Hoppa till huvudinnehållet

Oskar och Erik tog hem SM-pokalen i CNC-fräsning

Publicerad:
Oskar Gustavsson och Erik Andersson vann ungdoms-SM i CNC-fräsning under torsdagen.
Oskar Gustavsson och Erik Andersson vann ungdoms-SM i CNC-fräsning under torsdagen. Foto: Tobias Larsson Franzén

På Elmia Subcontractor i Jönköping kammade Oskar Gustavsson och Erik Andersson på Lichron hem guldet i ungdoms-SM i CNC-fräsning.

Finalen hölls under torsdagen. Tillbaka på skolan under fredagen hade de båda SM-vinnarna tagit med både guldpokal och medaljer för att visa upp för klasskompisar, lärare och företagspartners.

– Det känns jättekul och är en värdefull grej att ha med på sitt cv för att kunna visa upp för kommande arbetsgivare, säger Oskar och Erik som går tredje året på Lichrons CNC-teknikutbildning.

De hade fyra timmar på sig att efter ritningar programmera en CNC-maskin och fräsa ut olika detaljer.

– Man kände av lite press. Det var en hel del folk på plats och kollade. Lite skillnad mot att vara här på skolan och jobba, säger Erik.

Men tack vare ett gott samarbete, där de delade upp arbetsuppgifterna mellan sig, lyckades de klara tidspressen och samtidigt presentera ett resultat med ytterst få felmarginaler.

Vad är knepet för att lyckas med CNC?

– Det viktigaste är att man har ett intresse samt är noggrann i det man gör.

Erik och Oskar känner sig säkra med sitt karriärval.

– Det är ett riktigt framtidsjobb. Företagen skriker efter utbildad personal, vilket känns skönt att veta att man har goda chanser till jobb efter studenten.

– Det som är roligt med CNC är kunna skapa saker, antingen för att använda själv eller som kan komma till nytta för andra. Det är en ganska skön känsla att ta fram en detalj och veta att den här har jag gjort.

I och med vinsten så får Oskar och Erik även en plats för att tävla i Yrkes-SM i Karlstad till våren.

Oskar och Erik får även tävla i Yrkes-SM i Karlstad till våren.
Oskar och Erik får även tävla i Yrkes-SM i Karlstad till våren. Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

IndustrierLichronSkola och utbildningSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.