Hoppa till huvudinnehållet

Emma vann internationellt pris för sin keramikkonst: ”Fantastiskt erkännande”

Publicerad:
Emma Samuelsson vann kategorin Contemporary craft – samtida konsthantverk – i den internationella tävlingen Global Design Graduate Show.
Emma Samuelsson vann kategorin Contemporary craft – samtida konsthantverk – i den internationella tävlingen Global Design Graduate Show. Foto: Tobias Larsson Franzén

I tävlingen Global Design Graduate Show, där över 5 000 design- och hantverksstudenter från runt 100 länder deltog, vann keramikern Emma Samuelsson från Skövde kategorin samtida konsthantverk.

Med sitt verk ”Av jord är du kommen, av jord ska du åter bli” vill hon väcka tankar om naturens skörhet och betydelse för människans existens.

Det var i våras som Emma tog examen från den treåriga keramikkonstutbildningen på högskolan HDK-Valand i Göteborg. Sedan september i år driver hon keramikverkstan Lertaget på Östermalm i Skövde. Det var mitt under det hektiska uppbyggnadsarbetet av lokalerna, som tidigare använts till kontor, som Emma i somras blev kontaktad av arrangören bakom den digitala tävlingen Global Design Graduate Show som riktar sig till design- och hantverksstudenter över hela världen.

– Jag fick ett mejl från dem där de skrev att de hade sett mitt examensarbete och tyckte att det skulle vara en stark kandidat till tävlingen. Jag kände inte till tävlingen tidigare och var mitt uppe i uppbyggnadsarbetet av verkstan så jag tänkte inte så mycket mer på det. Men då hörde de av sig igen och då bestämde jag mig för att ansöka, säger Emma.

Emma driver den nystartade keramikverkstan Lertaget på Östermalm i Skövde.
Emma driver den nystartade keramikverkstan Lertaget på Östermalm i Skövde. Foto: Tobias Larsson Franzén

Hon skickade in bilder och ett filmklipp där hon visade upp och berättade om sitt verk med namnet ”Av jord är du kommen, av jord ska du åter bli” – ett verk som föreställer vissnande växter i ett uppskalat format, och som speglar naturens, men också livets, förgänglighet.

– Jag ville förstora upp växterna för att man skulle kunna se alla små detaljer och uppmärksammas av dess skörhet, och förhoppningsvis beröras av att se något döende så stilla och så nära.

Med verket vill hon väcka tankar om hur vi värderar vår naturliga omgivning.

– Jag tänker mycket på det som händer i världen med tanke på klimatförändringarna och hur det påverkar oss och vår natur. Jag bor på landet och växtriket betyder väldigt mycket för mig. Det har stor betydelse för hur vi har det i våra omgivningar. Samtidigt vet vi inte hur vår framtid ser ut, och att vi måste värna om det vi har, säger Emma.

”Många bra bidrag”

Tävlingen omfattade totalt över 5 000 bidrag inom olika kategorier. Emma tävlade inom kategorin ”Contemporary craft” – samtida konsthantverk. Hon berättar att hon inte hade några större förhoppningar än att få visa upp sitt verk för en internationell publik.

– Jag fick se de andra tävlandes bidrag och det var många bra bidrag med, så jag tänkte mest att det var en rolig grej och en möjlighet att få synas. Jag hade aldrig trott att jag skulle vinna.

När hon så nyligen fick beskedet att hon hade vunnit sin kategori kom det som en smärre chock.

– För mig är det ett fantastiskt erkännande om att min konst faktiskt uppskattas, även av en internationell publik. När man går på konstskola och jobbar med sitt uttryck så får man feedback från lärare och besökare, men det här är på en helt annan nivå.

Verket i sin helhet.
Verket i sin helhet. Foto: David Eng

I juryn satt bland annat den kända keramikern Keith Brymer Jones, känd från den brittiska tv-serien ”The Great Pottery Throw Down”. I motiveringen kan bland annat läsas: ”att försöka efterlikna en sådan naturlig form i lera är utmanande, men Emma ger betraktaren en verklig känsla av liv och rörelse. Väldigt väl utfört med vackra detaljer”.

Förutom den fina äran så innefattar priset att hennes verk kommer att visas i det virtuella galleriet Google Arts and Culture och att hon erbjuds karriärsråd från branschexperter inom den brittiska arrangören Arts Threads nätverk.

Vad betyder det här för dig i ditt fortsatta skapande?

– För fortsättningen så känns det väldigt spännande och jag hoppas att det här kan leda till att man kan knyta nya kontakter så att man får fler möjligheter att visa upp sina verk, förhoppningsvis även internationellt. Jag vill gärna jobba med offentlig konst. Den senaste tiden har gått åt mycket till att komma i gång med keramikverkstan och kursverksamheten, men det här priset blir en push till att fortsätta med mitt egna skapande, säger Emma.

Passar för alla

Förutom rena konstverk så tillverkar hon även bruksföremål såsom skålar och ljusstakar – även det inspirerat av naturen i antingen form eller färg.

– Liv, rörelse och skörhet är ord som ofta passar in på de verk som jag skapar.

Emma håller återkommande veckokurser i keramik, men också enskilda workshops för grupper med arbetskollegor, familjemedlemmar eller kompisgäng.

– Att jobba med lera är väldigt meditativt. Man förlorar sig i skapandet och alla andra tankar försvinner. Det var det som gjorde att jag fastnade för det, och den upplevelsen vill jag gärna dela med mig av till andra. Det är en aktivitet som passar för alla.

Några bruksföremål.
Några bruksföremål. Foto: Tobias Larsson Franzén
Emma håller kurser varje vecka i keramikskapande.
Emma håller kurser varje vecka i keramikskapande. Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

Keith Brymer JonesKeramikKonstSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.