Hoppa till huvudinnehållet

Elowson sekunder från segern i Novemberkåsan: ”Tomt”

Publicerad:
Skövdes Albin Elowson (till höger) gratulerar Karlskogas Niklas Persson till segern efter målgång.
Skövdes Albin Elowson (till höger) gratulerar Karlskogas Niklas Persson till segern efter målgång. Foto: JENNIE JEEHYANG NILSON

Efter en effektiv körtid på nästan åtta timmar skiljde inte mer än 40 sekunder när toppstriden i Novemberkåsan avgjordes. För fjolårssegraren Albin Elowson blev det ”bara” en andraplats i år.

– Tyvärr räckte det inte, säger Skövdeföraren till SLA.

Albin Elowson var på väg mot en ny ”perfekt säsong” där han har radat upp seger efter seger under året.

Alla de svenska stortävlingarna har slutat med Elowson i topp, men i Novemberkåsan räckte det inte hela vägen.

Jämn kamp

Det blev en tight kamp med Karlskoga EK:s Niklas Persson som Elowson förlorade med liten marginal.

– Det är en tomhet. Jag tävlar för att vinna och det har jag alltid gjort. Jag har haft målbilden att vinna Kåsan efter alla andra vinster i år, då hade det blivit en perfekt säsong. Men tyvärr räckte det inte, säger Elowson.

Efter dagsetappen i de blöta skogarna kring Vimmerby var Persson i ledningen, 20 sekunder före Elowson.

Men den som har kört en Kåsa vet att dagsetappen bara är uppvärmning inför det som komma skall. När mörkret hade lagt sig väntade en lång och tuff natt.

Elowson startade nattetappen med att plocka in 15 sekunder på Persson, och plötsligt av avståndet inte mer än fem sekunder. Men närmare än så kom han inte.

Knapp segermarginal

70 förare tog sig igenom årets Novemberkåsa med sina 14 specialsträckor och över 30 mils tuffa körning.

Segertiden landade på närmare åtta timmar, men segermarginalen blev inte större än 40 sekunder.

Albin Elowson jagade sin fjärde seger i Novemberkåsan, men fick nöja sig med en andraplats i Vimmerby.
Albin Elowson jagade sin fjärde seger i Novemberkåsan, men fick nöja sig med en andraplats i Vimmerby. Foto: Jennie.Nilson-JeehyangPhotos

– Man kan alltid tänka ”om” och ”men”... 40 sekunder på en Kåsa i det här läget är verkligen inte mycket. Det handlar bara om några få misstag, men jag gjorde vad jag kunde, säger Elowson som fick nöja sig med en andraplats medan Persson körde hem sin första Kåsa-seger.

– Jag tror aldrig att jag har grävt så djup för att kunna ge allt jag hade, säger Niklas Persson i segerintervjun om tankarna under nattens sista sträcka.

– Niklas gjorde kanske sitt livs race, och han har lagt ner sin själ inför den här tävlingen. Jag har inte kunnat göra det på samma sätt. Jag kommer från Gotland (seger i GGN för tre veckor sedan) och det var en urladdning utan dess like. Det har varit jobbigt att ladda om efter det, säger Elowson.

Elowson körde hem sex sträcksegrar, Persson de andra åtta och tätduon var i en klass för sig. Trean, Eemil Pohjola från Finland var över en halvtimme bakom.

Stabil TMK-trio

Tibro MK fick i mål sina tre startande förare inom topp tio.

Marcus Adielsson var bäste TMK:are som sexa i Vimmerby, tre minuter före klubbkollegan Anton Sandstedt på sjundeplatsen. Drygt två minuter bakom blev det en åttondeplats för Emil Gustavsson.

Notera i övrigt att den tidigare Skövdeföraren Nisse Bengtsson, som nu tävlar för Tidaholms MK körde in som näst bäste junior och elva totalt.

RESULTAT

Så här slutade Novemberkåsan 2023:

1) Niklas Persson, Karlskoga, 7.49,18, 2) Albin Elowson, FMCK Skövde, 7.49,58, 3) Eemil Pohjola, Finland, ...6) Marcus Adielsson, Tibro MK, 8.51,41, 7) Anton Sandstedt, Tibro, 8.54,54, 8) Emil Gustavsson, Tibro, 8.57,09, ..20) Arvid Karlsson, Skövde, 9.45,25, ..34) Victor Arwesved, Skövde, 10.37,44, ..66) Emil Mann, Falköpings MK, 12,38,26.

DNF: Anton Nordh, Skövde, Oliver Önnefors, Skövde, Jonas Karlsson, Hjo MK.

Artikeltaggar

Albin ElowsonEnduroFalköpings MKFMCK SkövdeGotland Grand NationalNiklas PerssonNovemberkåsanTibro MK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.