Hoppa till huvudinnehållet

Man kan genomföra en riskanalys

Publicerad:
”Fortfarande miljövän och realist” menar att man kan göra en riskanalys när det gäller kärnkraft.
”Fortfarande miljövän och realist” menar att man kan göra en riskanalys när det gäller kärnkraft. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till Bertil Wallgren i Floby (SLA, 6/11). Med tanke på din insändare om kärnkraft och anonymitet har jag ett förslag till dig. En riskanalys kan genomföras på väldigt många områden (även kärnkraft).

Det är en vetenskaplig, beprövad metod. Analysen bygger på att ett antal mindre så kallade operationer värderas i riskhänseende i sju steg. Från identifiering av aktuella operationer (vad som behöver göras) till bedömning av risk i tre steg, där varje steg sedan multipliceras med varandra för att erhålla en total risk. Den totala risken kan ligga mellan 1 och 1000.

Kärnkraften och samvetet

Även om vare sig du eller jag har tillräcklig kompetens för att genomföra en riskanalys (förkortas på engelska: FMEA) av vare sig brytning av uran, användande i kärnkraftverk eller hantering av avfallet, är jag säker på att det finns de som har det. Att människor har åsikter är en helt annan sak.

När det gäller anonymitet: Jag har inget behov av att profilera mig genom mitt namn och bostadsort. Om du känner dig ha det behovet, så är det ditt val.

Fortfarande miljövän och realist

Artikeltaggar

FlobyKärnkraftMiljö