Hoppa till huvudinnehållet

M och KD tar rygg på styret med gemensam skuggbudget

Publicerad:
Gruppledarna Mikael Faleke (M) och Maria Maric (KD).
Gruppledarna Mikael Faleke (M) och Maria Maric (KD). Foto: Jesper Sydhagen

”Vårt förslag till driftbudget 2024 skapar förutsättningar för en expansiv utveckling av Tibro. Vi menar att det är rätt tid att göra detta nu inför den stora omställningen i Skaraborg.”

Så sammanfattar M och KD sitt förslag till budget 2024.

Tibro kommuns budget för 2024 ska fastställas på årets sista fullmäktigemöte den 27 november. S, C och L har sedan tidigare presenterat ett budgetförslag, vilket varit utgångspunkt när M och KD gjort sitt gemensamma förslag.

Ljusare framtidsutsikter – styret drygar ut sin budget: ”Fler satsningar”

Styret ställer effektiviseringskrav på alla nämnder, förutom socialnämnden, motsvarande en procent av deras budgetar. Här avviker M/KD inte i sitt förslag och ändrar därmed ståndpunkt – I deras förslag från juni valde de att slopa effektiviseringskraven.

M och KD ser ljusare på 2024: ”Vi tror på Tibro”

För att avlasta socialnämndens ekonomiska situation väljer styret att utöka nämndens budgetram med 13,7 miljoner kronor. Detta ställer sig också M/KD bakom.

M/KD vill samtidigt ”förstärka organisationen med en controller som också ska vara ett chefsstöd.” Denna satsning ska rymmas i socialnämndens budgetram.

I övrigt behåller M/KD sina satsningar från juniförslaget, men utökar med ytterligare en till kultur- och fritidsnämnden. Man vill utöka Kulturskolan med en tjänst till en kostnad på en halv miljon.

Å andra sidan vill man minska ner den av styret föreslagna kommunkanslitjänsten för samordning mellan förvaltningar och digitalisering från en heltidstjänst till en halvtidstjänst.

Finansiering

För att finansiera sina satsningar minskar M/KD barn- och utbildningsnämndens budget med 700 000 kronor, ”vilket bedöms möjligt med tanke på det prognostiserade överskott som nämnden visade vid delårsbokslutet och att statsbidrag normalt tillkommer i slutet av året vilket ytterligare för bättrar nämndens resultat.”

Dessutom vill man halvera styrets satsning på arbetsmarknadsåtgärder (från 3 till 1,5 miljoner) eftersom den hittills ”inte visat något större resultat.”

M/KD konstaterar att 2024 blir ett tufft år:

”Samtidigt bedöms vårt placerade kapital växa mer än tidigare prognostiserats vilket innebär att det finns mer pengar att använda under 2024. Det är bättre att dessa pengar används till att behålla bra verksamhet i stället för att hamna i ett större positivt ekonomiskt resultat i slutet av året”

Centruminvestering

M/KDs riktar mer pengar för att börja sätta centrumutvecklingsplanen till verket nästa år. Istället för styrets förslag på en halv miljon vill M/KD tillägna projektet 4 miljoner kronor.

För att finansiera det väljer man att flytta fram den stora investeringsposten, bytet av tak på ishallen, ett år.

M och KD presenterade sitt förslag vid kommunstyrelsens senaste sammanträde. SD presenterade inget eget förslag.

Artikeltaggar

EkonomiPolitikTibro kommunTibro kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.