Hoppa till huvudinnehållet

Personal larmar om misskötta hyreslokaler – läget en ”rävsax” för kommunen

Publicerad:
Hinkar har använts i kontor hos socialtjänsten för att samla upp vatten från läckande tak.
Hinkar har använts i kontor hos socialtjänsten för att samla upp vatten från läckande tak. Foto: Skövde kommun

Mögel, vattenläckage, dålig ventilation – socialtjänstens lokaler i centrum som ägs av krisande bolaget Oscar Properties och hyrs av Skövde kommun för cirka 3,7 miljoner kronor per år är inte i toppskick. Kommunen är medveten om problemen och beskriver läget som ”en rävsax”.

– Vi kan inte vidta egna åtgärder, att bryta avtalet skulle kanske vara möjligt, men samtidigt måste vi ha centrala lokaler för 100-talet anställda. Sådana lokaler är inte lätta att hitta, säger Johan Siwert.

Sedan 2015 har socialtjänsten i Skövde kommun en stor del av sin verksamhet i centrala Skövde i fastigheten där Swedbank tidigare låg, i korsningen Kyrkogatan/Storgatan. Där har cirka 100 anställda sina arbetsplatser. Där tar man även emot ett stort antal besök från klienter.

”Sipprar in vatten”

Men fastigheten, som ägs av krisande fastighetsbolaget Oscar Properties, får inte nödvändigt underhåll, när SLA talar med några av de som arbetar i huset ges en bild av att det överhuvudtaget inte förekommer något underhåll.

– Problemen har funnits i flera år och det blir bara värre. Här är det läckande tak, litervis har samlats upp i kärl, på en stor balkong som ligger över våra kontor står cirka tio centimeter vatten som inte verkar kunna komma ned någon annanstans än att tränga sig ned genom taket och fasaden. Men den värsta läckan verkar åtgärdad nu då en anställd vid kommunens fastighetsavdelning har fått ordning på stoppet, det var löv som ingen rensat. Nu hoppas vi att läckan blir granskad ordentligt då det ju annars kan bidra till ytterligare mögel.

100-talet personer vid socialtjänsten har kontor i det gamla bankhuset i centrala Skövde. Personal larmar nu om dåliga och misskötta lokaler.
100-talet personer vid socialtjänsten har kontor i det gamla bankhuset i centrala Skövde. Personal larmar nu om dåliga och misskötta lokaler. Foto: Johan Espefält

En takskiva/lucka har plockats bort då den var genomblöt, och uppe i taket vid nocken ses mycket vatten som sipprar ned från den vattenfyllda balkongen.

– Minst två av våra kontor går inte att jobba i i dagsläget. I det ena syns tydligt att vatten runnit ned bakom väggen och lossat tapeten på flera håll samt lagt sig under fönstren. En stark lukt av klister och mögel känns i kontoret.

Mögel växer fram

Nu saknas det också el i ett av trapphusen som leder upp till kontoren och för att undvika personskador får personalen inte använda den ingången. Enligt uppgifter som nått de anställda ska elen ha stängts av på grund av att fastighetsbolaget inte betalat elräkningarna.

– Det är helt otroligt, men vi blir inte förvånade för någonting längre.

Det har även varit stora problem med ventilationen. Mögel har vuxit fram från fönsterbrädor och det är också bekymmer med värmen på kontoren.

– En del har väldigt kalla kontor, en del måste öppna fönstren på grund av värme. Denna fastighet är under all kritik och många anställda här har hosta och andra problem med luftvägarna, personalen mår skit i sin fysiska arbetsmiljö. Visst skulle det kunna bero på annat, men vi kopplar det mycket till lokalerna.

Det syns tydligt att tapeten har lossat på grund av att vatten har trängt in.
Det syns tydligt att tapeten har lossat på grund av att vatten har trängt in. Foto: Skövde kommun

– Fastighetsbolaget är oseriöst och till dem betalar Skövde kommun hyra! Det är alltså skattebetalarna som står för notan. Kommunen borde strida mycket hårdare för sin sak mot bolaget.

”Ingen svarar”

Johan Siwert, enhetschef fastighetsförvaltning, Skövde kommun, konstaterar att lokalerna renoverades när socialtjänsten flyttade in 2015 är, men är medveten om att det idag finns problem. Hur situationen ska lösas är dock inte helt självklart.

– Vi sitter i en rävsax, på sikt ska vi försöka komma därifrån. Men nu? Vi är hyresgäster och kan därmed inte gå in med kommunens egna pengar och vidta åtgärder. Vi får inte tag i Oscar Properties, vår förvaltare har sökt ”alla” i bolaget, ända upp på vd-nivå, men ingen svarar eller återkopplar.

– Vi vet att det är ett bolag på ruinens brant och vi har pratat med våra jurister för att se hur vi kan agera. Och visst, vi kanske skulle kunna ta oss ur avtalet med tanke på att fastighetsägaren inte underhåller lokalerna på det sätt man kan förvänta sig som hyresgäst.

Johan Siwert, enhetschef fastighetsförvaltning, säger att kommunen har hamnat i en rävsax gällande socialtjänstens lokaler. ”Vi är hyresgäster och kan inte gå in med kommunens egna pengar och vidta åtgärder. Vi får heller inte tag i hyresvärdeen Oscar Properties”.
Johan Siwert, enhetschef fastighetsförvaltning, säger att kommunen har hamnat i en rävsax gällande socialtjänstens lokaler. ”Vi är hyresgäster och kan inte gå in med kommunens egna pengar och vidta åtgärder. Vi får heller inte tag i hyresvärdeen Oscar Properties”. Foto: Roland Svensson

”Finns inga lokaler”

Men i det här fallet är det inte så enkelt. Skövde kommuns socialtjänst måste ju i så fall ha andra lokaler i centrum.

– Och det finns inga, det handlar om en stor arbetsplats med många anställda och utifrån den verksamhet socialtjänsten bedriver måste lokalerna ligga centralt. Så just nu vet vi inte hur vi ska agera. Detta är verkligen Moment 22.

Man har också rätt enligt hyreslagen att deponera hyra hos länsstyrelsen, det kan hyresgäster göra om det finns problem med eller skador lokalen som inte beror på hyresgästen utan som kan kopplas till att hyresvärden brister i sin underhållsskyldighet. Hyran för de drygt 2 300 kvadratmeter stora lokalerna ligger i år på cirka 3,7 miljoner kronor.

– Det är en sak vi har diskuterat, men jag vet inte om det är ett alternativ. Vi vill verkligen att hyresvärden löser detta.

SLA har sökt Oscar Properties där man lovat att föra frågorna vidare till ansvariga men bolaget har inte återkopplat.

Skövde kommun betalar i år cirka 3,7 miljoner kronor i hyra till Oscar Properties för lokalerna i det gamla bankhuset i centrum.
Skövde kommun betalar i år cirka 3,7 miljoner kronor i hyra till Oscar Properties för lokalerna i det gamla bankhuset i centrum. Foto: Johan Espefält

Artikeltaggar

ÅtgärderBostad och byggenFastigheterMögelSkövdeSkövde kommunStorgatanSwedbankVatten

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.