Hoppa till huvudinnehållet

Andrew Werner tillbaka för att tacka sina skyddsänglar: ”Vilken tur att de fanns”

Publicerad:
Marie och Andrew Werner, i mitten, var tillbaka på Grevagården efter den dramatiska händelsen. Nu för att tacka de som hjälpte till att rädda hans liv, Annki Modig, Jonatan Modig, Johanna Svartklo och Isabella Carlander, med ett eget designat hinder.
Marie och Andrew Werner, i mitten, var tillbaka på Grevagården efter den dramatiska händelsen. Nu för att tacka de som hjälpte till att rädda hans liv, Annki Modig, Jonatan Modig, Johanna Svartklo och Isabella Carlander, med ett eget designat hinder. Foto: Anneli Malm

Sist Andrew Werner var på Grevagårdens hästsportcenter hängde livet på en skör tråd. Men han fick snabbt hjälp av sjukvårdskunniga och nu var han tillbaka för att tacka sina skyddsänglar.

– Vilken tur att de fanns på plats, säger Andrew Werner.

Det var i samband med en tävling i hästhoppning på Grevagården i Skövde som Andrew Werner föll ihop på sin häst. Johanna Svartklo, Jonatan Modig och Isabella Carlander var snabbt på plats och påbörjade hjärt- och lungräddning med en hjärtstartare. På plats fanns även Annki Modig som såg till att allt fungerade runt omkring och tog hand om Andrews fru Marie Werner under den dramatiska händelsen.

Andrew Werner hade drabbats av ett hjärtstillestånd men tack vare den snabba insatser så kunde hans liv räddas. Nu var han tillbaka på Grevagården för att hylla sina ”Guardian Angels” som han kallar dem.

”Viktigt att uppmärksamma”

Som tack skänkte han ett eget designat hinder. Ett hinder i grönt och vitt, de irländska färgerna, med texten Guardian Angels på en av bommarna och som flankeras av fyra hjärtan med skyddsänglarnas namn.

– I dag känns det jättebra och vilken tur att de fanns på plats. Det kändes viktigt att uppmärksamma det på något sätt och ett hinder var det bästa vi kunde komma på. Vi hoppas att det kommer att finnas kvar här många år, säger Andrew Werner.

Det är första gången som paret Werner besöker Grevagården efter det som hände. Andrew säger att han själv inte har så mycket minnen av händelsen, det har däremot hans fru Marie.

– Det känns svårt när man kommer hit men samtidigt hade han inte klarat sig så hade jag inte varit här idag så det känns ändå jättebra. De här fyra personerna betyder allt och finns i tankarna varje dag. I dag är vi bara så glada. Det är bara glädje och tacksamhet för de fyra och för livet, säger Marie Werner.

Andrew och Marie Werner säger att de tänker på de fyra som hjälpte till att rädda Andrews liv varje dag och känner både glädje och tacksamhet.
Andrew och Marie Werner säger att de tänker på de fyra som hjälpte till att rädda Andrews liv varje dag och känner både glädje och tacksamhet. Foto: Anneli Malm

”Varm i hjärtat”

Skyddsänglarna tycker det är en ära att hedras med det fina hindret.

– Man blir varm i hjärtat och man blir stolt och glad, säger de.

De säger att händelsen har gett ringar på vattnet, att vikten av hjärtstartare uppmärksammats mer men även betydelsen av att gå på HLR-utbildningar regelbundet.

Johanna Svartklo är barn- och ambulanssjuksköterska, Isabella Carlander, specialistsjuksköterska, och Jonatan Modig, undersköterska och jobbar på operation är vana vid att hantera akuta situationer men oftast inte hela vägen till tillfrisknande.

– Man har verkligen fått vara med under hela cirkeln från en räddningsinsats, träffa honom efteråt på intensivvårdsavdelningen till nu när han fått tillbaka sin färg i ansiktet. Det har varit en häftig resa, säger Jonatan Modig.

”Ger järnet igen”

Läkaren sa till Andrew att han inte fick rida på mellan sex till åtta veckor efter den dramatiska händelsen. På dagen sex veckor efteråt satt han på hästryggen igen och han har redan hunnit med fem tävlingar.

– Nu ger vi järnet igen. Vi provhoppade hindret igår så det funkar, säger Andrew och Marie Werner och skrattar.

Artikeltaggar

Hjärt- och lungräddningMänskligtRidningSjukvårdSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.