Hoppa till huvudinnehållet

Julbordsboom i Skövde: ”Räknar med rekord”

Publicerad:
Köksmästare Johan Berlin och kocken Erik Karlsson kommer få fullt sjå med att röra i grytorna under de kommande månaderna på Billingehus restaurang.
Köksmästare Johan Berlin och kocken Erik Karlsson kommer få fullt sjå med att röra i grytorna under de kommande månaderna på Billingehus restaurang. Foto: Isak Barrljung

Än är det ingen brådska med att fixa julklappar, gran och pynt då det är en dryg månad till jul – men för den som vill få en plats kring Skövderestaurangernas julbord gäller det att snabba på.

Flera av restaurangerna vittnar om högt tryck på julborden och att platserna redan nu börjar fyllas upp.

Billingehus har julbordspremiär på torsdag och förberedelserna är igång för fullt – som de är inför varje julbordspremiär. Trots att kockarna, såväl på Billingehus som på andra restauranger, varje år rullar kilovis köttbullar och steker omåttliga mängder prinskorv är det inget man tröttnar på, berättar köksmästare Johan Berlin.

– Julborden varar ju inte så länge, det som är roligt är det stora trycket och alla människor som kommer. Det gör att det inte blir tråkigt, det är otroligt med alla människor, säger han.

Förra året var första gången sedan pandemin som julborden var tillbaka ”på riktigt”, utan restriktioner och besökstak. När Johan Berlin tänker tillbaka på pandemins julbord är han glad att det återigen är fart och trångt runt borden.

– Det var några jular som man nästan fick gå utan jobb, det var inte alls samma tryck som man är van vid. Det är jättekul att det blir ett riktigt julbord igen. Det är väldigt bra bokat, både nu i helgen och de två kommande helgerna.

Johan Berlin, köksmästare på Billingehus restaurang.
Johan Berlin, köksmästare på Billingehus restaurang. Foto: Isak Barrljung

Karstorps Säteri, som serverar julmat i tapasformat, har aldrig tidigare haft så mycket bokat vid den här tidpunkten på året som man har nu. Restaurangchef Helen Eriksson berättar att det var något man inte riktigt var förberedda på.

– Det har aldrig varit så här mycket så långt i förväg, aldrig någonsin. Det hade vi inte riktigt väntat oss, med tanke på världsläget och så.

Hur känns det då?

– Fantastiskt. Vi ser fram emot varje julbordsperiod, men den här gången ska det bli extra spännande och roligt. Håller sig corona hyfsat i schack så räknar vi med rekord.

Förra året firades julen in ordentligt på Karstorps Säteri.
Förra året firades julen in ordentligt på Karstorps Säteri. Foto: Anneli Malm

Martin Knutas, som driver Mattias Mat, har gått och väntat på den riktiga bokningsanstormningen, men nu verkar den vara på gång – både i golfrestaurangen och cateringmässigt.

– Vi var lite oroliga för några veckor sedan men nu det senaste har det tagit bra fart. Det är en trend vi har sett sedan pandemin, att folk bokar senare och senare. Så nu ser det hoppfullt ut men vi hoppas fortfarande på fler bokningar.

För den som vill äta mat som Martin och gänget på Mattias Mat står bakom men vill göra det på hemmaplan eller på företaget finns även möjlighet till det. Både genom catering, som går att beställa en bra bit in i december, och genom en ”julpåse” med mat som hämtas upp den 23 december.

– Vi hoppas att det blir fullt alla kvällar som vi kör, ända fram till den 22 december på plats. Sedan packar vi ihop julaftonspåsarna som blev populärt under pandemin. Det blir en lång december i år, vi kör sista veckan ända in i kaklet.

Martin Knutas driver Mattias Mat.
Martin Knutas driver Mattias Mat. Foto: Johan Espefält

Albert Khalaf, som driver restaurang sällskapet, berättar att besöksantalet på restaurangens julbord peakade under föregående år – och att denna upplaga inte riktigt ser lika bra ut så här långt.

– Det ser bra ut, inte lika hysteriskt som förra året som ju var första efter pandemin men ändå väldigt bra. Helgerna är fulla, både fredag och lördag, medan det finns lite platser på vardagskvällarna kvar.

Jag kan tänka mig att det blir hektiskt när det är dags för julbord?

– Vi har ärligt talat haft det hektiskt i ett år, ända sedan restriktionerna släppte har det varit fantastiskt mycket att göra.

Albert Khalaf driver restaurang Sällskapet.
Albert Khalaf driver restaurang Sällskapet. Foto: Roland Svensson

Inköpspriserna på råvarorna till årets julbord har blivit högre, jämfört med föregående år, det gäller allt från lax, till ägg och till prinskorvar – något som fått Skövderestaurangerna att tvingas agera.

– Vi har gjort en marginell höjning, säger Helen Eriksson på Karstorps Säteri.

– Vi har fått höja lite, med ungefär tio procent, säger Albert Khalaf på Sällskapet

– Vi har försökt pressa ner priset så mycket vi kan, men det blir tuffare och tuffare, säger Johan Berlin på Billingehus.

– Vi har försökt att stå emot så mycket som möjligt men vi har varit tvungna att vara lite dyrare än förra året, säger Martin Knutas på Mattias Mat.

Artikeltaggar

BillingehusCoronavirusetHandelJohan BerlinJulKarstorpMat och dryckRestaurangerSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.