Hoppa till huvudinnehållet

Fullt fokus på garn – ett material för experiment och tradition

Publicerad:
Erik Torstensson föreläste om sitt konstnärskap och sin inställning till garn.
Erik Torstensson föreläste om sitt konstnärskap och sin inställning till garn. Foto: Elof Johansson

Det var vernissage för utställningen Garnfolk på biblioteket i Tibro – samtidigt kunde den nya utställningsdelen invigas. Utställningen om garn och skapande är producerad av Västra Götalandsregionen.

Garnfolk är en salig mix av människor som delar en passionerad känsla för garn. En del ser det konstnärligt fria i skapandet medan en del fokuserar på traditionella tekniker. Flera av utställarna är lokala hantverkare och textilkonstnärer från Tibro och Skaraborg.

På vernissagen höll en av utställarna, textilkonstnären Erik Torstensson, en föreläsning om sitt sätt att se på garner. Han har genomgått många utbildningar och tagit både kandidat- och masterexamen i textilkonst.

Kuddar av Gunilla Landahl.
Kuddar av Gunilla Landahl. Foto: Elof Johansson

I tusentals år har garnet varit i människans tjänst, skyddat mot kyla och använts till olika arbetsredskap.

– Jag spinner garn för att undersöka och förstå material och teknik. Jag har tovat i många år och kan jämföra vad som händer när garnet spinns i stället för att filtas. Jag experimenterar, prövar mig fram och inspireras av traditionen för att hitta ett eget uttryck. Mina garner använder jag på olika sätt, bland annat till spetsstickning och kollapsväv. Garn är också ett material som jag köper in och använder i mitt skapande exempelvis när jag väver digital jacquardväv. Det är en teknik som uppfanns redan i början på 1800-talet där varje varptråd kan styras enskilt och ger möjlighet till detaljerade mönster, säger Erik Torstensson.

Gunilla Evertsson från Gullspång provade på att spinna påsländan.
Gunilla Evertsson från Gullspång provade på att spinna påsländan. Foto: Elof Johansson

Efter att Erik berättat om sitt konstnärskap visade han hur det går till att spinna med en slända, vilket också flera besökare provade på.

Utställningen visas på Tibro bibliotek cirka en månad framåt. Den 25 november kommer nästa textilkonstnär och antropolog Erica Ticona att hålla workshopen ”Tusen och en fläta”.

Vernissage på Tibro bibliotek.
Vernissage på Tibro bibliotek. Foto: Elof Johansson

Artikeltaggar

HantverkKonstTibroTibro kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.