Hoppa till huvudinnehållet

Efter kärnkraftsutspelet: ”SD är sena på bollen”

Publicerad:
Theres Sahlström (M), ordförande i Skaraborgs kommunalförbund, ser inga fördelar med ett kommunalförbund som specifikt ägnar sig åt kärnkraftsfrågan.
Theres Sahlström (M), ordförande i Skaraborgs kommunalförbund, ser inga fördelar med ett kommunalförbund som specifikt ägnar sig åt kärnkraftsfrågan. Foto: Isak Barrljung

Sverigedemokraterna i Skövde vill starta ett kommunalförbund i Skaraborg som enbart riktar in sig på kärnkraft – det vill inte Theres Sahlström, ordförande i Skaraborgs kommunalförbund.

– Jag ser inte riktigt vad ett eget kommunalförbund för just den frågan skulle lösa för bekymmer.

Josef Fransson (SD) och Sverigedemokraterna i Skövde vill starta ett kommunalförbud för kärnkraft i Skaraborg. Detta för att ha ett förbund på plats som enbart fokuserar på den frågan och som fungerar som en kärnkraftsventil till regering och myndigheter.

Theres Sahlström (M), ordförande i Skaraborgs kommunalförbund, ser inte några fördelar med förslaget, snarare det motsatta.

– Vi har ju ett kommunalförbund där man jobbar systematiskt både med att öka kapacitet i näten, öka produktion och alla de här bitarna. Så att lyfta ur kärnkraftsfrågan och lägga i ett eget förbund, det tror jag skulle sinka frågan snarare än att utveckla den, säger hon.

Josef Fransson (SD) menar att en gemensam kärnkraftsröst i Skaraborg skulle underlätta för industrin.
Josef Fransson (SD) menar att en gemensam kärnkraftsröst i Skaraborg skulle underlätta för industrin. Foto: Isak Barrljung
Förslaget: En gemensam kärnkraftsröst i Skaraborg

Många aktörer

Vidare berättar Theres Sahlström att det redan finns många olika aktörer som ingår i, eller på något sätt är en del av energiförsörjningsfrågan. Det är dels produktionsbolagen, nätbolagen och elhandelsbolagen, men även alla kommuner.

– Att lägga till ytterligare en aktör och då specifikt ett kommunalförbund tror jag inte tillför arbetet någonting i det här skedet, framförallt inte ökad genomförandekraft. Ska man få upp genomförandekraften måste samverkan mellan alla aktörerna vara starkare och där är vi på väldigt god väg i Skaraborg. Så jag skulle snarare säga att Sverigedemokraterna är sena på bollen. Det här är något som redan arbetas med kraftfullt.

Gemensam plan för energiförsörjning

Sahlström syftar på att kommunalförbundet redan fattat beslut om att det ska tas fram en gemensam plan för energiförsörjningen i Skaraborg, i den planen framkommer det att man är intresserade av alla energiförslag, så länge de är fossilfria – vilket kärnkraft är.

– Man tittar parallellt i alla 15 kommuner, dels på möjligheterna för att skala upp befintlig produktion, vad det finns för möjligheter för att lägga till produktion, vilken typ av produktion, vilka som kan vara lämpliga platser för olika typer av produktion, alla de här frågorna är i en utredningsfas, säger Theres Sahlström.

En del av bakgrunden till den gemensamma planen för Skaraborg är att självförsörjningsgraden på el är låg i regionen, och det därför köps in en hel del från andra håll.

– Vi behöver öka produktionen och ha ett mer robust nät, det behöver finnas mer energilagringsmöjligheter och det behöver utvecklas flexibilitetstjänster, säger Theres Sahlström.

Artikeltaggar

ElEnergiförsörjningJosef FranssonKärnkraftMiljöModeraternaPolitikSkaraborgSkaraborgs kommunalförbundSkövdeSverigedemokraternaTheres Sahlström

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.