Hoppa till huvudinnehållet

”Ska känna doften av nybakade bullar ända ut till parkeringen”

Publicerad:
Sophie Svedung, Lena Svedung och Josefina Larsson hoppas med den nya satsningen att kunna utveckla Karlsfors till ett populärt besöksmål under alla årstider.
Sophie Svedung, Lena Svedung och Josefina Larsson hoppas med den nya satsningen att kunna utveckla Karlsfors till ett populärt besöksmål under alla årstider. Foto: Tobias Larsson Franzén

Utflyktsmålet Karlsfors gård får en ny hyresgäst när Café på Klostret flyttar in till våren. Men redan under den kommande julmarknaden kommer besökare ha möjligheten att känna doften och smaken av nybakade bullar.

På Karlsfors gård, som ligger ett stenkast från Silverfallets naturreservat, kan besökare i dag ta del av verk från lokala konstnärer i konsthallen, köpa olika slags heminredningsdetaljer i butiken samt lära sig om lokalhistoria och platåbergslandskapet inne på museet. Snart utökas utbudet när Café på Klostret från Lidköping flyttar in i en av de lediga lokalerna till våren – närmare bestämt under mars månad.

– Den här satsningen känns jätterolig och spännande för att kunna utveckla Karlsfors till att bli ett utflyktsmål under alla årstider. Silverfallet är en fantastisk fin plats att besöka även under vintern. Vi vill vara en nod för vandring, cykling och andra äventyr dit man kan komma med hela familjen, säger David och Josefina Larsson som driver Karlsfors gård.

Öppet året runt

I samband med flytten till Karlsfors så har caféägarna valt att avsluta verksamheten på Rörstrand i Lidköping. Man driver även ett café vid Blomberg på Kinnekulle som kommer att vara kvar.

– Vi sade upp Rörstrand med anledningen av att det var för stort – vi ville ha ett litet mindre bageri att driva vid sidan om det på Blomberg. I samma veva fick vi kontakt med David på Karlsfors som vi har levererat bullar till tidigare och på den vägen är det. Vi känner en enorm tacksamhet över att få starta upp här. Det finns en oerhört starkt drivkraft att vilja utveckla den här destinationen tillsammans, säger caféägaren Lena Svedung.

Sophie, Lena och Josefina diskuterar framtidsplaner över en fika.
Sophie, Lena och Josefina diskuterar framtidsplaner över en fika. Foto: Tobias Larsson Franzén

Förhoppningen är att bedriva året-runt-verksamhet och sälja allt från bullar, tårtor, bröd och kakor till soppor och sallader.

– Vi bakar med gott samvete helt utan konserveringsmedel eller kemiska färgämnen. Vi väljer ut alla våra mjölsorter noggrant från lokala producenter och bakar på äkta smör, säger Sophie Svedung.

Lördagen och söndagen den 2 och 3 december är det dags för julmarknad på Karlsfors. Redan då kommer personal från Café på Klostret att finnas på plats med ett pop-up-bageri.

– Besökare kommer att kunna smaka på bullar direkt ur ugnen. Vi vill att det ska dofta ända ut till parkeringen, säger Lena.

Många utställare

I övrigt är rekordmånga utställare anmälda till julmarknaden som genomförs för tredje året – runt 65 till antalet. Till försäljning kommer finnas allt från hantverksprylar till ätbara ting. Josefina skickar med ett tips:

– Ta gärna med en kylväska för det kommer bland annat säljas färsk fisk, kött och ost.

Dessutom kommer det bland annat att bjudas på levande fiolmusik med Susanne Lind och Kristin Svensson, barnen kan lämna sina önskelistor till tomten samt prova på ponnyridning. Det kommer också att gå guidade turer till Silverfallet.

I nuläget har strax över 3 000 personer anmält sitt intresse till arrangemanget på sociala medier. Man uppmanar de som har tänkt att komma att planera sitt besök och gärna välja buss om man kan.

– Vill man fortsätta att mysa på lördagen efter att vi stänger julmarknaden, så kan man åka vidare till Lerdala där Lerdala IF anordnar en tomtepromenad i skymningen, avslutar Josefina.

Den 2 och 3 december hålls julmarknad på Karlsfors. Då kommer Café på klostret att finnas på plats med ett pop-up-bageri.
Den 2 och 3 december hålls julmarknad på Karlsfors. Då kommer Café på klostret att finnas på plats med ett pop-up-bageri. Foto: Tobias Larsson Franzén
65 utställare är anmälda till julmarknaden som genomförs för tredje året.
65 utställare är anmälda till julmarknaden som genomförs för tredje året. Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

BagerierButikerJulmarknaderKarlsfors gårdLerdalaNäringsliv

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.