Det var vernissage för utställningen Garnfolk på biblioteket i Tibro – samtidigt kunde den nya utställningsdelen invigas. Utställningen om garn och skapande är producerad av Västra Götalandsregionen.
Garnfolk är en salig mix av människor som delar en passionerad känsla för garn. En del ser det konstnärligt fria i skapandet medan en del fokuserar på traditionella tekniker. Flera av utställarna är lokala hantverkare och textilkonstnärer från Tibro och Skaraborg.
På vernissagen höll en av utställarna, textilkonstnären Erik Torstensson, en föreläsning om sitt sätt att se på garner. Han har genomgått många utbildningar och tagit både kandidat- och masterexamen i textilkonst.
I tusentals år har garnet varit i människans tjänst, skyddat mot kyla och använts till olika arbetsredskap.
– Jag spinner garn för att undersöka och förstå material och teknik. Jag har tovat i många år och kan jämföra vad som händer när garnet spinns i stället för att filtas. Jag experimenterar, prövar mig fram och inspireras av traditionen för att hitta ett eget uttryck. Mina garner använder jag på olika sätt, bland annat till spetsstickning och kollapsväv. Garn är också ett material som jag köper in och använder i mitt skapande exempelvis när jag väver digital jacquardväv. Det är en teknik som uppfanns redan i början på 1800-talet där varje varptråd kan styras enskilt och ger möjlighet till detaljerade mönster, säger Erik Torstensson.
Efter att Erik berättat om sitt konstnärskap visade han hur det går till att spinna med en slända, vilket också flera besökare provade på.
Utställningen visas på Tibro bibliotek cirka en månad framåt. Den 25 november kommer nästa textilkonstnär och antropolog Erica Ticona att hålla workshopen ”Tusen och en fläta”.