Hoppa till huvudinnehållet

Hävdade han var ensamstående – exfruns namn stod på dörren: Krävs på stort belopp

Publicerad:
Försäkringskassan kräver att en Skövdebo som lämnat felaktiga uppgifter ska betala tillbaka över 200 000 kronor som han fått i bostadsbidrag och bostadstillägg.
Försäkringskassan kräver att en Skövdebo som lämnat felaktiga uppgifter ska betala tillbaka över 200 000 kronor som han fått i bostadsbidrag och bostadstillägg. Foto: TT/Arkiv

En Skövdebo i 50-årsåldern hävdade att han var ensamstående med barn och fick bostadsbidrag och bostadstillägg. Men enligt Försäkringskassans utredning står både hans och den tidigare hustruns namn på lägenhetsdörren och även andra uppgifter indikerar att hon bor där. Nu måste mannen betala tillbaka över 200 000 kronor.

Försäkringskassan har nyligen meddelat mannen sitt beslut om krav på återbetalning av totalt 210 840 kronor. Det handlar om 162 825 kronor som han ska ha fått för mycket i bostadsbidrag för perioden februari 2021 till maj 2023 och 48 015 kronor som har ska ha fått för mycket i bostadstillägg för perioden februari 2021 till juni 2023.

Pengarna ska betalas tillbaka senast i slutet på november. Om han betalar senare tillkommer en dröjsmålsränta på 11,5 procent.

Inte sovit över

Utredningen från Försäkringskassan visar att mannen och kvinnan skiljde sig för tiotalet år sedan. Mannen har uppgett att hon inte har sovit över i lägenheten sedan de skiljde sig. Men kvinnan har, i ett annat ärenden som rör barnen, sagt att hon tillbringar mycket tid i lägenheten och har även sagt att hon och mannen nattetid utför fem, sex kontroller av barnen.

Detta, menar Försäkringskassan, indikerar att hon sover med barnen i lägenheten. ”Det bedöms inte troligt att NN (kvinnan) hade haft den specifika vetskap om barnens hjälpbehov om hon inte spenderat tid och sover i lägenheten återkommande”.

Båda namnen på dörren

Mannen står ensam för hyreskontraktet för lägenheten men på dörren till bostaden står både hans och kvinnans namn. Mannen har förklarat det med att kvinnan på grund av andra omständigheter har en särskild postadress till mannens bostad – särskild postadress kan man ha till en annan adress än där man är folkbokförd. Den förklaringen tror inte Försäkringskassan på. Kvinnan är folkbokförd på en adress med sju andra personer i en lägenhet på 96 kvadratmeter.

Både mannens och hans exhustrus namn stod på lägenhetsdörren till bostaden i Skövde.
Både mannens och hans exhustrus namn stod på lägenhetsdörren till bostaden i Skövde. Foto: TT/Arkiv

Alla dessa omständigheter tillsammans, och även det faktum att de båda på en fullmakt i ett annat ärende uppgett samma adress, bedöms enligt Försäkringskassan visa att kvinnan får sin post till mannens lägenhet och att de då kan vara sammanboende.

Lämnat oriktiga uppgifter

I beslutet framgår att mannen när han beviljades bostadsbidrag och bostadstillägg fick information om att man måste anmäla förändringar som har betydelse för rätten att få bidrag och tillägg. Försäkringskassan uppger att mannen har lämnat oriktiga uppgifter i ansökningarna då han där angett att han är ensamstående.

Försäkringskassan bedömer att det saknas särskilda skäl för att befria Skövdebon från att betala tillbaka.

Artikeltaggar

BarnBeslutBrott, lag och rättFastigheterFörsäkringskassanSamhälleUtredningar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.