Hoppa till huvudinnehållet

Flygplatsen fortfarande hett debattämne i fullmäktige

Publicerad:
Flygplatsen och kostnader för nedläggningen ledde till debatt.
Flygplatsen och kostnader för nedläggningen ledde till debatt. Foto: Roland Svensson

Flygplatsens nedläggning är fortfarande en het potatis. Nu närmast frågor om en kostnadsredovisning runt turerna av flygplatsens nedläggning. Frågorna ledde till flera inlägg under kvällens möte i kommunfullmäktige.

Skövdepartiets Stefan Ingemarsson har tidigare begärt att alla kostnader runt Skövde flygplats nedläggning ska redovisas inför skattebetalarna. En mängd frågor om allt från konsultarvoden, avvecklingskostnader, markkostnader samt arbete med nyetablering skulle besvaras.

Markförvärv samt markkostnader uppgår till drygt 87 miljoner kronor. Där ingår en uppskattad kostnad för sanering av PFAS till en kostnad av 25 miljoner kronor samt lösen för segelflygets mark och etablering i Falköping med 20 miljoner.

Några exempel från redovisningen som SLA berättat om tidigare. Enligt beräkningar skulle en markförsäljning av de 180 hektaren verksamhetsmark ge kommunen en intäkt på 450 miljoner kronor.

Interpellationssvaret som redovisades ledde till många inlägg under kvällen, bland annat från Torbjörn Bergman (SP).

– Vi har lite av en brist i kommunen att vi ofta gör rockader, det är bättre att lägga en ny funktion på en ny plats. Det är är ett av fyra-fem stora dyra exempel på rockader vi gjort bara under senaste mandatperioden.

– Det är en enorm summa vi ska förstöra för en batterifabrik som aldrig blir av, eller annan verksamhet. Lägg alltihopa mellan väg 200 och flygplatsen istället och spara flygplatsen, menade Stefan Ingemarsson.

Kommunstyrelsens ordförande, Theres Sahlström (M) svarade på flera synpunkter om utredningar och underlag angående flygplatsfrågan som framförts.

– Hade vi ställt de kraven tidigare hade vi inte haft motorfabriken i Skövde, inte järnvägsstationen, inte haft Science park och vi hade inte haft Assar. Jag vill påstå, även om jag inte har exakt vetenskapliga belägg för det, så har det gynnat Skövde att vi varit för den typen av utveckling, menade hon.

Artikeltaggar

KommunfullmäktigePolitikSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.