Hoppa till huvudinnehållet

Marknad bjöd på julstämning: ”Intresset är fortfarande stort”

Publicerad:
Julmarknaden i Gravafors gamla missionshus bjöd besökarna på julstämning. Lilly, Astrid och Alice sålde lussekatter och hemkokt godis.
Julmarknaden i Gravafors gamla missionshus bjöd besökarna på julstämning. Lilly, Astrid och Alice sålde lussekatter och hemkokt godis. Foto: Elof Johansson

Julen kommer närmare och ute var det dagen till ära ett tunt lager av nysnö som lyste upp förmiddagen och inne i Gravafors gamla missionshus hade julstämningen infunnit sig.

Redan vid öppningsdags kom besökarna till Gravafors gamla Missionshus som snabbt fylldes när dörrarna öppnades för årets julmarknad och de köpsugna kunderna strömmade in.

– Jag tror det var tio år sedan som julmarknaderna startade och intresset är fortfarande stort både bland besökarna och försäljarna så förhoppningsvis kan vi hålla på ytterligare ett tag, menade Stefan Gradh.

En av försäljarna var Sweet Honey som sålde honung till familjen Norenbom.
En av försäljarna var Sweet Honey som sålde honung till familjen Norenbom. Foto: Elof Johansson
Tomteorkestern Stefan med vänner bjöd på musikaliskt julmys.
Tomteorkestern Stefan med vänner bjöd på musikaliskt julmys. Foto: Elof Johansson
Elsa Bomansålde honung och Calle Svensson bistod med
äpplemust.
Elsa Bomansålde honung och Calle Svensson bistod med äpplemust. Foto: Elof Johansson

Stort utbud

Utbudet var stort som det brukar på julmarknader med äpplemust, hemstöpta ljus i olika utförande, fårskinn, stickade, vävda och sydda alster i varierat utförande. Slöjdade askar, speglar och lampetter, smycken, biprodukter, juice, hembakat bröd, konfekt, dörrkransar och produkter som speciellt hör julen till, havrekärvar till fåglarna för att nämna något av det som fanns att köpa.

Försäljarna kom både från Tibro och från andra ställen, vilket vittnar om att vetskapen om marknaden sprider sig. Det visar även på vilken stor kunnighet det finns när kreativiteten får flöda och vad många det är som sysslar med slöjd och hantverk, många gånger i det fördolda.

Maria Sundkvist hade hemsydda barnkläder till salu.
Maria Sundkvist hade hemsydda barnkläder till salu. Foto: Elof Johansson
Något till fåglarna fanns det också.
Något till fåglarna fanns det också. Foto: Elof Johansson
Kransar till salu.
Kransar till salu. Foto: Elof Johansson

En samlingsplats

En kopp kaffe med hembakat bröd och speciellt den gammaldags tigerkakan väckte många minnen och den smakade bra efter en stunds handlande. Då passade besökarna på att prata med varandra inför den stundande högtiden och löste samtidigt en del världsproblem. Det gamla missionshuset är en samlingsplats för de som bor i trakten, men de som kommit dit från andra ställen kände sig lika varmt välkomna.

Under tiden som besökarna handlade eller drack kaffe underhöll Tomteorkestern, alias Stefan med vänner, från scenen med svängig julmusik. De är ett glatt gäng musikanter som verkligen gillar att spela och sjunga tillsammans när det händer något.

Lyckad marknad

När de omkring 400 hundra besökarna som kommit till marknaden från Tibro och andra ställen hade gått hem så kände sig både arrangörer och försäljare nöjda och lite trötta efter en mycket lyckad julmarknad.

Stefan Gradh i samarbete med studieförbundet Vuxenskolan var de som arrangerade julmarknaden

Hemstöpta ljuskronor pryder sin plats under julen.
Hemstöpta ljuskronor pryder sin plats under julen. Foto: Elof Johansson
Att dricka kaffe är ett måste vid tillfällen som detta.
Att dricka kaffe är ett måste vid tillfällen som detta. Foto: Elof Johansson
Kommersen var i full gång.
Kommersen var i full gång. Foto: Elof Johansson
Tomtar hör julen till.
Tomtar hör julen till. Foto: Elof Johansson

Artikeltaggar

GodisHantverkJulJulmarknaderNöje/KulturTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.