Hoppa till huvudinnehållet

Är det verkligen okej med så stora hyreshöjningar?

Publicerad:
Signaturen ”Uppgiven hyresgäst hos Skövdebostäder” reagerar på att den föreslagna hyreshöjningen är så stor.
Signaturen ”Uppgiven hyresgäst hos Skövdebostäder” reagerar på att den föreslagna hyreshöjningen är så stor. Foto: Anna Warner

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

2023 höjde Skövdebostäder hyran med 5,95 procent och 2024 vill de höja hyran med 8,1 procent.

Är det verkligen okej att hyresgästerna ska få sådana stora ökningar på sina hyror när utdelningen från Skövdebostäder till Skövde kommun är 15 miljoner kronor plus en värdeöverföring på runt 85 000 kronor (2021). Om Skövdebostäder har så stora ökningar på räntor, el, vatten, avfall och avlopp att de måste öka hyrorna så kraftigt kanske Skövde kommun kan minska sin utdelning från sitt egna bolag så det kan gå runt utan att hyresgästerna ska få så kraftigt ökade hyror?

Det står på Skövdebostäders hemsida att de använder pengarna till renoveringar, underhåll, kundservice och investeringar som främjar hållbarhet, men det står inget om någon utdelning till Skövde kommun. Det känns som man betalar skatt två gånger om man bor hos Skövdebostäder, en gång på lönen och en gång till via hyran. Är detta rätt?

Uppgiven hyresgäst hos Skövdebostäder

Artikeltaggar

AB SkövdebostäderAvfallHyresrätterSamhälleSkatterSkövde kommunVatten