.

Artikeltaggar

AdventArvingarnaElisabeth AndreassenJulKarlsborgKarlsborgs FästningsmuseumKörerLinnea HenrikssonLogårdenLotta EngbergMusikOdensåkerPetter BjällöSkövdeSolid GospelZarakören

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.