”En vecka fri från våld” har börjat och Tibro kommun och Tibrobyggen lanserar en kampanj för att motverka våld i nära relationer.
– Det är en uppmaning att agera, oavsett om man knackar på, ringer polisen eller tar hjälp av en granne. Men att faktiskt våga göra nånting, man kan faktiskt förändra någon annans livssituation, säger Emma Nilsson, samordnare på socialtjänsten.
Under En vecka fri från våld är det extra fokus på det viktiga förebyggande arbetet mot våld.
Samtidigt startar Huskurage i Tibro, ett samarbete mellan Tibrobyggen, Tibro kommuns socialtjänsten och Kvinnohuset Tranan som uppmärksammar problematiken kring våld i nära relationer och vad man kan göra för att motverka det. I dagarna delar Tibrobyggen ut broschyrer till alla sina hyresgäster.
Huskurage är en uppmaning till alla att dra sitt strå till stacken i arbetet mot våld i nära relationer.
– Om man hör något i lägenheterna som låter konstigt ska man inte strunta i det, utan göra nånting. Knacka på eller försöka uppmärksamma de som är i lägenheten att andra hör det. Eller anmäla det, ringa polisen om det är väldigt illa, så att det inte fortgår, säger Anneli Larsson, kundansvarig på Tibrobyggen.
Emma Nilsson framhåller att det utöver fysiskt våld finns andra våldsformer – psykiskt, ekonomiskt och sexuellt, till exempel – som används för att utöva makt över någon annan. Hon konstaterar att våld i nära relationer är vanligt förekommande.
– Det är svårt att komma åt det om det inte kommer upp till ytan och det finns ett stort mörkertal. Det här är en jätteviktig kampanj säger hon.
”Blir lite tuffare”
Kampanjen finns i fler kommuner och växer. Anneli Larsson menar att man sett att fler i trapphuset vågar agera om man kan vänta sig stöd från andra. Det ger en modet att helt enkelt att knacka på.
– De som inte är utsatta blir lite tuffare och mer uppmärksamma på om något händer i en lägenhet. Många gånger vet en inte vad som finns innanför dörren, men det kan vara ett livsavgörande ögonblick att någon knackar på, säger hon.
– Framförallt tänker jag på alla barn som far illa. De förstår att det finns andra i huset som begriper vad det handlar om ifall de skulle skrika eller ropa på hjälp.
Inför kampanjen har all personal på Tibrobyggen fått utbildning genom Kvinnohuset Tranan.
– Vi tolererar inte att det är så här. Vi försöker få med så många som möjligt som känner att det inte är okej att vissa blir utsatta för våld, oavsett om det är barn, kvinnor eller män. Det får inte finnas i vårt samhälle, säger Anneli Larsson.
Under veckan kommer man göra andra insatser för att sprida information om våldsproblematik.
På torsdag eftermiddag arrangerar Tibro kommun en öppen digital föreläsning om våld i nära relationer med Linn Moser Hällen, socionom, handledare och författare, specialiserad på våld. Hon kommer att ge grundläggande kunskaper om olika våldstyper, våldets konsekvenser, hur man kan uppmärksamma att våld sker och vilket stöd som finns att få.
Det kommer även finnas möjlighet att prata med representanter för Tibro kommun som kommer finnas på Lilla torget på fredag förmiddag.