Hoppa till huvudinnehållet

Science City: ”Kommer påverkas, oklart i vilken omfattning”

Publicerad:
Skövdes jätteprojekt Science City rullar på, i augusti flyttade de tolv första hyresgästerna in i området, i Skövdebostäders Bostället, snart får ytterligare ett 60-tal hyresgäster flytta in i sina lägenheter i etapp två av bostadsprojektet.
Skövdes jätteprojekt Science City rullar på, i augusti flyttade de tolv första hyresgästerna in i området, i Skövdebostäders Bostället, snart får ytterligare ett 60-tal hyresgäster flytta in i sina lägenheter i etapp två av bostadsprojektet. Foto: Roland Svensson/Arkiv

Byggkonjunkturen är inte den bästa för närvarande, men det har ännu inte påverkat byggtakten i Skövdes nya stadsdel Science City. ”Det kommer det att göra, men oklart i vilken omfattning” säger projektledaren Peter Sundell.

Efter frukostfika, lite mingel och en visionsfilm på engelska – som gav lite storstadskänsla – om Skövde och särskilt med fokus på den nya stadsdelen Science City fick ett hundratal personer från Skövde kommun, berörda företag och exploatörer i fredags veta mer om nuläget för stadsdelen som växer fram på Mariesjö.

”Inte påverkat än”

På scenen satt projektledaren Peter Sundell, Evalena Öman, stadsträdgårdsmästare, Louise Stöök, delprojektledare för gata/infrastruktur och planarkitekten Ingemar Frid som alla beskrev nuläget för jätteprojektet, men de utvecklade också hur området planerats för att det ska bli bra för Skövde och hela tiden med social hållbarhet i centrum.

För närvarande är det ekonomiska läget svårt vilket gör att många fastighetsägare och byggföretag väntar med, eller i värsta fall stoppar, sina planerade byggprojekt. Så långt har det inte gått när det gäller Science City.

– Det är en utmaning med byggkonjunkturen, med räntor som stuckit iväg, säger Peter Sundell.

– Här har det inte påverkat än, men det tror jag att det kommer att göra. Just nu är det oklart i vilken omfattning. Men det är tydligt att exploatörer har svårt att få ihop sina affärer.

”Det är tydligt att exploatörer kan ha svårt att få ihop sina affärer” säger Peter Sundell, projektledare Mariesjö.
”Det är tydligt att exploatörer kan ha svårt att få ihop sina affärer” säger Peter Sundell, projektledare Mariesjö. Foto: SLA/Arkiv

Kommunen inväntar nu också beslut från mark- och miljödomstolen om det överklagade som gjordes för ett år sedan gällande kvarteret Västra Tegelbruket.

– Vi hoppas på svar inom kort, kanske om någon vecka.

Fler bostäder på gång

I slutet av sommaren flyttade de första tolv hyresgästerna in i Science City när Skövdebostäders Bostället etapp ett var klart. I december är det dags för ytterligare 60-talet lägenheter i etapp två.

Omvandlingsprojektet Skövde Science City är omfattade och ska pågå till 2040. Mariesjö ska bli en stadsdel där bostäder varvas med företagslokaler, mötesplatser, högskola och service. Där ska byggas bostäder, kontor, mobilitetshus, förskola, högstadieskola och livsmedelsbutik. Uttrycket ”blandstad” är en passade beskrivning som de ansvariga för projektet använder när de förklarar att det inte bara handlar om byggnader och funktioner.

Blandstad handlar också om att området ska innehålla olika åldersgrupper, sociokulturell mix, olika inkomstgrupper. Det ska byggas utifrån en kvartersstruktur med varierande arkitektur, olika höjder och olika material.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderByggprojektEvalena ÖmanLägenheterMariesjöÖverklagandenSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.