Hoppa till huvudinnehållet

Elina spelas av miljoner – nytt album om livets vägskäl: ”Allt känns friare nu”

Publicerad:
Elina tar ett stort kliv i sin artistkarriär.
Elina tar ett stort kliv i sin artistkarriär. Foto: Hampus Hjellström

Elina Stridh från Tibro har gått från hyllad låtskrivare till en än mer hyllad artist, med slutsålda gig och miljontals spelningar på Spotify.

Nu har hon släppt debutalbumet Whatever Happens Now, och kliver in i en ny fas i sin artistkarriär.

– Musiken blev ett verktyg för att ta sig vidare, säger Elina till SLA.

Elina Stridh, med artistnamnet Elina, har precis landat hemma i Stockholm efter några intensiva dagar. I veckan har hon spelat på Debaser Strand i huvudstaden, men också haft releasefest och ett slutsålt gig på klubben Omeara i London.

En klubb där artister som Skepta, Jorja Smith, Sam Fender och Holly Humberstone spelat på i inledningen av sina karriärer.

Miljontals streams och utsålda spelningar. Det går bra nu för Elina Stridh från Tibro.

– Det har varit hektiska veckor och jag känner mig rätt trött nu om jag ska vara ärlig. Men samtidigt har det varit så jäkla kul, säger Elina till SLA.

Under sista fredagen i oktober släppte Elina sitt debutalbum. Whatever Happens Now är ett album som har knådats fram under flera år, och som någonstans grundar sig i ett gäng olika nystarter på samma gång.

– När jag började skriva det hade jag brutit upp med många saker samtidigt. Både en yrkesmässig relation och en kärleksrelation hade tagit slut, och jag behövde ventilera ut allt jag kände då. Allt mynnade ut i de låtar som finns på albumet, musiken blev ett verktyg för att ta sig vidare.

Vad skulle du säga albumets stora tema är?

– Att avsluta olika kapitel i livet och hur man öppnar armarna inför det som ska komma.

Livet som artist

Trots att Elina har över en miljon unika lyssnare i månaden på Spotify, och flera hundra miljoner streams på sina låtar, är hennes egna artistkarriär relativt ny. 2023 är egentligen det år då hon kommit ut och spelat live ordentligt.

Tidigare har Elina varit låtskrivare, och det är inte vilka dussinlåtar som helst. Maroon 5, SZA och Zara Larsson är alla artister som Elina skrivit till. Kanske har ni hört SZA och Maroon 5:s megahit What Lovers Do? Den har Elina varit med och skrivit.

Men sedan 2019 står Elina på egna ben som soloartist. Något som hon också har lyckats med, och det väldigt framgångsrikt.

– Egentligen hade jag inte så mycket tankar eller planer med artisteriet. Jag behövde få ny inspiration och började skriva musik för mig själv.

Nu när du slutat skriva åt andra, vad innebär det för dig själv?

– Jag har fått en större kreativ frihet, skulle jag säga. När man skriver till andra blir man lite begränsad. Ofta finns det önskemål om hur saker och ting ska låta, beroende på trender i branschen och vad skivbolagen kanske vill ha just nu. Allt känns lite friare nu, när det enda jag följer är min egen kreativitet.

Efter en framgångsrik tid som låtskrivare står hon nu på egna ben.
Efter en framgångsrik tid som låtskrivare står hon nu på egna ben. Foto: Hampus Hjellström

Vad som än händer nu

En blick i SLA:s arkiv, där hon frekvent förekommit i närmare tio år, tyder på att Elina Stridh har haft musiken i kikaren sedan hon var tonåring, kanske till och med tidigare än så.

– Musiken har alltid varit allt för mig och under de senaste åren har jag ju kunnat jobba med det som var, och är, min hobby. Det är speciellt att försöka följa lusten och inspirationen, när det samtidigt är ett yrke som man behöver leverera saker för. Samtidigt är det otroligt kul, jag trivs väldigt bra just nu.

Vad händer framöver för Elina?

– Just nu blir det en nedvarvningsperiod, då jag bara vill ta det lugnt, samla lite kraft, och sedan på’t igen. Sedan hoppas jag påbörja ett nytt projekt och börja skriva låtar till det. I vår ska jag försöka komma ut och spela lite mer live är tanken!

Får vi se dig på hemmaplan här i Skövde, möjligtvis?

– Vem vet! Det hade faktiskt varit kul att få spela lite närmare hemma någon gång.

Artikeltaggar

ArtisterHolly HumberstoneJorja SmithKonserterLåtskrivandeLondonMaroon 5MusikNöjeNöje/KulturSkövdeSpotifyTibroZara Larsson

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.