Hoppa till huvudinnehållet

Sparkade och slog försvarslös tjej – tre tonårstjejer åtalas: ”Jag var så chockad”

Publicerad:
Tonårstjejen blev dragen i håret, neddragen på marken, sparkad och slagen av fyra andra tonårstjejer. Tre av dem åtalas nu misstänkta för grovt misshandel.
Tonårstjejen blev dragen i håret, neddragen på marken, sparkad och slagen av fyra andra tonårstjejer. Tre av dem åtalas nu misstänkta för grovt misshandel. Foto: Anders Wiklund/TT

Skövdetjejen lurades till en mötesplats i Skövde och blev snart attackerad av fyra tonårstjejer. De drog ner henne på marken, sparkade och slog och någon av dem tryckte ned hennes huvud mot marken med foten – misshandeln filmades. Nu åtalas tre av tjejerna för grov misshandel, den fjärde slipper åtal eftersom hon är under 15 år.

Tjejerna, 15 och 16 år gamla, ska en kväll i våras ha misshandlat en jämnårig tjej, av förundersökningen framgår att ett par av dem hade umgåtts tidigare men att de av olika skäl hade brutit med varandra.

Tjejen berättar i polisförhör att hon den här kvällen blev uppringd av en före detta kompis som sade att hon mådde dåligt och tjejen lovade att komma om inte de andra tjejerna var där. Det var de inte, var beskedet hon fick i telefonen.

Gick till attack

När hon kom till mötesplatsen, Västerhöjdsgymnasiet i Skövde, fick hon en dålig känsla och när de fortsatte till skolans baksida kom ytterligare tre tjejer gående. Tre som hon kände och en fjärde som hon bara kände igen.

De riktade anklagelser mot henne om ”skitsnack” och olika rykten som hon skulle ha spridit om ett par av dem, tjejen försökte lämna platsen men då gick de till attack. Det är oklart exakt vad som utlöste det hela. Men någon slet tag i hennes hår så att hon föll, när hon låg ner sparkade alla fyra på henne, en av dem filmade misshandeln. Någon ställde sig på hennes huvud och de tog hennes skor och sparkade bort hennes mobiltelefon.

Man avbröt misshandeln

En man som kom gående förbi avbröt våldsattacken och tjejerna sprang därifrån. ”Om inte han hade kommit så ah då vet jag inte då hade dom ju fortsatt” uppgav tjejen i förhör.

När tre av de fyra nu åtalas för händelsen står det klart att åklagaren har rubricerat den som grov misshandel. Den fjärde flickan har förhörts men eftersom hon är under 15 år åtalas hon inte får något brott.

Ingen av de inblandade går på Västerhöjd men det var där de hade stämt trätt en kväll i våras och det var också på skolans baksida som en tonårstjej misshandlades.
Ingen av de inblandade går på Västerhöjd men det var där de hade stämt trätt en kväll i våras och det var också på skolans baksida som en tonårstjej misshandlades. Foto: Anna Warner

Åklagaren anser att brottet är grovt eftersom misshandeln ha begåtts av flera personer mot en ensam personen som dessutom legat på marken och varit försvarslös. Att våld har riktats mot huvudet på brottsoffret bidrar även till rubriceringen. Åklagaren anser att de tre genom sitt agerande har visat särskild hänsynslöshet och råhet.

”Jag ångrar det”

En av de åtalade tjejerna har i förhör förnekat gärningen, de två andra har erkänt brott av normalgraden. De säger i förhör att de egentligen bara skulle prata med tjejen, och att det bara skulle bli lite tjafs. En av dem ångrar sig: ”Det var väldigt dumt gjort. Nu när man tänker på det. Jag ångrar det. Det var inget bra. Inget jag är stolt över”.

Dagen efter misshandeln ska brottsoffret ha hotats genom meddelanden på Snapchat som skickats till hennes bror, där det bland annat stått att ”vi säger så nu hör inte av dig igen min bonuspappa kmr ut från kåken om ngn månad se inte till så att han behöver åka tbx dit igen” och även: ”ja jag e liten men glöm inte att de va ja som fick din lillasyster att skrika o gråta för ja sparka henne så jävla hårt o boxa henne tills ja fick blåmärken på knogarna”.

Kände sig hotad

Han ska även ha fått röstmeddelanden där det framgick att ”NN (brottsoffret) kommer bli nergrävd i sin egna fucking skog”. En av de tre tjejerna åtalas för det olaga hotet, hon misstänks visserligen ha skickat meddelanden och röstmeddelande tillsammans och i samförstånd med den fjärde tjejen som är under 15 år och därmed inte kan åtalas. Den åtalade tjejen nekar till brottet och menar att det var ”självförsvar” för att hon själv kände sig hotad. En tjej åtalas också för skadegörelse när hon sparkade sönder tjejens mobil.

Artikeltaggar

ÅtalBrottBrott, lag och rättHotMisshandelSkövdeSnapchatVästerhöjdsgymnasiet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.