Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget: En gemensam kärnkraftsröst i Skaraborg

Publicerad:
Josef Fransson (SD) vill bilda ett kommunalförbund som enbart fokuserar på kärnkraftsfrågan.
Josef Fransson (SD) vill bilda ett kommunalförbund som enbart fokuserar på kärnkraftsfrågan. Foto: Isak Barrljung

Sverigedemokraterna i Skövde vill att det ska bildas ett separat kommunalförbund för kärnkraft i Skaraborg – något som skulle underlätta för industrin, enligt Josef Fransson (SD).

– Det är rimligt att Skövde och Mariestad har en ledartröja i och med batterifabriken och ny industrialisering, säger han.

Efter en resa i kärnkraftens tecken har Josef Fransson (SD) inspirerats. Han, tillsammans med en riksdagsdelegation, har varit på studiebesök i Kanada och USA där man åkte till flera företag som arbetar med mindre reaktorer än de som finns i Sverige idag.

Bland annat besökte delegationen Ontario Power Generation, ett projekt utanför Toronto där man bygger en reaktor i litet format (SMR) – på 300 MW elektricitet, och Ultra Safe Nuclear, vilket är ett företag som har ett nytt koncept där man använder sig av en ny sorts kärnbränsle. Det möjliggör att företaget kan tillverka ”mini” reaktorer på runt 45 MW termisk effekt. Tanken är att båda dessa reaktorer ska kunna byggas i eller i anslutning till en fabrik.

Sverigedemokraterna i Skövde vill att Skaraborg ska vara några av de första i kön när de nya teknikerna är tillgängliga på marknaden.

– Vi tycker att vi i Skaraborg, som ska vara med på den här elektrifieringen, borde vara beredda på vad som kommer. Vi ska inte reagera utan vi ska vara proaktiva och se till att vara tidigt ute, så att vi inte ställer oss längst bak i kön, säger Josef Fransson.

Dubblerat elbehov

Genom att bilda ett kommunalförbund som enbart fokuserar på kärnkraftsfrågan hoppas man, inom Sverigedemokraterna i Skövde, leder till att regionen ligger i framkant kunskapsmässigt när det kommer till nya tekniker. Och att det dessutom bidrar till att Sverige återigen blir en stolt kärnkraftnation, berättar Josef Fransson.

– Jag hoppas att vi kan få ett kommunalförbund där vi kan tala med en gemensam röst från Skaraborg, i alla fall Skaraborgs större kommuner, nu har vi ju ett stråk med västra stambanan med Skövde och Falköping, och även Mariestad som ska ha batterifabriken. Vi borde ju kunna enas och tala med en gemensam röst och säga att vi vill ha kärnkraft i Skaraborg, säger han.

Om knappt tio år beräknas elbehovet ha dubblerats, vilket skulle innebära en historiskt hög ökning. För att möta industrins elbehov anser Fransson att kärnkraft är rätt väg att gå.

– Det ropas runt om i Svensk industri att ’ge oss energi, vi är beredda, vi vill vara med och bygga’. De står ju och stampar, när det kommer till SMR och olika tekniker tror jag att det kommer bli någon form av kapprustning, att industrin kommer vilja ha energiproduktion nära sig för att dra nytta av restvärme och sådana saker. Det är nog många kommuner som kommer visas intresse, säger han.

Artikeltaggar

Politik

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.