Hoppa till huvudinnehållet

Huvudägarens jättebud – vill ta över hela Götenehus: ”En stabilare plattform behövs”

Publicerad:
EHF AB  har lämnat ett erbjudande till aktieägarna i Götenehus Group AB om att förvärva hela bolaget
EHF AB har lämnat ett erbjudande till aktieägarna i Götenehus Group AB om att förvärva hela bolaget Foto: Sören Turesson

EHF AB, som ägs av Erik Hemberg, har lämnat ett erbjudande till aktieägarna i Götenehus Group AB om att köpa hela bolaget.

Aktieägarna har fram till den 15 december att ta ställning till erbjudandet.

På torsdagen lämnade EHF AB, som sedan tidigare är huvudägare i Götenehus Group AB, ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i Götenehus om att förvärva utestående aktier i bolaget.

EHF erbjuder 3,25 kronor för varje aktie i Götenehus och handlas på Nasdaq First North Growth Market. Erbjudandet värderar aktierna till totalt cirka 398 miljoner kronor.

Erik Hembergs bolag äger redan i dag 72 procent av aktierna i Götenehus Group. Karl-Johan Blank och Claes Hansson äger drygt 9 procent medan resterande del ägs av omkring 1 500 mindre aktieägare. Blank och Hansson har redan aviserat att man avser att acceptera erbjudandet.

För att affären ska gå i lås krävs att totalt 90 procent av aktietotalen uppnås.

”Det är EHF:s uppfattning att Götenehus, och samtliga tre affärsområden, behöver genomföra förändringar för att skapa en stabilare plattform för framtida tillväxt och lönsamhet. Bolagets deltagande i en fortsatt konsolidering, av såväl hustillverkningsmarknaden som fastighetsförvaltningen inom Forshem, lär initialt ha negativa resultateffekter och kan genomföras både snabbare och mer kraftfullt under privat ägande”, framgår av ett pressmeddelande.

Andreas Gustafsson, vd och koncernchef för Götenehus Group, säger till NLT att en potentiell affär inte skulle komma att påverka verksamheten.

– På kort sikt innebär en ägarförändring ingenting, mer än att bolaget blir ensamägt och lämnar den börsnoterade miljön. Aktieägarna har fram till den 15 december att ta ställning till erbjudandet och vi får avvakta och se hur det slutar, säger Andreas Gustafsson och tillägger:

– EHF har varit bolagets huvudägare sedan 2013 och har alltid haft ett långsiktigt perspektiv. Dessutom bor Erik Hemberg på Kinnekulle och det finns därför ett lokalt intresse för att Götenehus ska fortsätta vara en stark aktör på marknaden.

Med anledning av uppköpsbudet har Götenehus bildat en oberoende budkommitté som kommer att offentliggöra sitt ställningstagande till erbjudandet senast två veckor före utgången av acceptfristen.

Erik Hemberg.
Erik Hemberg. Foto: Götenehus Group AB

Artikeltaggar

AktierAndreas GustafssonEkonomiErik HembergEuropean Hockey FederationFirst NorthForshemGötenehusKarl-Johan BlankKinnekulleNäringslivNasdaq

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.