Hoppa till huvudinnehållet

Tufft år för fotbollslagen i Tibro: ”Vill hitta en långsiktig lösning”

Publicerad:
Fagersanna IF var ett av flera Tibrolag som hade en tung säsong.
Fagersanna IF var ett av flera Tibrolag som hade en tung säsong. Foto: Mattias Olsson

Det har varit ett tufft år för fotbollen i Tibro kommun. Fagersanna IF åkte ur division 4, Tibro AIK åkte ur division 5 efter kvalspel, och Hörnebo SK kommer även de att spela i en lägre serie kommande år efter att ha åkt ur damernas division 4.

En elfteplats gjorde att Fagersanna IF åkte ur herrarnas division 4. Nu blir det lite av en omstart i femman nästa år. Det är också klart att Mats Karlsson kommer att ta över som tränare i stället för Jens Ström.

– Mats är klar som tränare, han har varit med i fotbollsgruppen några år, och det är en omtyckt person som vi tycker passar bra för uppgiften. Det är en duktig tränare som är bra på att få ihop laget, säger Jörgen Waltersson, herransvarig i Fagersanna IF.

Mats Karlsson ska träna Fagersanna IF kommande säsongen.
Mats Karlsson ska träna Fagersanna IF kommande säsongen. Foto: Ludwig Billengren

– Vi ser det inte som någon katastrof att vi åkte ut. Vi har inte ställt något krav på Mats att vi måste upp direkt. Sedan vore det naturligtvis roligt att vara ett topplag, säger Waltersson.

Han tycker framtidsutsikterna ser helt okej ut.

– Vi har en hel del egna spelare, och seniorverksamheten fungerar bra. Men det är ett glapp på spelare mellan vårt 14-årslag och seniorerna. Jag tror det är många klubbar som kämpar för att behålla sina spelare. Det är mycket annat som lockar idag, säger Waltersson.

Tvåan 2015

Anrika Tibro AIK spelade i division 2 så sent som 2015, nu trillade laget alltså ur femman och tvingas nästa år börja om i division 6.

– Vi ska försöka bygga något nytt och satsa på våra egna killar. Det viktigaste för oss blir att lägga en stabil grund och inte något luftslott. Sedan hoppas vi såklart att det kan gå hand i hand med att vi också går upp, säger sportchefen Anders Johansson.

Tibro AIK har spelat högre upp i seriesystemet genom åren, nu får laget börja om i division 6.
Tibro AIK har spelat högre upp i seriesystemet genom åren, nu får laget börja om i division 6. Foto: Peter Gustafsson

Klart är att det kommer bli en ny tränare som leder satsningen i Tibro AIK. Tidigare tränaren Axel Påhlsson lämnar för att bli assisterande tränare i IFK Hjo, vem som blir ny huvudtränare i TAIK är ännu inte klart.

– Förhoppningen är att hitta en långsiktig lösning där vi hittar en tränare vi kan ha under en längre tid, säger Anders Johansson.

Att laget tidigare år befunnit sig högre upp i seriesystemet har kanske inte varit till en fördel för laget som spelade i år.

– Känslan är snarare att grabbarna har upplevt en press att man snabbt ska ta sig tillbaka upp, säger Anders Johansson.

Bygger långsiktigt

Hörnebo SK åkte ur division 4. Trots det tycker klubbens ordförande Tryggve Olsson att det ser bra ut för klubben i det långsiktiga arbetet.

– Vi har en väldigt ung trupp, och är egentligen nöjda med allt utom resultaten. Vår tränare Felix Almgren kommer att vara kvar. Det ger en stabilitet och han är omtyckt av spelarna, och vi jobbar vidare långsiktigt med laget, säger Tryggve Olsson.

Hörnebo SK hoppas bygga på sikt, och hade ett ungt lag i spel under säsongen.
Hörnebo SK hoppas bygga på sikt, och hade ett ungt lag i spel under säsongen. Foto: Mattias Olsson

Undantaget

Fagersanna/Mölltorp-Brevik är undantaget som kommer att spela kvar i samma serie nästa år. Detta efter en fjärdeplats i damernas division 4. Trots det så finns det en viss oro över situationen.

Fagersanna/Mölltorp-Brevik är kvar i division 4, och var det enda Tibrolaget som inte åkte ur sin serie.
Fagersanna/Mölltorp-Brevik är kvar i division 4, och var det enda Tibrolaget som inte åkte ur sin serie. Foto: Erik Wallskog

– Jag känner en oro att få ihop lag varje år, men jag tror det var viktigt att vi blev kvar i serien, det sporrar tjejerna, säger Tommy Mårdberg som är damansvarig i Fagersanna och nästa år dessutom ingår i tränarstaben ihop med Jonas Lennartsson.

Årets säsong är man dock väldigt nöjda med.

– Jag tycker vår säsong var jättebra, över förväntan, säger Tommy Mårdberg.

Artikeltaggar

Fagersanna IFFotbollHörnebo SKMölltorpTibroTibro AIK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.