Hoppa till huvudinnehållet

Jack om handbollslivet i glödhett Ålborg: ”Alltid fullsatt”

Publicerad:
Tränaren Stefan Madsen tillsammans med de förra IFK Skövdespelarna Fabian Norsten (längst till vänster) och Jack Thurin (till höger).
Tränaren Stefan Madsen tillsammans med de förra IFK Skövdespelarna Fabian Norsten (längst till vänster) och Jack Thurin (till höger). Foto: Henning Bagger

Skövdekillen Jack Thurin gör sin första säsong i den danska storklubben Aalborg Håndbold som den heter på danska. En storsatsande klubb med ambitioner att bli bäst och vinna Champions League.

I detta lag finns Jack Thurin tillsammans med världshandbollens superstars; målvakten Niklas Landin och den hårdskjutande Mikkel Hansen. En duo som varit med och fört det danska landslaget till stora framgångar. Efter många år i storklubbar ute i Europa är de hemma för att se till att Aalborg Håndbold blir bäst i Europa.

Man kan fråga sig hur den 24-årige skövdekillen har det i den miljön?

– Det är bara fint, i början kanske det kändes lite extra, men vi är ett lag som vilket som helst med fin sammanhållning. Det är kanonkillar, säger Jack som värvades från Porto i somras trots att han egentligen hade ett år kvar på kontraktet.

Lagets framfart gör att temperaturen är hög i Ålborg. Hemmaarenan Sparekassen Danmark Arena tar 4 500 åskådare och det är bra tryck när laget spelare hemma.

– Det är alltid fullsatt, inflikar Jack.

Laget levererar också resultat. I ligan har det blivit seger i samtliga 13 spelade matcher. Senast på söndagskvällen mot Skjern på bortaplan. Ett lag där Jacks klubbkompis från IFK Skövde Dan Beck-Hansen är mittsexa.

– Det var meningen att han skulle spelat i ett annat lag i en lägre division, men Dan lånades in till Skjern och det gör han det bra, kul att möta honom, säger Jack som hade ett litet snack i samband med matchen.

Tunga skalper

Aalborg har också fullt upp med gruppspelet i Champions League där laget har tagit flera tunga segrar, senast i förra veckan då Kiel besegrades på bortaplan med 27–18.

Mikkel Hansen är en av lagets megastjärnor.
Mikkel Hansen är en av lagets megastjärnor. Foto: Henning Bagger

En match där Niklas Landin spikade igen mot sin förra klubb och noterades för osannolika 51 i räddningsprocent.

– Det var grymt och publiken visade verkligen honom sin uppskattning även om det blev förlust, säger Jack som stod för ett mål i matchen.

Aalborg har bland annat även besegrat hårdsatsande Kolstad (27–25) och förlorat knappt borta mot Paris SG (30–33).

Aalborg ligger tvåa i gruppen och har nu innan jul och möter Kiel hemma på onsdag, sedan väntar Kolstad borta i Trondheim och Paris SG hemma.

Upplagt för nya fullsatta handbollsfester med andra ord.

Jack Thurin får en del speltid såväl framåt som bakåt. Mads Hoxner är den spelar mest och sedan finns Martin Larsen i truppen så konkurrensen som högernia är tuff.

– Absolut, men jag tycker det fungerar bra när jag är inne i spelet, sedan vill man ju alltid spela mer.

I Aalborg finns också målvakten Fabian Norsten som Jack spelade med i IFK Skövde innan de båda försvann utomlands. Han ses som ett komplement till Niklas Landin.

– Har väl inte blivit jättemycket speltid för honom, men när han fått stå har han gjort det bra, säger Jack som också betonar att alla träningar i den här omgivningen är utvecklande.

Att han bytte till det stjärnspäckade laget är inget han ångrar.

Jack Thurin har också bra koll på vad som händer hemma i Skövde och gläds med att IFK gör det bra.

– Jag försöker hålla koll på matcherna och bara hoppas att de kan fortsätta så.

Artikeltaggar

Aalborg HåndboldChampions LeagueDan Beck-HansenDanmarkHandbollIFK Skövde HKJack ThurinNiklas Landin Jacobsen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.