Hoppa till huvudinnehållet

Så har Falkenbergs säsong varit – detta väntar Skövde AIK

Publicerad:
Det är ett meriterat motstånd som väntar SAIK i kvalet till superettan.
Det är ett meriterat motstånd som väntar SAIK i kvalet till superettan. Foto: KRISTER ANDERSSON

På torsdagskvällen spelar Skövde AIK sin första kvalmatch mot Falkenbergs FF för att hålla sig kvar i superettan. För motståndet står alltså Falkenbergs FF ett lag som slutade tvåa i Ettan Södra. Ett lag som var seriens målfarligaste lag och dessutom oerhört hemmastarka.

På 30 spelade matcher i ettan vann Falkenberg 20, spelade oavgjort sju gånger och förlorade tre matcher. Det gav 67 poäng.

Riktigt nära att vinna serien var FFF dock aldrig, då sju poäng saknades upp till IK Oddevold som var sju poäng före och tog direktplatsen till superettan. Andraplatsen var dock inte hotad, marginalen till trean Lund var tolv poäng.

Vännerna möts i kvalet: ”Vet vilken resa Skövde gjort”

SAIK:s försvar behöver vara vaksamma då Falkenberg gjorde flest mål i sin serie Wanbe Godwin Aguda var Falkenbergs bäste målskytt i serien. Han stod för 14 mål, vilket var näst bäst i ligan. Även Leonardo Farah Shahin (11) och Oliver Hintsa (10) gjorde tio mål eller fler under säsongen.

Falkenberg har varit hemmastarka under säsongen. Senast man förlorade i seriespel på hemmaplan var 1 maj.
Falkenberg har varit hemmastarka under säsongen. Senast man förlorade i seriespel på hemmaplan var 1 maj. Foto: KRISTER ANDERSSON

Samtidigt var det bara segrade Oddevold som släppte in färre mål.

Hemmastarka

Hemma på Falcon alkoholfri arena har laget varit riktigt starka. Enda förlusten på hemmaplan kom 1 maj, så det är ett lag vana att prestera bra på sin hemmarena, precis som Skövde AIK. Falkenberg hade även seriens bästa publiksnitt på 1357 personer i ettan södra.

I allsvenskan 2020

Falkenberg är också ett lag som har vana av att tillhöra svensk elitfotboll. Senast laget spelade i superettan var 202, och den gången kom laget från allsvenskan där man spelade både 2019 och 2020. Även mellan 2014– 2016 spelade laget i landets högsta serie. Faktum var att Falkenberg tillhörde svensk elitfotboll under hela perioden 2003 till 2021. 2022 kvalspelade FFF om en plats i superettan, men då var Östersund för starka.

Profiler

Mittfältaren Christoffer Carlsson har spelat 72 allsvenska matcher för FFF och är fortfarande kvar i laget.

Annars är målvakten Tim Erlandsson den kanske största profilen. Han har bland annat gjort ett flertal landskamper på U21-nivå och varit proffs i Nottingham Forest.

Han var även med i Sveriges OS-lag 2016 och på landslaget januariturné 2017, dock utan att få spela.

Kurt Lindgren når hundra raka SAIK-matcher på platsBlågults bottennapp: ”Vänder kappan efter vinden”

Artikeltaggar

Falkenbergs FFFotboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.